Брюксел: Беше невъзможно да предвидим трагедията в Норвегия

Брюксел: Беше невъзможно да предвидим трагедията в Норвегия

© ReutersБеше много трудно и дори невъзможно да бъде предвидена трагедията в Норвегия. Това заяви Тимъти Джоунс, представител на координатора на Европейския съюз за борбата срещу тероризма Жил де Керхове. Изявлението беше направено по време на извънредна среща на експерти по борбата срещу тероризма, предаде агенция "Франс прес".


Както показа за пореден път трагедията в Норвегия, тероризмът няма нищо общо с конкретна религия или вяра, единодушни бяха експертите. Според тях желанието на Брейвик "да спаси Запада от ислямското нашествие" е било трудно предвидимо. Брюксел трябва да обърне внимание на всички видове тероризъм. Това заяви Джоунс във връзка с критиките, че европейските власти са подценили крайнодесните заплахи заради прекаленото внимание, което се обръща на ислямистите.


Според експертите трябва да се разберат по-добре психологическите и социални процеси, които карат хората да превръщат крайните си политически идеи в насилие. Много хора имат крайни възгледи, но малко са тези, които прибягват до действия, каза Джоунс. Трябва да разберем мотивите на хората да извършват терористични актове, независимо от идеологията зад тях, допълни той. Ако успеем, ще забелязваме нещата преди да се случат, подчерта Джоунс.
Трагедията в Норвегия налага да се засили наблюдението над проявите на единични терористи. Обикновено те не свързани с група и разпространяват идеите си чрез социалните мрежи, смятат експертите. Те предложиха да бъде засилен контролът върху проявите на екстремистите в интернет.


По време на срещата бяха предложени конкретни мерки за по-добра координацията между властите в държавите членки на ЕС. Такива са ограниченията върху продажбата на оръжия и достъпа до химически вещества, които могат да се използват за производството на експлозиви.


През следващите месеци Еврокомисията ще и направи законодателно предложение за контрол върху тези продажби. Предвижда се да бъдат фиксирани максималните количества от определени продукти, които могат да се използват за направата на самоделни бомби.


След срещата Тимъти Джоунс предупреди за опасността от имитатори или поддръжници на норвежкия касапин. Това е напълно възможно, каза Джоунс. Въпросът е да разберем как и къде ще се случи и дали можем да го предотвратим, допълни той.


Ясно е, че Брейвик е бил в контакт с други хора, заяви Джоунс. Обхватът и характерът на този контакт обаче все още не са напълно ясни, подчерта той. Трябва да изчакаме окончателните резултати от следствието в Норвегия, каза Джоунс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Разстроено

  Така е, когато не желаеш да търсиш истинските причини, а имитираш загриженост, баси лицемерието....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 2. 2 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако е истина, че не биха могли да предвидят трагедията, значи не си познават електората.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Конкретния вид атентат и място няма как да се предвиди, но мисля че на всички беше ясно, че все някога ще избие недоволството от неинтегрираните мюсюлмански малцинства в Западна и Северна Европа.

 4. 4 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Брюксел: Беше невъзможно да предвидим трагедията в Норвегия

  Глупости не сте искали, получихте доста предупреждения, че ще се случат подобни събития,защото модела е сбъркан, но вие останахте глухи и се правихте, че всичко е наред.

 5. 5 Профил на sociopath
  sociopath
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък си мислех, че е напълно невъзможно някакъв психо, необезпокояван от полиция в продължение на час и половина да си трепе хора на воля, но ме убедиха в противното.

 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  (У)битият - (у)бит... (с две думи на еврочиновнически)!

  По-важният въпрос е какво ще бъде сторено, за да се предотвратят за в бъдеще подобни трагедии...

 7. 7 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като построят следващите 5000 джамии в ЕС и като почне в центъра на Лондон и Париж да се чува само арабски, ще се сетите кое явление произвежда копията на Брейвик, ама ще е късно!!!!!! Много тъпи хора работят в тоя Брюксел, бе!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Според експертите трябва да се разберат по-добре психологическите и социални процеси, които карат хората да превръщат крайните си политически идеи в насилие."
  http://www.legaltheory-forums.org/phpBB3/viewtopic.php?f=27&t=1457&start=0&st=0&sk=t&sd=a&view=print
  "....Поддръжниците на този тип отстъпление биха казали, че ако някои имигранти не искат или не могат да приемат правилата на обществото, то тогава обществото трябва да приеме техните правила. За тях "интеграцията" означава и необходимостта мнозинството да се съобрази с малцинството."
  Мултикултурализъм = искането на някои имигранти да не приемат правилата на приемащото го общество, а да наложат на мнозинството/ приелото ги общество/ своите правила"
  Категорично съм "против"!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Както показа за пореден път трагедията в Норвегия, тероризмът няма нищо общо с конкретна религия или вяра, единодушни бяха експертите.
  .......................
  Ва шибам в "експерите".
  Тероризмът е дете на службите. Те са го създали и те го контролират отчасти.
  Или в ЕС са толкова тъпи, че не правят връзка между залавянето на Ратко Младич и клането на острова. Същият почерк, същите кукловоди, същото безсмислено терминиране на напълно невинни жертви...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  "Според тях желанието на Брейвик "да спаси Запада от ислямското нашествие" е било трудно предвидимо"

  Трябва да си същински идиот, за да изръсиш подобно нещо. Естествено няма как да предвидиш желанията на определен индивид, но индивидите с подобни желания вече са милиони. В почти всички западноевропейски държави, партиите които настояват за същото са във възход - от почти несъществуващи преди десетина години, днес са парламентарно представени навсякъде и с все по-нарастваща подкрепа.
  Евробюрократите е крайно време да си отворят очите и да прекратят незабавно вноса на емигранти които са безполезни, или не са в състояние да се адаптират и съобразяват със страната-домакин. Като минимум, трябва да се изисква знаенето на поне един език.

 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Интересно как Брюкселските спецове не го предвидиха, а аз отдавна предвидих, че ако нормалните хора се провят, че всичко е наред, и са парализирани от насадена гузност, фашизираните психопати ще вилнеят.

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Разстроено

  Единственият възможен вариант е да преосмислят политиката си на толерантност към паразитиращите малцинства.
  Дават препоръки как трябва да интегрираме, дават препоръки как трябва да се спазват правата и свободите на "онеправданите", но забравиха най-важното - тези които им плащат заплатите, а тоест европейският работещ данъкоплатец. Трагедията която се случи в Норвегия е необходимата първа стъпка от пътя. Жалко за децата които бяха избити, жалко и за техните родители които работят, за да плащат на чиновници които да провокират с действията и бездействията си избиването на своите от свои, за сметка на нетолернатните гости.

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на analiziraitova
  analiziraitova
  Рейтинг: 451 Неутрално

  5206:5727 юли, 2011 Винаги всичко допира до това да има правила. Политиците и политиките трябва да дават правила за общо живеене. Толерантността има граница и тя спира там където приключват правата на местното население. Емигрантите трябва да приемат общоприетите норми, правила, да се образоват, да научат задължително местния език , да работят задължително и ако останат без работа тогава да работят общественополезен труд за да си получат социалните помощи.

 14. 14 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 571 Гневно

  Спокойно, тепърва ще имате да предвиждате още доста подобни трагедии, благодарение на политическата коректност, мултикултурализма и двойните стандарти.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 15. 15 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Баба ми чете много исторически книги и е доста навътре в нещата. Та казва, че вече на нищо не се учудва, освен на това, как европейците са останали по долни гащи след Втората световна война. Сами си били смъкнали гащите, щото ги гризяло чувство за вина, ама това било глупаво, защото не можело Карла Бруни да се чувства виновна затова, че Калигула бил колил който му падне! Или Руни да е виновен за избиването на индианците в Америка. Баба ми вика, че няма такова нещо като "историческа вина", защото тогава целия свят ще стане виновен за какво ли не. Претръпнала е мойта баба и все повтаря "Нищо ново под слънцето. И това вече е било." И си пие кафето и слуша Моцарт. Сега чете мемоарите на Джавахарвал Неру! Страшна е - много знае!

  Дудо ви обича!
 16. 16 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Разстроено

  целият модел на "мултикултурно и мултиетническо" общество куца, когато мнозинството се откаже да асимилира малцинството -същото върви и в америка - райони, където има само латиноси, които не говорят английски. същото е в еврабия - пълно с чалми, които искта да лапа и да се плодят за слава на алаха. Крайно време е онези, които не се вписват и шляпат с шалварите по улиците да си вървят там, откъдето са дошли. иначе и по-лошо ще стане. идеята, че резаните ще се развият и ще гласуват за зелените и червените, защото те ги коткат е цинична.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "dudo":
  Ако всеки имаше такава мъдра баба, България би била едно кътче от рая....Да е жива и здрава баба ти!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#15:"dudo"]Баба ми вика, че няма такова нещо като "историческа вина", защото тогава целия свят ще стане виновен за какво ли не[/quote]
  Баба ти очевидно е умна жена, и "с всичкия си", дет' се казваМойте уважения към нея.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 19. 19 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#4:"The Chicago Boys"]Брюксел: Беше невъзможно да предвидим трагедията в Норвегия

  Глупости не сте искали, получихте доста предупреждения, че ще се случат подобни събития,защото модела е сбъркан, но вие останахте глухи и се правихте, че всичко е наред. [/quote]
  100% си прав, причините бяха "написани на стената", дет' се казва. Е, че някой ще изтрещи чак толкоз не е предсказуемо, и "вълк единак" практически е неуловим докато задейства. Ама причините, ПРИЧИНИТЕЕЕЕ!!!!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  докато спазваме правата на арабите ,а те нашите не и по лошо ще става

 21. 21 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Конкретното място и време на действието и конкретния изпълнител не са имали възможност да предвидят, но би трябвало да предвидят процесите, които текат в обществото. Когато налагаш със сила на хората да приемат един неприемлив за тях модел, трябва да очакваш ответна реакция."Мултукултурния модел се провали", заявиха Меркел и Саркози.След като сте се провалили, други ще дойдат на ваше място. Крайно десните вече набират сила.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Е, ако си затвориш очите, запушиш ушите и затъкнеш устата да не кажеш нещо поритнекоректно, нищо няма да видиш, да пречуеш, да предскажеш!
  За конфликта между цивилизациите и културите Тойнби е писал преди 60 години.
  Писал е още преди 80 години пък, че създаването на универсална държава за някоя цивилизация /каквато в случая ЕС опитва да бъде за западноевропейската/ означава, че тя е в период на упадък и регрес!
  Съвсем сляп трябва да си за да видиш, че не може в една страна за четвърт век /1983-2010/ година имигрантите с чужда култура да се увеличат от 40 на 800 хиляди /от които 20% - 150 хиляди и от друга цивилизация/ и да не предвидиш че ще се появят търкания и напрежения.
  Не че в другите страни от ЕС не тече същият процес, но Норвегия нямаше традиции в приемане и асимилиране на имигранти, каквито имат големите сили - Франция, Великобритания, Германия, даже Швеция та промяната бе прекалено ускорена! Е, дето е тънко, там се къса! Жалко само за младежите.

 23. 23 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 733 Гневно

  "Беше много трудно и дори невъзможно да бъде предвидена трагедията в Норвегия. Това заяви Тимъти Джоунс, представител на координатора на Европейския съюз за борбата срещу тероризма Жил де Керхове. "

  Това е безсмислено изказване !!!! Направо са си глупости !!!

  Няма нужда нищо да предвиждаш. Сложи си вероятност произволен човек да превърти внезапно ( както клетките в тялото могат да станат на ракови ) и да започне да избива съседните ( както раковите клетки ) тогава security-то на държавата (организма) се намесва и елиминира нападателя (раковите клетки). Трябва да има време - норматив от момента на подаване на сигнала до момента на намеса - по-бързо - по-добре.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хипчо":
  не са тъпи хора хип4о , а са много корумпирани,за неколко милион4ета и маика си биха предали , а не народа си

 25. 25 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално


  " Те предложиха да бъде засилен контролът върху проявите на екстремистите в интернет."

  И крайно време беше някой да повдигне този коварен и скрит враг - екстремистите в интернет; въобще не са безобидни и със сигурност наливат масло в огъня !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 26. 26 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално

  25, Варна
  Да се чете " И крайно време беше някой да повдигне въпроса за този коварен и скрит враг...." Извинения!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 27. 27 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Беше много трудно и дори невъзможно да бъде предвидена трагедията в Норвегия. Това заяви Тимъти Джоунс, представител на координатора на Европейския съюз за борбата срещу тероризма Жил де Керхове."

  Глупости! Беше ясно, че агресивните опити на някои неморални, алчни и бездушни лицемери с лява ориентация (и политическа, и сексуална) да наложат сбъркан модел като мултикултурализма, ще разгневят хората и ще докарат криза на някой европейски гражданин с психични проблеми като Брейвик. Очакваше се!

  И ако толерирането на престъпните навици и традиции на пришълците от Азия и Африка от страна на социалисти, зелени и пр. продължи, нищо чудно подобни инциденти да зачестят.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 28. 28 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Както показа за пореден път трагедията в Норвегия, тероризмът няма нищо общо с конкретна религия или вяра, единодушни бяха експертите."

  Лъжа!
  За кой точно пореден път, след като този случай беше ПРЕЦЕДЕНТ? Досега тероризмът е бил изключително ислямски.
  И да, тероризмът има общо с религията и то само и единствено с една конкретна.

  Изповядващите исляма убиват в името на своя бог аллах и на Мохамед, когото пък смятат за негов пророк. Затова и съществува термин "исямски тероризъм". В днешно време представителите на нито една религия, с изключение на исляма, не убиват и не сеят терор в името на своите божества.

  Случаят в Норвегия дори не може да се разглежда като изключение, тъй като не е терористичен акт, а най-обикновено масово убийство от психичноболен престъпник, подбудите за което не са религиозни.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 29. 29 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Брюксел трябва да обърне внимание на всички видове тероризъм."

  Кои са всичките видове тероризъм? Най-известните са ислямският и сепаратисткия. Двата основни вида често се препокриват. Обаче когато тероризмът е само по сепаратистки подбуди и в него нямат нищо общо мюсюлманите, той НИКОГА не е по религиозни причини.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Една цивилизация не може да бъде завладяна отвън, докато не се самоунищожи отвътре." Уил Дюрант

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 31. 31 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Е много жлако , защото ние нормалните хора тръбим за това от маса време. И това е само върха на айсберга.. от 2 години повтарям например ,че ако не се вземат мерки , през 2030 кай-късно крайната десница ще излъчи предеседател на ЕП , чието име няма как да знаем. За това можем да го наричаме майн Фюрер

  15.02.1989 - 07.02.2018
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK