Големи банки уволняват служители в Европа, но наемат в Китай

Изпълнителният директор на най-голямата швейцарска банка UBS Освалд Грубел.

© Reuters

Изпълнителният директор на най-голямата швейцарска банка UBS Освалд Грубел.Осем големи европейски банки обявиха, че ще съкратят значителен брой служители, но ще продължат да наемат хора в Китай, предаде EUobserver. Банките се намират във Великобритания, Франция, Испания и Швейцария.


"Хонконг-Шанхай Банк Ко рпорейшън" (HSBC) ще съкрати 30 000 свои служители до 2013 г. Това е близо 10% от персонала й. Целта е да се спестят 2 милиарда евро от заплати. Съкращенията ще засегнат най-вече клоновете на банката в Европейския съюз и САЩ.


Банката обаче не се е отказала от плановете си за разширяване на нови пазари. Очаква се в Китай HSBC да наеме близо 15 000 служители през следващите три години.
Китай е стратегически важен пазар, заяви Питър Уонг, изпълнителен директор на HSBC за Азиатско-тихоокеанския регион. Инвестициите и персоналът там ще продължат да растат, допълни той. Повече от 5000 души са наети в Азия през първата половина на годината и тази тенденция ще се запази, уточни Уонг.


Най-голямата швейцарска банка UBS ще направи съкращения, за да спази новите правила във финансовия сектор. Все още не е ясен точният брой на хората, които ще загубят работата си. Според швейцарската преса се очаква той да достигне 5000 души.


В края на миналата седмица UBS обяви, че ще създаде свой клон в Китай. Големият икономически ръст на страната я превърна в един от най-обещаващите пазари, заяви Синюен Линг, председател на UBS за глобалното управление на активи.


Британската банка "Барклис" обяви 3000 съкращения за тази година. Половината от тях са във Великобритания. Основният конкурент на UBS в Швейцария Credit Suisse съкрати 2000 души. Испанската Bankia уволни 2879 свой служители, а италианската Intesa Sanpaolo - 3000 души.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Интереса клати феса. След няколко десетилетия ще има завръщането на джедаите, ама дотогава в Европа ще трябва да се пренасочва работна ръка към други области...

 2. 2 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 561 Неутрално

  куул, наемайте в Китай, но после да не ревете като данни за потребителите ви се продават свободно в мрежата...

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Това е изключително добра новина за Европа. Така вместо хората тук да чакат "Европа да ги пренасочва под формата на работна ръка", ще се замислят, евентуално ще се вземат в ръце и ще започнат да създават собствена добавена стойност: я със собствен бизнес, я с консултантски услуги. Със сигурност ще им се наложи да правят нещо по-полезно от средностатистическия банков чиновник, пък бил той и инвестиционен банкер или риск мениджър.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Кредитният бум в Европа приключи.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Айдеее, където отиват банките -там е далаверата и бъдещето на цивилизацията.

 6. 6 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 561 Неутрално

  за да не съм голословен, засега не от Китай, а от друга подобна дестинация...
  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3727561/Brits-bank-data-sold-for-pennies-by-Indian-call-centres.html

 7. 7 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Те ти булка социализЪмЪ

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 8. 8 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#6] от "user0901":

  То това е главния ревеню сорс на компаниите които се занимават с кол центрове, в Европа или в САЩ ... в САЩ е сериозно регулирано, но в Европа има 1000 начина да се заобиколи ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Бъдещето дори не е в Китай, а е в Индия....Европа след 10 години няма въобще да е абсолютно никакъв фактор в международен аспект..Ще бъде населена предимно с пенсионери и имигранти..Освен Швейцария, Норвегия, Дания и донякъде Германия и Холандия за нито една друга европейска държава няма положителна тенденция...Ще си останем да се надяваме на милостта на азиатските туристи...Тъжно, но факт!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Хи-хи-хи. Значи ЕС ще изглежда като хоспис за пенсионери и санитари от третия свят. Бррррр..

 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Бъдещето в тия пренаселени територии? Дето всеки момент ще ги помете някоя епидемия? Хахахахаха! Ще има катаклизми - я икономически, я други - вервайте ми! Всичко сега е мижи да те лажем. Хахахахахах!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  След като дори четки за зъби под марката на "Gillette" - "Oral-B" - се произвеждат в Индия, какво остава и за други сфери на производство и услуги. Т.е. изнаяне на изток, към по-многобройната и евтина работна ръка. Което, съответно, ще повиши безработицата в Европа. В съчетание със застаряване на населението и слабо контролирана имиграция от африкански и арабски държави (страни с друга култура, мироглед, порядки), действително картинката не е добра. Към дълговата криза - и размествания в социалните пластове.

 14. 14 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До това се докарахме в Европа. Политиките, ценностите. Резултат - закриване на работни места, слаба раждаемост и преместване на бизнеса в други региони на света

 15. 15 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Тревожна новина за нас, но отрезвяваща. Бизнесът отива там, където има хора, защото те държат парите. Дълги години европейците бяха в плен на какви ли не митове - че много деца значат бедност, че жената не трябва да бъде само майка и домакиня, а преди всичко активна на трудовия пазар, че светът е пренаселен, че е първобитно да имаш повече от 2-3 деца, че е старомодно родителите да инвестират в децата си като в свое бъдеще, че е най-разумно да инвестираме средно една трета от парите си в държавата, която ще обезпечи колективното бъдеще на всички ни чрез пенсии и пр. и пр. Изходът е край на социалната държава и връщане на социалните грижи, образованието и здравеопазването в ръцете на хората. Ще има сътресения, но това е пътят към бъдещето. Сегашната тенденция е да се множат старческите домове и чужденците, защото местните европейци са или прекалено заети да изплащат ипотеките и да правят кариера, или са модерни не искат да имат много деца, или са обърнали резбата и крайният резултат е, че не правят деца. Само че децата са бъдещето, и бизнесът определено се насочва там, където има бъдеще.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дива селянка":

  Ходила ли си до Англия, Италия, Германия?? Ако си била трябва да знаеш, че точно това си е ЕС..."хоспис за пенсионери и санитари от третия свят грижещи се за тях"..а след 10 години не ми се мисли...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хипчо":

  .. Бъдещето е там където има хора..Хората правят икономиката...Така че Индия, Филипините, Индонезия, Виетнам...са следващите "горещи" точки в света...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 18 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 498 Неутрално

  А някога, много преди държавите ни да станат социални, сме имали толкова огромно население и цивилизационен ресурс, че сме населили още два континента - Северна Америка и Австралия, без да броим значителния брой население, което сме дали в Южна Америка, Африка и Азия (Индия). Ама тогава хората са били други, не са живеели само за настоящето, а са инвестирали силно в бъдещето, а за това е необходима религиозна вяра, а не материализъм и хедонизъм.

 19. 19 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":

  Не,не съм ходила. Точно защото не искам да си виждам предполагаемото"щастливо бъдеще" тук у нас като държава в ЕС ,която трябва да имитира евроценностите на старите "евродами-членки" и да дойде на техния хал.

 20. 20 Профил на batnas
  batnas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  При условие че почти всичко се прави там /Китай/ това е нормално. Всеки си разработва пазара. Важното е къде отиват приходите.

  Тъй като стане, все тъй става :p
 21. 21 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#11] от "Хипчо":

  вярвам

 22. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#15] от "Петкова":

  Какви сътресения очакваш и каква превенция може да се направи? Както днес прочетох статия за демографската картина у нас - ако процесите в икономиката могат да се обърнат за няколко месеца или години, то за тези в демографията са необходими десетилетия.

 23. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2116 Разстроено

  Ами честито на китайците. Останалите да му мислят сами как ще се оправят.

 24. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Ами банкерите знаят какви са бъдещите икономически тенденции.... в цяла източна Азия има икономически бум (без Япония), докато в САЩ и ЕС имат големи финансови проблеми и малък икономически растеж на годишна база... така, че нормално е да се обърнат към новите големи пазари на изток!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сега световните банкерчета ще напомпат и азиатците с кредити.
  Няма все ние да теглим каруцата, я.

  Та - в момента там се надува балонът.
  Как беше - надувайте, момчета...
  Пък за нас не питайте!
  Нашият скоро гръмна...

 26. 27 Профил на Добрин Василев
  Добрин Василев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напълно нормално там работната ръка е с пъти по евтина - нищо ново. Но и да не забравяме ,че понякога по нископлатеният персонал е и по-нискокачествен и необразован .... Хубаво ,че няма все още HSBC в България да ти обяснява някъф индиец или китаец по телефона как да си смениш паролата на username-a два часа ....

 27. 28 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#15] от "Петкова":

  Хубава си си научила думичките, но речта ти е напълно неадекватна под тази статия. Наистина ли си въобразяваш, че майките в Китай си седят вкъщи и отглеждат по 10 деца?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 28. 29 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  6 от 10 най големи банкови групи са КИТАЙСКИ.

  Все по ясно се очертава финансовото сърце на света. Съчетано с разширяване на вътрешното потребление и запазване на високия ръст на растеж - изненадата 2020 ))))))

  и най-умният си е малко прост....
 29. 30 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Весело

  Честито на китайците, това е началото на края им или поне на този Китай, който е в момента.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 30. 31 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Само да светна гробокопачите на Европа, че Китай няма полезен ход. В момента икономиката на Китай зависи изключително от износ за Запада. Ако този износ спре има 2 варианта - или да се срине икономиката, основана изключително на евтино производство, или да се стимулира вътрешното потребление. Второто означава сриване на сегашен Китай поради простата причина, че ще стимулира повишаване на доходите, състоятелна средна класа, а оттам и искания за демократизиране и падане на робовладелския режим.
  Демек полезен ход нямат.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 31. 32 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#16] от "ostin22":

  Говориш пълни глупости. Да, ходил съм и в трите държави и не, не приличат на хосписи. Факт е, че има много емигранти, но е факт, че на позиция среден мениджмънт не можеш да ги видиш, освен в Ю Кей и то рядко.
  И да ти задам контра въпрос - ти с индийци или китайци работил ли си? Имаш ли представа за тяхната квалификация?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 32. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#32] от "Flash":

  Китайците и индийците които познвам са висококвалифицирани! Само провери например в Оксфорд и Кембридж за броя на китайците и техните резултати...А може би бъркаш индийците с пакистанци, бангладешци..тези последните две групи са проблемни вярно..Говоря за ЮК в момента, защото са ми най-пресни спомените...Всъщност самата новина говори друго-средният мениджънт в Европа и висшите позиции намаляват..точно защото тези работни места се местят в Азия...Така че тези позиции просто престават да съществуват...То не може всеки да е с бюро и секретарка, както са свикнали..Парите са изпити и изядени за десетилетия напред/между другото точно от този среден мениджмънт и нагоре/ и в Европа и в САЩ...Сега предстои да се плаща...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 34 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "|":

  Имам чувството, че просто обичаш да се заяждаш, независимо какъв е поводът. Да, в Китай имат ограничение върху раждаемостта, но СЕГА имат огромно население, и това е важно за икономиката. След 30 години и те ще имат застаряващо население, но мащабите там са големи, а пазарът е ненаситен на някои стоки. И второ, Европа застарява навсякъде. Социалните закони тук правят труда прекалено скъп, и затова много корпорации вече си изнесоха производствата от Европа, сега и банките са ги последвали. И така, да обобщим като за теб: В Азия има население и икономически растеж и бизнесът се изнася натам. В Европа има застаряващо население, дефицит, фалирали държави и социално лениво население, което е привикнало на висок стандарт на живот и не е готово да се откаже от своя стандарт. Китайците и по половин дете да правят ще бъдат все един милиард за следващите няколко десетилетия, докато Европейците са правили години наред статистически по-малко от две деца и са намалели по численост и съответно и като процент в собствените си държави. Споделям виждането на някои коментатори, че този ход на бизнеса може да донесе голямо разместване на политическата система в Китай, и дори се надявам това да стане. Но нашата картинка тук си остава опасна, ако не се вдигне раждаемостта сред коренното население на Европа. Сега хората се притесняват за работни места и пенсионните си системи. Да не стане така, че някой ден да се притесняват за живота и идентичността си?

 34. 35 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Петкова":

  А аз имам чувството, че под всяка статия дрънкаш едни и същи неща, независимо дали имат нещо общо с темата или не. Факт е, че в Китай не само има ограничение върху раждаемостта, но и повечето жени _работят_. Затова и коментарът ти е напълно неадекватен.

  Ако беше толкова лесно да се вдигне раждаемостта, европейците отдавна щяха да го направят.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 35. 36 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Е, можеш да имаш такова чувство, но то се дължи на несъгласието ти с моята философия и ценностна система. Под тази статия коментарът ми е много на място. Няма деца - няма хора - няма клиенти - няма потребители на стоки и услуги. Бизнес има там, където има хора. В Китай имат ниска раждаемост, но населението там е огромно, и трябва да минат много векове при същите демографски тенденции, за да намалеят и станат колкото нас, друг е въпросът дали те искат това и дали това изобщо е добре. Да не говорим, че Азия не е само Китай. А тук имаме ниска раждаемост, без да сме имали политиката на Китай за едно дете. И затова е логично да се запитаме какви са причините европейците да не правят деца. Само че вие нищо не сте казали дотук по тази тема, освен, че е много трудно да се вдигне раждаемостта. Но защо да е трудно сега, при този висок стандарт, а да е било възможно в миналото, въпреки войните, липсата на помощи, малкото детски градини и липсата на всички тези улеснения като памперси, бебешки храни, автоматични перални и пр.?

 36. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петкова":

  За мен отговора на демографския проблем в Европа е много прост, а именно промяната в ценностите. Защо да раждам трето дете, като може да отделям повече време за себе си. Егоизма ще ни погуби. Познавам едно семейство, което се отказа самоволно от това да има деца. "Имат творчески планове" е основния мотив.
  Мъжете се отнасят с все по-малко уважение към факта, че отглеждаш децата в къщи. Започват едни постоянни спорове, кой какъв принос има в семейството, а като резултат жените не искат да раждат дори второ дете. Искат да се връщат на работа, защото там получават пари и уважение.
  Децата от своя страна получават все по-малко любов от изнервените и забързани родители, които са ги оставили още 6 месечни в ръцете на бавачки.
  Говоря за средно-статистическо работническо семейство.

  Не съм обаче съгласна, че мотива е "бизнеса отива там където има хора". Бизнеса отива там, а не в Африка например, защото в Китай има потенциал. Все някога комунистите ще разхлабят примката и вътрешното потребление ще се увеличи, което значи и повече клиенти за банките. А само броя жители не образуват пазар и не са мотив за инвестиции.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 38 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петкова":

  Наличието или липсата на деца нямат нищо общо с потока на капитали. И в Швейцария (доскоро Исландия и Ирландия) имаше голям приток на капитали, въпреки че нито има много хора, нито раждаемостта е висока, нито пък майките си седят вкъщи. Но понеже твоя мироглед е ограничен, постоянно си мислиш, че причините са свързани с нещата, от които си мислиш, че разбираш.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 38. 39 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петкова":

  А за причините преди да е имало много деца, а сега не вероятно щеше да знаеш доста повече, ако четеше повече. Причините са основно икономически и медицински. Ограмоти се.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 39. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#34] от "Петкова":

  Китайците имат сериозни притеснения как поколението от по 1 дете ще изработва пенсиите на родителите си--от поколение с по седем и повече деца. Още повече, че Китайците в момента се пенсионират като тук през соца: на по петдесет години за жените. Китайците с по-умни деца дават мило и драго да ги "изнесат" в САЩ, надявайки се децата оттам да им пращат пари и разликата в стандарта да е достатъчно голяма, за да могат родитеите да се издържат от тези пари.
  Друг социален проблем, с който китайците се борят по настоящем е егоизмът на поколението "по едно дете." Разводите сред това поколение са много висок процент от браковете, защото всеки очаква, че партньорът трябва да вдигне мръсните чорапи от пода, да измие чиниите и т.н.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#36:"Петкова"]Но защо да е трудно сега, при този висок стандарт, а да е било възможно в миналото, въпреки войните, липсата на помощи, малкото детски градини и липсата на всички тези улеснения като памперси, бебешки храни, автоматични перални и пр.[/quote]
  Защото сега имаме други разбирания за отглеждането на децата, най-вече че всяко от тях се нуждае от индивидуалното ни внимание и от развитие на заложбите си. Прабаба ми, която е отгледала осем деца на времето, не я е било грижа искат ли да свирят на цигулка, не им е чела книжки вечер, не е сядала с тях да рисува. Баба ми--най-голямата (седем години е имало между нея и второто останало живо дете)--е прала, къпала братя и сестри, готвила, чистила и работила на полето наравно с майка си, баща си и бабите си. Когато тя е била малка, я хранели с попара с вино, та да спи по цял ден да не пречи на възрастните: разпространена практика по онова време. Още не била тинейджърка, когато се врекла, че няма да има повече от две деца и те ще се учат и на езици, и на музикални инструменти, а тя самата ще им отделя време като на личности.
  Общо взето, Петкова, споделяла е същата философия, поради която ти имаш три деца, а не десет, колкото и да си загрижена за демографската криза.

  Наистина, богатата средна класа е имала по повече деца, но тях не са ги гледали само майките им (отишли в семейството с големи зестри), а бавачки, слугини: персонал, принуден да се откаже от собствено развитие поради това, че социална държава не е имало. Предполагам, че когато си мислиш за бъдещето на децата си, не ги виждаш като персонал, обгрижващ чужди деца за едното оцеляване.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 42 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#41] от "7777":

  Абсолютно точен пример. Хората са имали много деца основно а) заради безплатната работна ръка; б) заради високата детска смъртност, и в) за да има кой да ги гледа на старини. Когато условията са се променили са продължили да ги имат по инерция още няколко поколения и след това са спрели.

  Да се плаче за липсата на висока раждаемост е като да се плаче за ланския сняг. И да плачеш и да не плачеш -- няма да се върне.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 42. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#41] от "7777":

  Да ти кажа проблема не е в дилемата за 5-то или 6-то дете, а за второ или дори едно.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 44 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#43] от "a.nice":

  Споделям вашето мнение, че ценностите имат голяма роля. Тъжната ирония е, че феминизмът и други фактори направиха от майките мъже. Освен това, нормално е да се очаква, че жените ще се преориентират към професионална реализация, след като техния труд като майки и съпруги не намира признание. Иначе населението е само един от факторите. Африка има голямо население и ресурси, но образованието и сигурността са под въпрос.

 44. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#44:"Петкова"]Тъжнат ирония е, че феминизмът и други фактори направиха от майките мъже.[/quote]
  Не феминизмът направи от майките мъже, а безотговорните, непораснали мамини синковци са направили не една жена феминистка. Когато една жена е и печеловникът, и домакинята, защото мъжът й и некадърен мързеливец, в един момент й светва, че и се полагат всички привилегии, от които се ползва некадърникът, при това на нея й се полагат заслужено. И започва да ги изисква. А некадърникът, виждайки как се отдалечава канчето с манджата, започва да реве:
  --Феминистки-и-и!
  Между другото подобен аргумент четох неотдавна не от кого да е, а от една от списващите антифеминисткия блог ladies against women. Шапка свалям на такива проницателни несъмишленички.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK