Соломон Паси: Универсалният достъп до интернет е основно човешко право

Соломон Паси: Универсалният достъп до интернет е основно човешко право

© Кирил НиколовДостъпът до интернет да е гарантиран и безплатен на всички обществени места в Европейския съюз. Това предлагат Соломон и Гергана Паси в писмо до Европейската комисия. То е адресирано до трима еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали. Инициативата е естествено продължение на въвеждането на единен евростандарт за зарядни за мобилните телефони, обясни Соломон Паси.


Идеята идва по време на престой в Холандия. "Тогава трябваше да платим 15 евро на час, за да ползваме интернет в хотела. Това е интернет тирания от страна на хотелите", каза Соломон Паси. "В днешно време ползването на интернет е услуга от първостепенна необходимост за всички. Такива са топлата вода и електричеството. Ето защо е възмутително европейските граждани да трябва да плащат за това свое право", твърди той.


Допълнителен стимул за семейство Паси е докладът на ООН от май 2011 г. за основните човешки права. В него се казва, че достъпът до интернет е именно такова право. То не се различава от правото на образование и свобода например. "Докладът ни даде сили и смелост да се втурнем в битката", каза Паси.
Според него първият въпрос, който хората си задават е кой ще плаща за тази услуга. "Интернет трябва да се третира като електричеството. Не си задаваме въпроса кой плаща за електричеството. Всеки си плаща собствената сметка. НЕК трябва да достави електричество до входа на кооперацията ми, а от там аз вече го плащам. По подобна схема ще бъде лесно осигурена техническата страна на нещата", каза Паси.


Ако предложението стане реалност, ще се увеличат рязко потреблението и броят на потребителите на интернет. Това означава, че ще се намали цената на услугата. Всички страни ще са доволни, твърди бившият външен министър. Според него така потребителите ще плащат по-малко, а доставчиците ще печелят много повече.


В началото Гергана и Соломон Паси предвиждат ползи преди всичко за големите градове. След като публикуват писмото до Европейската комисия обаче получават сериозен отзвук от най-отдалечени селища в страната. Идеята е подкрепена най-вече от жителите на граничните райони.


"За тях това е животоспасяваща идея, чрез която биха могли да преодолеят своята изолация. Интернет е единствената им надеждна връзка с останалия свят. Ето защо предложението ни може да се разглежда и като средство за борба с обезлюдаването на пограничните региони", поясни Соломон Паси.


Друг акцент е мястото на България като инициатор и като бенефициент на услугата. Предложението е шанс за страната ни да бъде износител на добри практики, а не просто потребител, твърди Паси. България е на пето място в света по качество на интернет услугите. София като град е на 11-то място в същата класация. "През 2008 г. предложихме обща европейска политика в областта на транспорта. Идеята ни беше, че с нея ще успеем да преборим собствената си изостаналост в пътната безопасност. Тук обаче е точно обратното", обясни той.


Не може да се каже кога тази идея ще стане реалност. "Натрупаният опит със стандартизираните зарядни устройства ще ни помогне да навигираме по-лесно", смята Паси. Положителна стъпка е ангажиментът, който полското председателство на ЕС пое, да даде импулс на идеята, споделя бившият външен министър.


Според него решението може да се вземе сравнително бързо. Необходим е обаче по-прецизен технически анализ. "През 2018 г. България ще поеме председателството на ЕС. Надяваме се до тогава да сме осъществили идеята си", сподели Соломон Паси.


Единният евростандарт за зарядни за мобилните телефони е вече факт. Инициативата е на Гергана и Соломон Паси. Началото й е поставено през 2008 г., а реализацията отнема близо три години. Благодарение на общото зарядно за мобилните телефони всяка година се спестяват близо 30 милиона тона въглеродни емисии и електронни отпадъци. Именно екологичният елемент е акцент в кампанията на двамата български политици. Той е и основният мотив на Европарламента, френското председателство на ЕС и заместник-председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген да подкрепят предложението.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ха сега дай да го наложим това право в Афганистан и Ирак.
  Може да пробваме и в Сирия, тя Либия е яссна. Но и в Судан и Центраална Африка - там няма какво да ядат, но поне ще следят котировките на кукуруза.

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Монка, ти жив ли си бе бати?!?
  Кво става с НДСВ и мадридския бандит....разкажи ни малко тайни, а интернета го истави на нас, пролетариата, който не е дозрял до Вашият разум. Смешник...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "Wizard":

  Фаси е повече от жив . Поработи 4 години, сега 44 ще си почива и ще си харчи спокойно кинтите.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Слушайки тирадите за гениалните идеи на Солом и Гергана Паси, човек остава с впечтлението че Едисон е жалък занаятчия.

 5. 5 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Глупости! Глупости! Глупости!

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Няколко съвета към Соломон и Гергана Паси или нЕкои съображения относно темата "универсалният достъп до интернет е основно човешко право":

  # отсядайте в по-еФтини хотели или пенсиони, там не дерат кожи за "бизнес" интернет, а слагат един рутер за 50€ и споделят с клиентите си кода за достъп безплатно
  # уточнете разликата между "универсален" и "основен"
  # разходете се до Сомалия и Кения (вместо до Холандия), където в момента мрЪт хиляди хора (предимно деца) всеки ден. И там им изнесете една лекция за зарядните устройства и 6ироколентовия интернет...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Соломон Паси: Универсалният достъп до интернет е основно човешко право"
  Г-н Паси, що не оставите на мира "основните човешки права"? Когато човек не разбира от нещо, вместо да предлага смехории, 1во да признае пред себе си, че не разбира от тази материя, после да се посъветва с хора, които разбират и накрая , когато пише становище по въпроса, чиято същност не разбира, поне маааалко да се вслуша в мнението на специалистите....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  1. За интернета Паси е тотално прав!!!! 2. Соломон беше първият, който каза и се бореше България да влезе в НАТО, за което шапка му свалям, щото иначе щяхме да сме Молдова, Беларус или Босна!!!!

  Без НАТО и ЕС в тоя побъркан и луд свят България щеше да бъде прилапана от зверовете. Сега зверовете са у нас и те я продават, продадоха на едни други зверове, икономически. Смрадта от разлатането на БКП се носи навсякъде! Носи се и смрадта на връзката на БКП с най-гадните гадове от Запада и Изтока, щото има и такива!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Идеята идва по време на престой в Холандия. "Тогава трябваше да платим 15 евро на час, за да ползваме интернет в хотела. Това е интернет тирания от страна на хотелите"," Г-н Паси, съпругът ми , също като Вас , плащаше по 15 евро на час за нет в хотел в централната част на Амстердам Така, че не сте пострадалият само Вие Разликата е тази, че Вие имате право да внесете такова предложение в ЕК и становището ви да бъде подобаващо обсъдено Всъщност- Вие не искате да плащате по 15 евро на час за нет в Амстердам- там Ви е болката, нали А когато достъпа до нета стане 'основно човешко право', тази такса или ще отпадне или ще я няма изобщо, нали Ейййй, евреина си е евреин- не може да надскочи себе си Което не е лошо, ако е в служба и на обществото

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1007 Гневно

  То и правото да се трудиш е основно човешко право, ама работа никой не ти осигурява.
  Какви дебили са ни лидерите?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 11. 11 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Не си задаваме въпроса кой плаща за електричеството. Всеки си плаща собствената сметка. НЕК трябва да достави електричество до входа на кооперацията ми, а от там аз вече го плащам.
  Хихихи, я Мони Трабанта да ми отговори тогава на въпроса,след като доставката на електричество до дома ми е безплатна,защо във фактурата си имам компоненти- пренос на ел.енергия и достъп до ел.мрежа,които си плащам като поп? Иначе ми дърпат шалтера.Безплатен достъп на услуги- илюзия за наивници.

 12. 12 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Тоест искате да плащате за Wi-Fi в хотелите?

  Is there no standard anymore?
 13. 13 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "В днешно време ползването на интернет е услуга от първостепенна необходимост за всички. Такива са топлата вода и електричеството. Ето защо е възмутително европейските граждани да трябва да плащат за това свое право"

  Първо, все някой плаща - няма безплатен обяд. Въпросът е дали плаща този който пряко ползва, този който го предоставя като добавена услуга към някоя друга услуга ( в случая нястаняване в хотел, но би могло да бъде напр. транспортна услуга ако става дума за интернет достъп по гари, летища, общината ако става дума за интернет в парка, собственика на заведението и т.н.

  Второ, ако интернет достъпа е услуга от първостепенна необходимост за всички като топлата вода и електричеството, то това означава ли, че следващото предложение на семейство Паси ще бъде да не се плаща за топла вода и електричество. Убеден съм, че една подобна идея ще се посрещне още по-добре от широките маси...

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Eric Cartman":
  Разбира се, че не искам да плащам Въпросът е, че "достъпа до интернет" не е съизмерим с основните човешки права- правото на живот, правото на личен живот, равни права между мъжете и жените, правото на справедлив процес в точно установени времеви рамки.....Нерде Ямбол, нерде Стамбул - казано лаически....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Представям си бабата, една от трите жители на обезлюденото село Хикс, с пенсия от 100 лева, ток на пресекулки, тоалетна на двора и вода три часа в денонощието, как се вълнува точно от това си основно човешко право.

 16. 16 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Това е вашата гледна точка. Аз напълно подкрепям предложението на Паси. Освен това никой не приравнява правото на ползване на Интернет с правото на живот. Ако съм прочел правилно статията, сравнението е между правото на безплатно електричество в хотелите и безплатен интернет. Както също е споменато в статията, ООН признава Интернет достъпа за "основно човешко право". Какво точно се има предвид под "човешко право" не мисля, че е важно. Едва ли правото на живот ще се обиди, че го приравняват с правото на достъп до интернет.

  Is there no standard anymore?
 17. 17 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "deltalink":

  Мдааа цялата световна политика трябва да се върти около обезлюдените села и бедните баби на България. Мислете малко по-надалеч от собствените си задници.

  Is there no standard anymore?
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "deltalink":
  Точно! ++++++++++++
  Ето я Европейската харта на основните права
  http://eur-lex.europa.eu/bg/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303BG.01000101.htm
  Както се отбеляза по-горе в пост №13, по-удачно е правото на достъп дои питейна вода и електричество да бъде вписано като основно човешко право, защото човек не може да живее без питейна вода, а целия ЕС масово използва еленергия НО...еленергията, топлинната енергия, водната енергия са приравнени на стока в правото на ЕС, така, че човек трябва малко да помисли...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Паси, достъпът до качествен и евтин алкохол е основно човешко право. Какви са тия акцизи, какви са тия даждиета? Внесете предложение, не знам къде, а и не ме интересува, там, където внасяте предложенията, след като лишихте обществото от услугите си, га бяхте не помня какво, външен министър ли, какво беше, излъчен от оная организация дето май я няма вече, а и да я има на кого му пука, всички сте от БКП/ДС. Та мисълта ми беше - като се врете в хотели, в които интернетът е 15 €, ще плащате. Пари вие си имате, бедни в ръководството на НДСВ нямаше, едва ли има и сега, и изобщо все тая - накарай евреин да плати, да те научи на акъл и пр. А иначе, хората, които си изкарваме парите без процедурни хватки, си имаме достатъчно начини нета да ни е почти без пари. И изобщо начинът да оправдаете собствения си пинтилък с някаква общочовешка загриженост е смешен и жалък. Пасете, Паси, пасете...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм забелязал топлата вода и електричеството по хотелите да са безплатни, тоя идиот няма ли да си ходи в Израел и да не излага страната ни повече. Аман от гнусни евреи.

  икономист - неграмотник с диплома
 21. 21 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":

  Всъщност никъде не съм казвал, че е по-удачно правото на достъп до вода и електричество да бъде вписано като основно човешко право...
  Въпросът е в абсурдността на обосновката на предложението на сем. Паси

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "buran":
  Да, прав/а сте.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Дуо циркови артисти! Няма такъв идиот, дори физически погледнато. И няма такава овца като ентата му поред жена.

 24. 24 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Този смешник искаше всички кранове в банята в хотелите по света да са еднакви, защото не могъл да се окъпе.

 25. 25 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  Само за статистиката, тази идея е предложена на 16.01.2001 г. от Виктор Папазов и е използвана от мен самия в предизборната кампания за членство в борда на международното Интернет общество: http://veni.com/isoc-izbori.html , като съм посочил и източника.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 26. 26 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":

  Абе хора, това не е човешко право, вие мозъци имате ли?!? Правото на вода - да, но интернет, ток, парно, паркинг, хладилник?????????
  Соломончо го прави, за да се измъкне от политическото блато в което сам се е вкарал. Просто не може да понесе, че никой не му обръща внимание.
  Мене ако ме сравнят със Соломон Паси бих се обидил на момента !

 27. 27 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 638 Неутрално
 28. 28 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  и кой ще го плаща този безплатен достъп е интересно, може би ... ще върти свирки на някоя магистрала и от заработеното. Аман от нещастници, яхнали гребена на вълната, които потъват и се чудят, как да изплуват в чалга-медийното пространство на РБ.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 29. 29 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":

  да си имал нещо общо с бившата зам. министърка, че ще бъдеш 110 баджанак.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 30. 30 Профил на tur123._
  tur123._
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мони както се вижда от малък във всичко все първи се стреми да бъде, в което няма нищо лошо нали?! Само, че нещо много импулсивно има в идеята му бих казал даже комунистическо... Щото безплатно има само в комунизма нали така? Иначе една стока струва толкова, колкото плащаш за нея в случая 15 евра.

 31. 31 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Като е универсално човешко право значи трябва да е достъпно за всички и безплатно , дума която в България не съществува .

 32. 32 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#28] от "marquis":

  О не, Соломончо не иска да играе в българското, а в световното медийно пространство. Той дори не е евреин - майка му е българка. Помните ли че се опита да номинира НАТО за Нобелова за мир ?
  Е, такава диагноза още не е измислена !!!

 33. 33 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този доморасъл семеен тандем се опитва да напомни за себе си. Но времето вече не е ваше.

 34. 34 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#33] от "truth":

  Комплекси неизбити, и неизбиваеми ... хора без морал и без акъл. Смешници, ако има кой да им се смее, щото никой не ги забелязва. Нито него, нито онова чудо дето го намери по пловдивските типета

 35. 35 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Универсалният достъп до интернет е основно човешко право"

  Още Волтер го е казал...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK