Брюксел позволи на Испания да ограничи пазара на труда за румънци

Еврокомисар Ласло Андор

© Георги Кожухаров

Еврокомисар Ласло АндорЕвропейската комисия одобри искането за ограничаване на достъпа на румънски работници до пазара на труда в Испания до края на 2012 г. То беше отправено от испанските власти в края на юли във връзка със сериозните смущения, настъпили на него, предаде пресслужбата на институцията.


С днешното решение Еврокомисията разрешава на Испания да наложи временно до 31 декември 2012 г. ограничения на свободния достъп на румънски работници. Тези ограничения ще се прилагат за дейности във всички сектори и региони. Те обаче няма да засегнат румънски граждани, които вече са активни на испанския пазар на труда.


Безпрецедентният спад на БВП в Испания доведе до най-високия процент на безработица в ЕС – над 20% от май 2010 г. насам. Постоянното нарастване на броя на румънски граждани, пребиваващи в Испания, и високото ниво на безработицата сред тях повлияха на възможностите на Испания да поеме нов приток на работници, обясни Брюксел.
Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор подчерта, че решението е взето "поради изключително специфичното състояние на заетостта в Испания". Той обърна внимание на факта, че от самото начало Мадрид е водил много отворена политика към работниците от новите държави членки.


"По принцип съм убеден, че ограничаването на свободното движение на европейските работници не е отговор на проблема с високата безработица", заяви Андор. Според него ЕС трябва да се съсредоточи върху създаването на нови работни места. Той обаче допълни, че Брюксел разбира положението на Испания, а и е получил необходимите доказателства за нуждата от ограничаване на пазара на труда.


Комисарят обаче призова държавата да продължи да реформира пазара си на труда и да подобрява възможностите за заетост на младите хора. Той настоя и за повече усилия от Румъния при увеличаването на шансовете за намиране на работа от гражданите й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK