Испания ще представи нови мерки за намаляване на дефицита

Хосе Луис Сапатеро

© Reuters

Хосе Луис СапатероДнес испанското правителство ще представи нови икономически мерки за справяне с финансовата криза в страната, предаде испанският ежедневник "Ел паис". Пакетът от мерки предвижда икономии в размер на близо 5 милиарда евро. Тяхната цел е да се намали бюджетния дефицит в страната до 6% от БВП за тази година.


Очаква се правителството да обяви икономии чрез предсрочно изплащане на дължимите данъци. Данъчните промени ще осигурят икономии на 2.5 млрд. евро по време на програмата на испанското правителство за съкращаване на дефицита до 2013 г. Близо 2.5 млрд. евро ще бъдат спестени и чрез намаляване на субсидиите за лекарства в рамките на една година.


Планираните мерки ще увеличат шансовете на испанското правителство да намали дефицита до 6% от БВП през настоящата година в сравнение с регистрираните 9.2% през 2010 г. и 11.1% през 2009 г. Според анализаторите обаче ще бъде трудно за управляващите да се справят с дефицита през тази година. Причините са ниският растеж, световната икономическата криза и високите разходи за обслужване на дълга.


Във вторник министър-председателят Хосе Луис Сапатеро ще защити мерките на извънредно заседание на Конгреса. Икономиите бяха обявени на 29 юни, когато Сапатеро огласи и предсрочните парламентарни избори. Не се очакват непопулярни мерки, които да доведат до твърде големи икономии предвид предстоящия вот, коментират анализаторите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK