Посланикът на ЕС в Босна настоя за ускоряване на евроинтеграцията на страната

Близо една година след изборите страната все още не е успяла да сформира правителство.

© Reuters

Близо една година след изборите страната все още не е успяла да сформира правителство.Новият специален представител на Брюксел в Босна Петер Сьоренсен призова за ускоряване на европейската интеграция на страната, предаде агенция "Франс прес". Той обаче подчерта, че съставянето на правителство е от ключово значение за постигането на тази цел.


Европейският съюз е поел сериозен ангажимент за евентуална бъдеща евроинтеграция на независима и обединена Босна и Херцеговина, заяви Сьоренсен малко след пристигането си. Той изтъкна и желанието на европейските политици да работят за по-добри икономически и социални перспективи за Сараево.


На фона на дълбоката политическа криза в страната, която вече близо една година след изборите още не е успяла да формира кабинет, Сьоренсен каза, че неговата роля не е да бъде посредник на политическите лидери. Те сами трябва да изпълнят задълженията си, изтъкна дипломатът.
"Моята роля е да поставя плановете за ЕС във фокуса на политическите дискусии в Босна", каза той по време на първата си пресконференция в Сарево. "Краткосрочната ни цел е да помогнем на властите да изпълнят всичко необходимо, за да влезе в сила споразумението за стабилизиране и асоцииране", допълни Сьоренсен, цитиран от БТА.


Сформирането на правителство е от огромно значение за доброто функциониране на конституционната система в Босна и Херцеговина, заяви той. Сьоренсен потвърди, че в резолюцията на ЕС за Босна от март тази година е посочена възможност за въвеждане на санкции от страна на ЕС в случай, че конституцията на Босна и Херцеговина бъде застрашена по някакъв начин.


Новоназначеният дипломат допълни, че ЕС е готов да помогне и при преброяването на населението в Босна, като ще работи в партньорство с босненските институции. Той беше определен за поста, след като Брюксел реши да има свой специален пратеник в Сараево, независим от представителя на международната общност в Босна Валентин Инцко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK