Брюксел обяви новите правила за Шенген, не се съобрази с критиките

Брюксел обяви новите правила за Шенген, не се съобрази с критиките

© ReutersЕвропейската комисията предложи да укрепи шенгенското пространство, за да се гарантира свободното движение на стотици хиляди граждани на Европейския съюз и на такива на трети държави, съобщи пресслужбата на институцията. Брюксел обаче не се съобрази с критиките на някои държави членки и настоя вътрешните граници да се управляват на общоевропейско равнище.


Еврокомисията е убедена, че временното връщане на границите оказва силно влияние на цялото шенгенство пространство. По тази причина "възможността да се възстановява граничният контрол по вътрешните граници трябва да се управлява на европейско равнище по прозрачен, последователен и ефикасен начин", гласи съобщението от Брюксел.


Новите мерки не се отнасят за разширяването на шенгенското пространство. Те биха засегнали България и Румъния, едва когато двете страни станат част от зоната без граничен контрол.
Въпреки че държави членки бяха тези, които инициираха изясняване на правилата за вътрешните граници, някои от тях бяха първите критици на проектопредложението. В началото на седмицата Франция, Германия и Испания дори излязоха с обща позиция, подчертаваща нежеланието им да отстъпят национални правомощия на Брюксел при връщането на граничния контрол.


Съгласно новия режим решенията за повторно въвеждане на вътрешни граници за предвидими събития (като големи спортни събития или важни политически срещи) ще се вземат на европейско равнище след предложение от Еврокомисията. При извънредни ситуации пък страните от ЕС ще имат право на едностранни действия, но само за период от 5 дни. Ако се налага удължаване на този срок, решението за поставяне на граничен контрол ще се взима на ниво ЕС.


Еврокомисията предлага и да се укрепи управлението на Шенген. За тази цел прилагането на шенгенските правила ще се проверява чрез предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава членка от ръководени от Брюксел екипи, съставени от експерти от други страни и Frontex.


В случай на сериозни пропуски в спазването на правилата, Брюксел предвижда "предприемането на мерки за подкрепа, включващи техническа и финансова помощ". Ако проблемите продължават да са налице и след това, "може да се вземе решение за разрешаването на временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници", обяснява Еврокомисията.


Това на практика означава, че провинилите се държави няма да бъдат официално изключвани от пространството. Ако не защитават добре външните граници на ЕС обаче, те могат да бъдат изолирани, когато съседките им въведат контрол по границите си.


За да влязат в сила, предложенията на Брюксел ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  тия вече ме плашат, мисля че скоро ще им подрежат крилцата.

  "възможността да се възстановява граничният контрол по вътрешните граници трябва да се управлява на европейско равнище по прозрачен, последователен и ефикасен начин"

  това в превод значи че лидерите в цяла Европа са некадърни простаци и затова ние от ЕК им изземаме правомощията и от тук нататък само ние решаваме какво ще става по техните граници. Тия от ЕК да не вземат скоро да пратят съобщение че
  те ще прекарват първата брачна нощ с булките в ЕС за да се укрепи хармонията в съюза.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на truth1
  truth1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои вече искат да излязат от Шенген, а ние се пънем да влизаме. Този временен контрол на вътрешните граници, за сега само за 5 дни, а при случай и за повече, може да доведе постепенно до пълен контрол над вътрешните граници и де факто излизане от Шенген. Ако ние и румънците влезем в Шенген, някои със сигурност ще пожелаят да излязат оттам.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  При такова централизирано ръководено и свободно движение на всичко и всеки (без да се отчитат критиките от страните, които все по-остро усещат проблеми с имиграция и бежанци), усещам че не е далеч времето на обезличаване на Европа като генофонд, и като ценности. А може би и основа на бъдещи конфликти - било външни (дипломация), или вътрешни (като норвежеца Брейвик).

 5. 5 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  европеиската комисия трябва да поеме стриктно контрола на вьншната граница на евросьюза а дьржавите членки да имат право да си затварят границите когато си поискат
  това е като електрическо табло с много бушони за различни електро вериги и един централен
  различните бушони дьржави в ЕС изключват различни вериги при кьсо сьединение в сьответната верига а европеиската комисия отговаря за главния бушон ако главният бушон е достатьчно бьрз да реагира различните бушони не се изключват а се задеиства само главният бушон

 6. 6 Профил на begemot
  begemot
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "обезличаване на Европа като генофонд" мухаххаха нелепо

 7. 7 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да са мислили преди да ни приемат в ЕС - сега нови правила, повторно въвеждане на граници и такива работи... Само колко турци и руснаци ще ни използват, за да си проправят път към ЕС и пазар... А и наш'те цигани... Страх лозе пази...

 8. 8 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#1] от "jackdaniels":

  "това в превод значи че лидерите в цяла Европа са некадърни простаци"

  Доста голяма част от Европа си мисли точно това.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#6] от "begemot":

  Кое е нелепото, можеш ли да посочиш?

 10. 10 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 450 Весело

  Не ни щат Циганете... Хехехехе, повече от ясно е.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tuco":

  Не ни щат мутрите и мутренското правителство.
  И не е лошо директно да го кажат, а не да се правят на ощипани. Мутрата не разбира от деликатните формулировки в докладите по механизма за контрол. Мутрите разбират от ритници.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "bgkurshum":

  Това го пропуснах, тъй като си е ясно като бял ден...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "ще се проверява чрез предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава членка"
  Е как така - хем предварително обявени, хем внезапни...

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "truth1":

  Да излизат ами. Който не му харесва и отърва - да денонсира и чао. Сал нещо седят като цигани покрай кланница и се увъртат само.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#4:"Читател"]усещам че не е далеч времето на обезличаване на Европа като генофонд, и като ценности.[/quote]

  Аз си мислех, че на всички е ясно, че това е целта в крайна сметка

 16. 16 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#15] от "blaf":

  Точно обратното - създаване на Европейски генофонд и ценности. Или може би предпочитате времената на гранични проверки и визи? Опазването на ценностите на отделните нации е в ръцете на самите тях. Всъщност това е идеята, прокламирана от Де Гол и Аденауер: Европа на нациите.

 17. 17 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#16] от "mladenvladimirov":

  Окей, окей.. а защо в Европа е пълно с емигранти? 25% от децата във Великобритания са на емигранти. В Германия даже са повече. В повечето случаи тези емигранти не са европейци и съответно не отговарят на идеята ти за "европейски генофонд", освен ако под това не разбираш "световен генофонд".

  Освен това, идеята за "Европа на нациите" звучи много примамливо, но аз виждам централизирано управление. Само преди седмица Герхард Шрьодер призова за създаването на европейско правителство.

  Нещата звучат добре написано, но реализацията нещо куца.

 18. 18 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#17] от "blaf":
  Миграцията на хора, била тя икономическа или политическа, е естествен процес, неизменна част от историята на всяка нация. Между другото една от причините българските жени да са едни от най-красивите в света е, че според проучванията днешната БГ нация е синтез от около 96(!!!) етноса. Както виждаш, това не ни е обезличило като нация, нито е повлияло на културните ни ценности, напротив обогатило ги е.

 19. 19 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#15] от "blaf":

  Да, представям си как заседават лидерите на ЕС и разсъждават как да обезличат европейския генофонд.
  - Колеги, някакви предложения за проблема с еврото?
  - Не, ама тоя европейски генофонд много дразни.. дайте да го обезличим.
  и т.н. Голям смях.

 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#18] от "mladenvladimirov":

  Какво правим, когато тези хора не желаят да се асимилират в съответния народ, а създават паралелна култура?

  Турците в Германия не изглеждат толкова по-различно от повечето германци, но не се асимилират в немската среда, а държат на културата си.

  Мултикултурният модел и той ли е част от "европейските ценности" на "Европа на нациите"?

  А идеите, че днешната "БГ нация" е синтез от 96 етноса е абсурдна, освен ако не вземаш предвид етноси, чиито гени се срещат в по-малко от 0.5% от населението. Освен това, руските и украинските жени са красиви без да са твърде смесени, например.

 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#19:"jamm"]Да, представям си как заседават лидерите на ЕС и разсъждават как да обезличат европейския генофонд[/quote]

  Кой е казал, че лидерите на ЕС обсъждат подобни неща?

  Процесите може да са резултат от политика, която не изглежда лоша на пръв поглед. Може би дори самите лидери на ЕС си мислят, че правят нещо красиво.

 22. 22 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#20] от "blaf":
  Абсолютно всеки етнос е създавал "паралелна култура" преди да бъде дори частично асимилиран. Още от Античността. И това е съвсем естествено - когато отидеш на чуждо място инстинктивно търсиш нещо познато, било то език или обичаи. Асимилацията не е процес за няколко години, а за векове, но това не променя факта, че тя в 100% от случаите ОБОГАТЯВА приемника. Дай ми дори един пример за обратното!
  Не смятам да споря с теб за официални факти само защото не вярваш. В края на краищата България е на кръстопът. Колкото до рускини и украинки, не си мисли, че не са толкова смесени. Факт е, че красивите хора в Европа са на Изток, където са били търговските пътища.


 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#22] от "mladenvladimirov":

  Къде ги четеш тези неща? Препоръчай малко литература, която научно да доказва, че днешната "БГ нация" е смес от 96 етноса и, че руснаците и украинците са много смесени народи и затова са им красиви жените? Освен това, не знам дали осъзнаваш, но мисленето ти е расистко. Според теб "несмесените" по-хомогенни народи са с по-грозни жени. Това е доста расистко.

  Впрочем, искам и аз да се обогатя със "знания" като твоите, които повече приличат на идеологическа индоктринация, отколкото на някаква наука. Но наистина ми е интересно къде ги четете тези неща (не си първият човек, който спори за това, че смесените хора са най-красиви и затова трябвало всички да се смесим).

  Освен това, фразата "обогатяване на приемника" е доста субективна. Това "обогатяване" може да се разглежда и като загуба.

 24. 24 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#18] от "mladenvladimirov":
  Е къде ги видя тези красиви българки. Е отделни има, както навсякъде по света, но като цяло това, което са всички средиземноморски жени.
  Малко късокраки, малко мустакати, малко дебелогъзи и много
  меркантилни.

 25. 25 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  На нас с колегата и с Шенген и без Шенген - работа си има.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 26. 26 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нищо лошо.Просто поредната стъпка към централизация и федерализация на ЕС.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ако Европа беше единна,сега щеше да управлява света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "blaf":Спокойно,според екстрасенси са 12 етноса.

 29. 29 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ми нещата са ясни,нещо да се коментира емигрантския поток от северна Африка,не но все пак благодаря че са толкова толерантни .Шенген,това пък какво е.А бе я си събирайте неграта и арабите,тука само се излежават и учат ромите на култура и социално развитие.

 30. 30 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Шенген противно на очакванията не значи безредие а точно обратното - повече ред, дори и повече полицейщина.

 31. 31 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 561 Весело

  Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни намеренията на Холандия да наложи вето на присъединяването на България и Румъния в Шенген с вътрешнополитическия проблем на Холандия, предаде БГНЕС.

  Аз се предавам ,можете да ме застреляте!

 32. 32 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Skydiver":

  прав си, ама тези от ЕК също са доста некадърни. И ще трябва някой бюрократ в Брюксел да му се праща молба да му се пише доклад и той да го разгледа и да прецени дали може да се затвори границата между България и Гърция примерно ако се наложи и познай колко той ще е запознат с действителността и колко обективна преценка ще направи. Общо взето повечето проблеми идват от това че тези с власт са много далеч в преносния и буквалния смисъл от тези които управляват. Тези искат да си играят на някаква игра стратегия с целия ЕС, мисля че се уливат сериозно и скоро ще ги поставят на мястото им.

 33. 33 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "blaf":

  Къде точно видя "идеологическа индоктринация" вдумите ми? Ако има някаква идеология, тя е на търпимост, а не на отричане на имигрантите.
  Обвиненията ти в расизъм дори не заслужават коментар.

 34. 34 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "blaf":

  Докато мисленето ти е на тотално отричане и заклеймяване, никога няма да научиш нищо:
  1. Първо отричаш евроинтеграцията
  2. Отричаш имиграцията
  3. Обвиняваш в идеология
  4. Обвиняваш в расизъм
  В началото мислех, че си интелигентен човек, с който можем да проведем смислена дискусия...

 35. 35 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#24] от "dnewnik":

  Няма как да ги видиш като не излизаш от вкъщи и не се отлепяш от компютъра...колкото до останалите ти думи: гроздето май е кисело като го яде друг,а?

 36. 36 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#34] от "mladenvladimirov":
  Грешиш. Генерализираш това, което съм казал.

  1. Отричам евроинтеграцията в ТОЗИ Й ВИД.
  2. Къде отричам имиграцията? Да съм спорил, че имиграция не съществува или, че не трябва да съществува? Отрекох специално твоята представа, че ЕС пазел "европейския генофонд", разбра защо.
  3. Определено. Сляпата вяра в ЕС и бъдещето на "Европа на нациите" е индоктринация.
  4. И да, ако смяташ, че хората, които са "смесени" са по-хубави от тези, които са по-хомогенни, то това е расизъм. Това е все едно да си германец или евреин и да си мислиш, че си кой знае какво ("великата раса" или "богоизбраната раса". Същото е като кажеш "смесената раса" са по-добрите.

  Това последното какво си бил мислел за мен няма да го коментирам, тъй като е ад хоминем.

 37. 37 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Единствения правилен път за Европа е този към все по-пълна интеграция на отделните страни, пълно отпадане на вътрешните граници, обща валута, и федерализиране или Съединени Европейски Щати. Всякакви действия, които отдалечават от този модел, са неконструктивни.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#7] от "jiffylube":Следи по-внимателно новините. Досега няма данни руснаците да напират към Европа като обслужващ персонал. Там отиват само богатите руснаци с парите си. Подчертавам - няма руснаци , които да търсят работа в ЕС.

 39. 39 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "blaf":

  1. Еврошовинизъм, не расизъм е да кажеш, че имиграцията унищожава европейския генофонд, а не че едни жени са по-красиви от други, това не значи че другите не са красиви.
  2. Не вярвам сляпо в евроинтеграцията, но това е бъдещето на Европа. Ако в този глобализиращ се свят Европа остане съставена от национални, взаимноконкуриращи се държави, ще изостане. От интеграцията се боят социалните аутсайдери, които не виждат добавената стойност от имигрантите, а се оплакват, че те им взимали работата, ами ще им я взимат, защото западноевропейците се разглезиха и станаха мързеливи.
  3. Вместо да се ровиш в интернет да търсиш и използваш сложни думички, за да изглеждаш по-умен, намери дефиницията на "раса", за да разбереш, че източно и западноевропейците, представяш ли си, принадлежат към една и съща не само раса, но и имат еднакъв индоевропейски произход.
  4. Забеляза ли колко пъти ти ме заклейми и обвини и колко пъти аз? Всъщност в първа точка на настоящия коментар е първият и единствен път и то като отговор на твое обвинение. Това би могло да бъде наречено идеологическа индоктринация: щом не си с мен, си против мен.
  5. Научи се да уважаваш мнението на другите, за да уважават и те твоето. Убеждавай ги с факти, не с обвинения. Ако не си съгласен с чуждото мнение, просто го кажи, не заклеймявай. По реакциите ти съдя, че си доста млад и подобен съвет ще ти бъде от полза, защото всъщност не си глупав, а припрян.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#13] от "theanalyser":Просто трябва да четеш по-внимателно. "Предварително обявени И внезапни ..."

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#23] от "blaf":Божидар Димитров ги изкарва над 100 компонентите на нацията ни. Питай го него.

 42. 42 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#37:"Майстор Балкански"]Единствения правилен път за Европа е този към все по-пълна интеграция на отделните страни, пълно отпадане на вътрешните граници, обща валута, и федерализиране или Съединени Европейски Щати.[/quote]

  Европа трудно ще запази целостта си, хеле пък да се интегрира повече.
  Нито има исторически, нито културелни, нито икономически предпоставки за това. А че ще се напълни с мулти-култи като от Междузвездни войни, две мнения няма.
  Поддръжниците на Съединените Европейски щати пропускат основното - на много от европейците не им се обединява повече. Не и при действащите рамки.

 43. 43 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Холандия се мъчи да се пребори с Мангализма и е предприела някои мерки но с идването на БГ и Румънските мангали ще имат допълнителни проблеми.Изглежда патладжаните са по безобидни от Мангалите.

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално
 45. 45 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Гневно

  Защо коментар номер 11 не е в жълто?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 46. 46 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "jackdaniels":

  Мозъчен лилипут!

 47. 47 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "mladenvladimirov":

  Олеле и ти си болен...най красивите...къде бе ?

 48. 48 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Когато не се плащат мита за Холандските стоки е добре, а когато става въпрос за свободно движение на хора е зле!

 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#27:"lz2"]Ако Европа беше единна,сега щеше да управлява света!

  И най-умния е малко прост![/quote]

  -Била е единна и е "управлявала света" времето на Римската империя.Ама тогава не се е знаело за съществуването на Америка,Австралия и другите "продукти" на Великите географски открития.Ако тези територии бъдат отново "загубени" или поне забравени,може да стане.Но тогава ще се появи проблем-кай да бъде Императорът на "Единна Европа"?
  Сега за държавен глава на средно голямата страна България се явиха толкова кандидати,а за Император на цяла Европа?-Направо ще има войни между "бели" и "червени" рози или между "сини" патладжани и "зелени" джанки,или между "троскот" и "магарешки бодил".А за войните трябват пари,тогава?-Няма да има за магистрали,спортни зали,мултикултурни центрове и ленти за откриването им/от лентите ще се шият бойни знамена/.А какво ще стане и с необединените в Европа-Китай,Индия и пр.-пак ли да стават колонии???

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  [quote#37:"Майстор Балкански"] Всякакви действия, които отдалечават от този модел, са неконструктивни.[/quote]
  Точно така, еволюция му е решението. Искаш-неискаш трябва да ставаш по-голям и по-силен. Като Китай, като САЩ — колкото по-голям е вътрешният пазар, толкова по-конкурентен си на външния. Колкото по-конкурентен си на пазара, толкова си по-силен — и като армия, и като икономика, и като политическа сила(воля).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#47] от "therealhahaha":

  Поредният палячо, който директно започва с квалификации...Май не си прочел какво съм написал на предишния, а?
  Сега по същество: никъде не съм казал "най-красиви" и не го мисля дори, защото това е въпрос на вкус и субективно мнение, а аз уважавам мнението и на другите, за разлика от теб. Казах "по-красиви", но дори и това няма значение, защото темата беше съвсем друга, но поради невъзможност да извади факти в подкрепа на позицията си, някой извади тези думи от контекста в опит да промени цялата насока на спора....чети внимателно и тогава давай мнение.

 52. 52 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "mechopuh":

  Според мен културни и икономически има, проблемът е в историята и страхът от конкуренция на чисто човешко ниво. Истината е, че жителите на богатите държави се разглезиха и станаха мързеливи, хем не могат без имигранти, защото няма кой да върши черната работа, хем искат те да си останат там долу, без да си търсят по-добра работа, за да няма конкуренция. Тези страхове обаче са неоснователни, тъй като имигрантите всъщност подпомагат социалната система. Те отиват там, за да работят,а не да получават наготово. Скоро четох, че нетният ефект от икономическата имиграция навсякъде в страните приемници е положителен. Разбира се, обикновеният "английски водопроводчик"това не го вълнува като си загуби работата заради полския...

 53. 53 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1052 Весело

  Чудесна новина за Шабат!

  Trans penis mihi est!
 54. 54 Профил на joshua
  joshua
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#7] от "jiffylube":

  Ние с румънците и другит източниевропейски народи изобщо не сме им големия проблем, нито пък причина за тези искания на отделните държави-членки.

 55. 55 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Чисто администриране на ЕС, който по рождение е създаден за да има некадърници къде да "работят". Идеята за Евросъюз е много стара и досега опитите, който са правени за обединение са били със силата на оръжието/ неуспешни/.Подобни опити/ в Л. Америка/ е правил и Симон Боливар/ без успех/, единственият / успешен/ опит е създаването на САЩ. Историята учи само умните.

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Какво каза холандецът тази сутрин : " Техническото обзавеждане на границата няма никаква стойност, ако се контролира от подкупни граничари. " Корупцията ни яде възможностите !

 57. 57 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#38] от "ahasver":

  така е - неточно се изразих, но не успях да намеря откъде да изтрия или редактирам коментара...по инерция съм го написал малко неразбираем..
  Исках да кажа,че с тези искания се цели предпазване на икономиките на шенгенските страни, някакъв вид протекционизъм, предпазване на собствената работна сила, защото и там има безработица, предпазване от предполагаема престъпност, която ще нахлуе, предпазване на собствените политики дори и т.н. Разбираемо нямат ни все още доверие (ние сме и граница на ЕС), а и няма за кога вече да отлагат влизането ни в Шенген. Тези искания са алтернативна мярка, която изразява (тъй като вече са изчерпали предпазните клаузи и причините за отлагане) несъгласието им да влизаме в Шенгенското пространство и недоверие към нас. "Ние ще ги пуснем, но искаме допълнителни гаранции, че това няма да е в наша вреда" - нещо такова и напълно разбираемо бранят си интересите.
  Трудно ще пуснат Турция например в ЕС, защото наред с положителните страни като голям пазар и евтин производител, се отваря една пробойна към Азия, която може да се превърне в непрестанен поток на азиатци, за който ЕС не е готов. А Турция и Русия винаги са осъществявали някакво влияние малко или голямо врху нас и се опитват да пробият с някакви интереси - най-вече икономически чрез нас, колкото повече права за нас, толкова по-лесен начин за тях да осъществяват влияние и в ЕС. Разбира се, най-вече престъпността и корупцията са официална причина да не ни пускат, това са просто допълнителни размишления.

 58. 58 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Определено ЕС трябва да се развива, за да не остане в девета глуха следващите десетилетия. Политиката по имиграцията на равнище ЕК коренно се различава от настроенията на равнище държави в ЕС. Оттам почват проблемите. Контрола между държавите и ЕК е взаимен, защото комисарите се номинират от държавите. Така че не е болка за умиране, ЕК да контролира действието на шенгенското споразумение за границите. То си му е работа. Необходимо е обаче да се определи отново общоевропейската политика за имигрантите в и извън ЕС, защото там нещата се промениха през последните години и старата доктрина е меко казано остаряла.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 59. 59 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "mladenvladimirov":

  Прав си. Ползите от емигрантите за тях са доказани, но се политизира за да поеме проблема външния, т.е. този който не гласува.

  Имах предвид друго.
  Не може да имаш обща валута без общ дългов пазар и сходно данъчно и митническо спрямо трети страни законодателство.
  Не можеш да имаш общи социална и здравни системи, защото няма кой да плати. И за тях няма кой, та за нас ли?
  Не можеш да имаш обща армия, полиция и вътрешна сигурност, защото сме твърде различни и не си вярваме.
  А няма и за какво да си вярваме.
  Сега - ако приемеш това, значи крайна цел пълна интеграция не е възможна.
  И сега да се интегрираме повече. Колко повече?
  Ок сме с митата, движението на хора, стоки и капитали.
  Това стига. И евро ни е много според мен.

 60. 60 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#8] от "Skydiver":
  [quote#8:"Skydiver"]"това в превод значи че лидерите в цяла Европа са некадърни простаци"
  Доста голяма част от Европа си мисли точно това.[/quote]
  Очевидно доста голяма част от Европа е паднала на нивото на нашия електорат, на който всичко и всички са му виновни, даже и са му длъжни по някакъв въображаем и необясним начин, с една дума са "маскари".

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK