Очаквано: Решението за присъединяване към Шенген се отлага

Очаквано: Решението за присъединяване към Шенген се отлага

© Юлия ЛазароваХоландия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение. С това влизаме в "параграф 22". Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде БТА.


Той посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, предаде и БНР. Причината е, че всички останали държави членки, включително Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки.


Цветанов уточни, че до 17 октомври, когато е срещата на европейските лидери, се очакват допълнителни консултации за приемането на България и Румъния в пространство. Според него решението може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис.
Вицепремиерът цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.


Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия днес са обяснили, че "нямат мандат" да подкрепят разширяването на Шенген. Той отбеляза, че позицията, ощетяваща София и Букурещ, е залегнала във вътрешнополитически споразумения, които подкопават устоите на европейския проект.


Това развитие беше очаквано, след като Холандия и Финландия официално обявиха, че са срещу приемането на България и Румъния в Шенген.


Трябва да сме сигурни, че правилата на Шенген се прилагат изцяло, особено що се отнася до борбата срещу корупцията и организираната престъпност, настоя холандският министър за имиграцията Герд Леерс. Ако това не е така - имаме врата, която е оборудвана с осемте най-добри ключалки в света, но зад нея има някой, който пуска да минават всички - това представлява сериозен проблем, обясни той.


Леерс заяви, че няма да има особен смисъл въпросът отново да се повдига следващия месец, защото той лично не очаква нова информация през следващите седмици, която да накара Холандия да промени становището си, предаде "Асошиейтед прес".


Финландският вътрешен министър Пейви Расанен също потвърди, че позицията на Хелзинки за членството на България и Румъния за Шенген остава отрицателна. "Те наистина изпълняват техническите условия за присъединяване, ние обаче нямаме пълно доверие в способността на тези страни да защитават външните граници на ЕС, между другото и заради корупцията", посочи тя.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK