Полша: ЕС не изпълни обещанието си към България и Румъния за Шенген

Йежи Милер (вдясно) изрази дълбоко разочарование от днешната позиция на някои страни за разширяването на Шенген.

© Reuters

Йежи Милер (вдясно) изрази дълбоко разочарование от днешната позиция на някои страни за разширяването на Шенген.Европейският съюз днес не изпълни обещанието си, дадено на България и Румъния при подписването на договорите за тяхното присъединяване към Общността. Това, че тези две страни на практика вече защитават външните граници на ЕС, а не са допускани в семейството, всъщност е отказ от солидарност. Това заяви днес на пресконференция в Брюксел полският министър на вътрешните работи Йежи Милер по повод отлагането на решението за приемане на България и Румъния в Шенген, предаде БТА.


За да има доверие между страните, обещанията трябва да се спазват, каза Милер. Днес даденото на България и Румъния обещание не бе изпълнено, посочи той. Живеем във времена, в които не можем да кажем, че можем да разчитаме един на друг, добави полският министър. Днес забравихме важността на европейската идея, подчерта Милер, чиято страна председателства ЕС до края на годината.


Полският министър посочи, че на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи единствените две страни "против" са били Холандия и Финландия. Министрите са обсъдили докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Заключението им е било, че София и Букурещ са положили големи усилия за справяне с престъпността и корупцията.
Двете страни защитават от април външните граници на ЕС, имат достъп до Шенгенската информационна система, вече 2000 човека бяха върнати от техните граници, защото не отговаряха на критериите за влизане в ЕС, отбеляза Милер.


Използваме България и Румъния, а не ги приемаме в семейството и не проявяваме солидарност, коментира той. Надявам се въпреки днешния резултат, че се доближаваме до разширяването на Шенген, заяви полският вътрешен министър. Той даде да се разбере, че въпросът ще бъде разгледан от лидерите на ЕС по време на Европейския съвет през октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK