"Хюман райтс уоч": Франция продължава да нарушава правата на ромите

"Хюман райтс уоч": Франция продължава да нарушава правата на ромите

© Надежда Чипева, КапиталФренските власти провеждат масово изселване и експулсиране на роми от Източна Европа. Това твърди в доклад "Хюман райтс уоч", изпратен на Европейската комисия през юли тази година, предаде пресслужбата на неправителствената организация.


В документа към Брюксел активистите за човешки права обясняват как нов закон за имиграцията, гласуван през юни 2011 г., не отговаря на задълженията на Франция към спазването на свободата на движение в ЕС и на международното право за човешките права. Според доклада има достатъчно доказателства, че Франция незаконно разрушава ромски лагери и експулсира жителите им.


"Френският израз "Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите" не може да бъде по-подходящ за случая", заяви Джудит Съндърленд, главен експерт на организацията за Западна Европа. "Една година и нов закон за имиграцията по-късно ромите във Франция все още са подложени на редовни изселвания, несправедливо експулсирани и дискриминация", допълни тя.

Според данни на френското правителство 4714 румънци и българи са били експулсирани от страната през първото тримесечие на 2011 г. 9500 души са били изпратени в родините си през цялата 2010 г. Ромски организации твърдят, че въпреки действията на френските власти броят на ромите от Източна Европа остава приблизително един и същ – около 15 000 души.

През изминалата година хиляди румънски и български роми бяха принудени да напуснат Франция по начин, който нарушава техните права, заяви организацията. Има редовни доклади за полицейски посещения в лагери, където ромите са разпитвани колко време ще останат във Франция и какво е препитанието им. Полицаите карат ромите, които в повечето случаи не четат френски, да подписват документи, без да им обясняват какво пише в тях и без да им оставят копие, казва "Хюман райтс уоч".


Според защитниците на човешките права новият закон за имиграцията е насочен главно към ромите. Той предвижда експулсиране при повторен, макар и кратък престой, когато чуждият гражданин проси или "основната цел" на престоя му е получаването на социални помощи. Това нарушава законодателството на ЕС, което позволява на европейските граждани да бъдат в друга страна от ЕС три месеца без условия, припомня неправителствената организация.


"Тези практики нарушават закона и духа на европейските правила за свободно движение", заяви Съндърленд. "Трябва да се запитате дали щеше да е същото, ако германци или шведи например бяха изхвърлени за това, че също два пъти са посетили страната", допълни тя.


Според данни на френското правителство 4714 румънци и българи са били експулсирани от страната през първото тримесечие на 2011 г. 9500 души са били изпратени в родините си през цялата 2010 г. Ромски организации твърдят, че въпреки действията на френските власти броят на ромите от Източна Европа остава приблизително един и същ – около 15 000 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 506 Весело

  "Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите"

  Това го имаше в "Бягство от Л.А." - легендарния Снейк Плискин

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Мисля, че ромите са комай единствените хора на света, които имат само права и никакви задължения и отговорности.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на т
  т
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Както се вижда, правата им не се спазват. А отговорностите се поемат съвестно, когато има добър обществен контрол. Създай ясни правила и организирай контрола върху спазването им и повечето хора ще ги спазват.

 4. 4 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Свободата на движение в ЕС не значи свобода да си правиш катуни и гета в който да развиваш пресъпност и да казваш на местните гяури .

 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ех, защо не бях един циганин. Колко народ ми защитава правата, колко помощи щях да цоцам, няма сметки, няма грижи. Само секс, музика и детски глъч.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на just
  just
  Рейтинг: 626 Неутрално

  И сега кво ша праим с французите, за които правата на ромите на означават нищо само когато са във Франция.
  Когато са в България или Румъния са страхотни защитници
  на малцинствата. Къде е онзи мангал Мунчо да ходи да им се скара?

 7. 7 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 506 Весело

  Какви са тия РОМ-и? Това са си живи цигани бе хора, ци-га-ни!

  I am mine
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":
  Ееее, нали в Конвенцията за защита правата на човека с орган ЕСПЧ се казва, че в ЕС се зачита културното и религиозно разнообразие- ето една култура, която в никоя ЕС държава не иска да се приспособи за живот към местните закони. В целия ЕС има наказателни текстове за просия.Ако това е "културна особеност' и някой държи да си я практикува в ЕС, нека самият ЕС урегулира правното положение на номади на този етнос и да им реши проблема. Докато БХК се подкрепя от ЕС и продължава тази двойнствена политика- наказателни текстове за просия, педофилия, кражба и грабеж в НК на всяка държава- член на ЕС от една страна, и подклаждане на проблема чрез даване на право на хора с такива традиции да искат признаването на традициите им специално в това отношение за нормални - чрез ЕС, ЕСПЧ, няма как да имаме ясно решение на проблема.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Във Франция май не се стряскат много от "Хюман райтс уоч".

 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Айде пак "във фа мажор" - Франция нарушавала правата на ромите... Ами ако няма друг начин да се защитят правата на французите, или това е в "до минор"? Но както и да е - франкофони сме ний, ама не дотам...

  По-интересно ми е друго - представяте ли си веднъж там да вирее Цар Киро, и втори път - да заяви пред национална медия, че нямало да се изсели, че който имал проблем, да се изсели сам, и че който му посегнел, му режел главата или друго от сорта? Ако не можете да си го представите, няма да сте единствени...
  И логично идва вторият въпрос - защо в България не просто си представяме такава ситуация, а я изживяваме? Ако можете да си отговорите, значи и съществувате (т.е., и мислите, както е казал там някакъв си французин, Волтер му викали); а ако отговорът не ви задоволява, значи има надежда за промяна на ситуацията...

 11. 11 Профил на avstralopitek
  avstralopitek
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каним г-ца Джудит Съндърленд да се засели в Столипиново. Да поживее 2- месеца и след това пак да се изказва. Във Франция са пропищели от 15 000 цигани,а какво да кажем ние с 300 000?

 12. 12 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Представяш ли си: Полицаите карат ЦИГАНИТЕ, които в повечето случаи не четат френски, да подписват документи, без да им обясняват какво пише в тях . Ами няма да седнат и на печено агне да им обяснят я... Браво на французите. Издигат ми се в очите много.

 13. 13 Профил на avstralopitek
  avstralopitek
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "т":
  Мангал и отговорност. Все едно да повериш на вълка овчето стадо.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Весело

  Нека да не забравяме,че именно подобни права са в основата на ЕС.
  Онзи ЕС към който толкова много се стремяхме и в който сме,защото сме се съгласили да спазваме тези права.

  Liberate Your Mind!
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Не са единствените Другите са арабите от бившите френски колонии и имигрантите в ОК от карибите Разликата тук е, че тези групи са официално признати за местни граждани съответно във Франция и Великобритания. Въпросните цигани не са граждани на Франция. И Франция се опитва да си спести поне проблемите с тях. С това обаче нарушава европейското законодателство за сводобно движение на хора.
  Върхът на майтапа беше, когато Италия понасочи френскоговорящите емигранти от Тунис да се преместят във Франция. Отново имахме подскоци и рев от френска страна.
  Да са мислели, като са си приемали законите а в случая и като са ни приемали в ЕС нас с Румънците по геополитически причини.

 17. 17 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Искам да съм циганин - ще правя секс всеки ден, яко чалга, социални помощи, кеф.

  Не ми харесва как се държат с мен? Оплаквам се на някоя организация. Ама данъци? Стига бе ... Да работя? Мне, мерси, нали има балъци да издържат и мен, и децата ми.

 18. 18 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Наистина да се запнаме, какво и се случило, ако германски или шведски туристи започнат да просят из Европа? Правозащитниците мислят нестандартно!!

 19. 19 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"kalistrat"]Във Франция май не се стряскат много от "Хюман райтс уоч". [/quote]
  А тук подобна новина, ако се отнася за България, се разпространява все едно че излиза от Божията уста.

 20. 20 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "snafuracer":
  [quote#17:"snafuracer"]ще правя секс всеки ден[/quote]
  Че сега какво ти пречи да правиш секс всеки ден?

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#14] от "heineken":
  ей с това съм съгласен социално либералното мислене често води до куриозни ситуации. Не може просто така всичко да се движи свободно, трябват си и някакви елементарни условия да са изълнени, като например какво се прави по време на престоя.
  Като са го мислели това свободно движение на хора вероятно са имали предвид свободно движение на "работна сила" и е трябвало да го нарекат така. Въпросните цигани очевидно не са "работна сила"

 22. 22 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Ромите да се оплачат на "Евророма" и да го упълномощат да им защитават накърнените права в Страсбург. Току виж някой от тях спечелил някое евро. За жалост лидерът на набедената партия Кънчев го съдят /не/ справедливо за изнудване.... Май на всякъде в Европата не ги обичат тези дето крадат и просят. А пък и Чистоата им много бързо и организирано изхвърля буклука. Лоша работа, и това ако не е дискриминация

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Искам да ви обърна внимание, че в западна Европа реагират по абсолютно същия начин и към нас българите и румънците, а даже и към поляците. Опитайте се да отидете, например в Белгия и да стоите повече от три месеца без да си намерите работа или да учите в университет. Ами ще ви екстрадират! Само че нормалният екстрадиран български гражданин не оревава света, а се връща кротко и опитва пак след време. Колко българи се върнаха от Испания (без да ги екстрадират) защото останаха без работа? Ама това е защото са отишли да РАБОТЯТ! А не да просята, проституират и крадат.

 24. 24 Профил на kelesha2
  kelesha2
  Рейтинг: 229 Любопитно


  Аххх...Джуди?Покани си в Вашата къща на гости за 2-3 месеца и ще си говорим пак!?

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#22:"vperfanov"]А пък и Чистоата им много бързо и организирано изхвърля буклука. Лоша работа, и това ако не е дискриминация [/quote]
  ++++++

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#16:"Дамян"]Да са мислели, като са си приемали законите а в случая и като са ни приемали в ЕС нас с Румънците по геополитически причини.[/quote]Мдаааа, наистина вече стигам до убеждението , че в основата си ЕС е създаден наистина не за всички сегашни нейни членове, а само за държави, в които едно от националните малцинства не са циганите...Нещата са ясни- сега ЕС сам страда от своите аристократични основи и се почесва смутено там,куъдето не го сърби, когато стане въпрос за този неинтегрируем етнос Нали в началото бяхме виновни всички останали бг. граждани, че дискриминираме това малцинство, а сега

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Либерастката казала ""Тези практики нарушават закона и духа на европейските правила за свободно движение", заяви Съндърленд. "Трябва да се запитате дали щеше да е същото, ако германци или шведи например бяха изхвърлени за това, че също два пъти са посетили страната", допълни тя."


  На свой ред, нека тя да се запита дали няма разлика между средностатистическия германец/швед и средностатистическия циганин. Ако отговори "не", или лъже, или е луда (луд човек е, който не разпознава реалността). Ако отговори "да", какво повече да дискутираме?

  Цалата работа е там, че човешките права в либералната си версия са нещо като религиозен принцип. Някой някога е казал, така трябва да е!, и това е било прието от определени хора като религиозна догма. Всичко, което противоречи на догмата, довежда религиозните фанатици до бяс. Те с лекота биха жертвали имущество, чест и живот (особено ако са вашите, а не техните) в името на абстрактните си религиозни принципи.

  Моето мнение е, че първоопределящо е степента на цивилизованост. Принципите на човешките права са чудесно нещо, НО САМО АКО СЕ ПРИЛАГАТ ВЪРХУ ЦИВИЛИЗОВАНИ ОБЩНОСТИ. За нецивилизовани хора, за нецивилизовани общности, тези принципи са погрешни. Говоря от гледна точка на цивилизования човек -- погрешни са, защото облагодетелстват дивака и вредят на цивилизования.

  Правото на свободно придвижване е чудесно и аз се възползвам често от него, но това право има смисъл само ако придвижващият се има намерение да спазва правилата на цивилизовано поведение на мястото, докъдето се е придвижил.

  Ако придвижилият се си направи катун насред градския парк и си разхвърля боклуците навсякъде, той не е трябвало да бъде оставен да се придвижва свободно на първо място.

  Група хора с доказани нехигиенични привички, без образование, без елементарно цивилизовано поведение, които крадат и цапат при първа възможност, не би трябвало да бъде оставена да се придвижва. Нещо повече, либерастите, които са и разрешили да се придвижва, трябва да бъдат държани отговорни от хората, чието спокойствие е било нарушено от придвижилия се катун.

 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  ............През изминалата година хиляди румънски и български роми бяха принудени да напуснат Франция по начин, който нарушава техните права, заяви организацията.........

  Е хайде "посмали манго" де! Нашите цигани не бяха и 500 май за цялата година.

  Иначе нормално Франция да не иска цигани. Коя ли държава би ги искала.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на т
  т
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#13] от "avstralopitek":

  дрън дрън. Общи приказки всеки може да плещи. Създайте честен начин за контрол и ще видите как всички ще почнат да си гледат задълженията.

 30. 30 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Браво на Франция. Да им заделят малко земя, да слагат Бойко кратуната за техен тартор и да пращат цялата циганска измет там.

  Да живее България и българският народ.
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#29:"т"]Създайте честен начин за контрол и ще видите как всички ще почнат да си гледат задълженията.[/quote]
  Какво е вашето предложение за "механизъм за честен начин на контрол"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Много лоши французи!!! Много лош свят ееееей!!! Зорлем карат невинните роми да не учат и работят. Да правят деца от 11 годишна възраст и сетне да ги продават за пари, да ги карат да крадат , мамят, просят, проституират,убиват!!!
  Много лоши французи , много лош свят , ееей!!! Ма те и англичаните не падат по-долу от тях!!! Гледат едни патки-лебеди им викат,пуснали ги наред из водата, ха резнеш тиквата на някоя , идват да та фащат и викат , че била на кралицата им!!! Много патки...оооопс , лебеди има таз кралица брей!!! Ловиш,печеш,ядеш,ловиш,печеш,ядеш и пак не мож да ги изядеш всичките...Пък полицаите им едни проостии!!! Фащат та и та пущат , фащат та, и та пущат, и пак колиш патки...ооопс,лебеди и колиш ,печеш и ядеш, колиш , печеш и ядеш!!! Много лоши...

 33. 33 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#12] от "angus_jones":

  те са пропуснали факта, че циганите не четат въобще

 34. 34 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#26] от "dqdomart":

  мислиш, че във франция, италия и испания няма цигани ли?

 35. 35 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Поредно доказателство, че законите се правят от силните за да могат да контролират нещата в тяхна полза.
  На кой му пука, че ромите се връщат в България, Румъния и т.н. нали не са в задния двор на Франция, Белгия, Холандия и т.н. . Тука, ако искат могат да станат и император Киро, но ако нададем вой същите тези закони, които те не спазват, гиди ще им станело лошо, ако го позволят, пък важат за нас...
  На ти единна Европа! На ти европейско гражданство - имаме си европейски цигани вече, но да си стоят в България, ако може!!!

 36. 36 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Във всяка една съвременна държава трябва да има и "Human Obligations Watch", щото само с "Rights" няма да я бъде...

 37. 37 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Тези грешни европейски пари, които сега се дават на гръцките мошеници да живеят охолно без да работят, трябва да отиват за циганите - образование, работа, жилища и всичко от този род. Приобщаване, но в рамките на ЕС! Не да ги гонят от богатите държави към бедните, където проблемите им пак няма да се решат!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK