Брюксел: Страните от ЕС трябва да положат повече усилия за вътрешния пазар

Мишел Барние

© Ройтерс

Мишел БарниеСамо 11 държави-членки поддържат изискваното от Европейската комисия темпо при прилагането на европейското законодателство за вътрешния пазар, съобщи пресслужбата на институцията. Според Брюксел България се вмества в необходимите рамки, но е на границата.


В обзора за напредъка при вътрешния пазар Еврокомисията отбелязва, че средно 1.2% от директивите в областта, чийто краен срок за въвеждане е изтекъл, все още не са транспонирани в националното законодателство. Поставеният максимум за това е 1% и България с още десет страни от Европейския съюз са го спазили, "макар и с незначителен резерв". Най-добри резултати е показала Малта.


"Единният пазар несъмнено е импулсът за новото развитие на нашата икономика. Ако искаме да разгърнем потенциала на единния пазар за възстановяване на темповете на растеж, трябва да гарантираме действителното транспониране и прилагане на неговите правила навсякъде. Все още има какво да се желае", заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.
Освен това Европейската комисия днес обяви редовния пакет от наказателни процедури срещу държавите членки заради неспазване на европейското законодателство. Брюксел не предвижда наказания срещу София.


Документите, публикувани от пресслужбата на институцията, показват, че 24 от страните ще бъдат подложени на наказателни процедури, която за момента не предвиждат финансови санкции. Два от най-драстичните случаи на нарушения са установени в Унгария и в Италия.


В Унгария става въпрос за въвеждането на такса на телекомуникационните оператори, която се определя като незаконна. Брюксел дава два месеца на Будапеща да внесе необходимите законодателни промени. Наказателната процедура срещу Италия е свързана с обработката на отпадъците в област Кампаня, където шест милиона тона отпадъци все още не са превозени до съответните депа. Днешното решение на Еврокомисията е последно предупреждение преди предаването на страната на съд.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK