Премиери от ЕС: Всички страни трябва да участват в решенията за растежа на ЕС

Юрки КатайненЕвропа се нуждае от амбициозен план, за да се върне отново на правия път. За това настояват трима премиери от Европейския съюз – Юрки Катайнен, който ръководи Финландия, Марк Руте – Холандия и Фредрик Райнфелд – Швеция, предаде агенция "Франс прес".


"Необходим е ясен и достоверен ангажимент за работа върху план за амбициозен растеж на национално и европейско ниво, за да може Европа да се върне на правия път", заявиха тримата премиери в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.


"Сериозността на кризата, пред която сме изправени, подчертава важността на план за действие за растежа на ЕС", смятат Катайнен, Руте и Райнфелд.
Тримата държавни лидери дават предложения за увеличаване на растежа в рамките на ЕС, сред които строга бюджетна дисциплина. Те смятат, че са необходими "високи нива на амбиция на отворените и конкурентни пазари, иновации, достъп до финанси, разумно регулиране и силен общ пазар".


"Ако искаме да продължим да се възползваме от най-големия вътрешен пазар в света, който беше внимателно изграден през последните 50 години, всички държави членки трябва да участват в решенията за бъдещето на растежа и конкурентоспособността на ЕС", допълват министър-председателите на Финландия, Холандия и Швеция.


Според Хенк Бронс, говорител на Марк Руте, предложенията са свързани с призива на холандския премиер за независим орган в ЕС, който да следи за спазването на бюджетните правила. Той трябва да има правомощията да налага наказания на тези, които не спазват изискванията. Според холандското правителство това е единственият начин да се избегне повтарянето на дълговата криза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK