Когато референдумите в ЕС "грешат"

Когато референдумите в ЕС "грешат"

© Associated PressРеферендумите по въпроси на европейската политика и за това кой да я определя често са заплашвали с дерайлиране на целия процес на евроинтеграция.


Изненадващата идея на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да насрочи референдум за спасителния пакет, предложен на страната му, застрашава целия европейски проект и еврозоната, в случай че гърците отхвърлят помощта в този й вид.


Това е рискован ход, имайки предвид масовата съпротива срещу антикризисните мерки, както и предвид факта, че никой не знае подробностите за спасителния пакет, тъй като детайлите по него се договарят в момента.
След гръцко "не" кризата с дълговете в еврозоната заплашва да погълне и други държави, включително Италия и Испания, третата и четвъртата по големина икономики, използващи единната валута.


Ето няколко от "злополучните референдуми" в историята на Европейския съюз, представени от Би Би Си:


Дания 1992 г.


Датчаните бяха трън в очите на ЕС при подготвянето на договора, който създаде Европейския съюз и еврото. Договорът от Маастрихт от 1992 г. имаше това за задача, но трябваше да бъде ратифициран от всички държави членки. Референдум в Дания същата година обаче задържа приемането му.


За да бъде спасен проектът, беше подписано Споразумението от Единбург, с което Дания получи правото на четири изключения от договора, включително за приемането на еврото. През 1993 г. нов референдум позволи ратификацията на Маастрихтския договор. През 2000 г. датското правителство проведе но референдум за въвеждането на еврото, който отново беше неуспешен.


Дания се готви за нови два референдума - този път за да не бъде изключение.

© Associated Press

Дания се готви за нови два референдума - този път за да не бъде изключение.


Новоизбраният премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит заяви, че следващите месеци ще бъдат проведени два референдума за отмяна на правото на неучастие (opt-out) на Дания за политиката за отбрана и за прилагането на закони, но не и за еврото.Страната се стреми към по-тясно сътрудничество с Брюксел, предвид че ще поеме ротационното председателство на ЕС от януари 2012 г.


Ирландия 2001 г.


Договорът от Ница, подписан през 2001 г., трябваше да подготви евроинституциите за престоящото разширяване на ЕС на изток. Ирландия беше единствената от 15 държави членки, която предостави на гражданите си правото да гласуват за договора... и те го отхвърлиха.


Тогава само 35% от ирландците гласуваха на референдума, което накара някои ирландски политици да настояват за прекратяване на практиката всеки нов договор да се подлага на гласуване.


Европейският проект беше заплашен още повече, след като външни министри отказаха да направят каквито и да е промени в текста на договора. За радост на Брюксел година по-късно беше проведен нов референдум, който беше съпроводен от голямо "да", и Договорът от Ница влезе в сила.


Френското "не" беше една от причините за провала на проекта за Европейската конституция.

© Associated Press

Френското "не" беше една от причините за провала на проекта за Европейската конституция.


Холандия и Франция 2005 г.


През 2005 г. ЕС започна невиждани по размер консултации за осигуряването на одобрение за нова конституция от 485 страници, която трябваше да модернизира вземането на решения в ЕС чрез обединяването на европейските договори в един текст. Това отново изискваше одобрението на всички държави членки – тогава 25.


Текстът беше ратифициран от 18 от страните в ЕС, но референдуми във Франция и Холандия през май и юни 2005 г. казаха категорично "не" на конституцията и проектът беше провален.


Жителите на Ирландия показаха нежеланието си да подкрепят Лисабонския договор по различни начини.

© Associated Press

Жителите на Ирландия показаха нежеланието си да подкрепят Лисабонския договор по различни начини.


Ирландия 2008 г.


Въпреки провала през 2005 г. идеята беше възродена през 2007 г. с изготвянето на Лисабонския договор. Много от държавите членки настояха, че не са необходими референдуми, тъй като текстът внася поправки, а не заменя старото законодателство. Пречка за въвеждането му обаче отново се оказа Ирландия и задължението й да предостави договора за гласуване от народа.


Очаквано ирландците гласуваха против приемането на Лисабонския договор. Външните министри обаче бяха амбицирани да запазят жив новия проект и след 16 месеца преговори и предоставени привилегии за Ирландия жителите на страната отново се явиха на референдум и гласуваха "за". Така те спасиха от провал настоящия Договор на ЕС.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Весело

  Пряката демокрация е опасно нещо!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Кажи го на швейцарците

  Можем да го перефразираме така - пряка демокрация, организирана и осъществявана от прост народ - е опасна работа

 3. 3 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  референдумите в ЕС "може да грешат", но в Булгаристан няма демокрация - очевиден факт
  казва го интернет "враг на народа" като мен (от мене по-лош е само "фейсбука:, ах-ха-хаа) /а афро-комунистите от ГЕРБ са трагични, също и техните остареееееели кукловоди/

 4. 4 Профил на doby1945
  doby1945
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#2:"niakoi_si"]пряка демокрация, организирана и осъществявана от прост народ - е опасна работа [/quote]

  Кой народ, по-точно , имаш предвид ?

  Подкрепата на ГЕРБ = демонстрация за липса на мозъчната функция – „МИСЛЕНЕ” !
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":
  Така се опитват да ни внушат Всяка държава- член на ЕС му е предоставила част от националния си суверенитет , но има и друга част, която не е предоставена на ЕС. Поради това е нормално останалият национален суверенитет да се прояви на един референдум- във всяка държава има хора, които държат на етноса, държавата си и нейната независимост в политическо , икономическо и социално развитие както писах в друга статия, целта е да се неглижират гражданските гласове за намаляване ролята на политическите партии и неглижиране на пряката демокрация, защото иначе толкова важният ЕС орган- ЕП - просто губи функциите си ЕС няма как да поощрява системата на референдуми + пряката демокрация

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#5:"dqdomart"] ЕС няма как да поощрява системата на референдуми + пряката демокрация [/quote]
  Но и не може да избегне референдумите като висша проява на автентична демокрация- но нека по възможност се провеждат колкото може по-рядко и във ВСИЧКИ Конституции на ЕС - държави да се заложат предварителни ограничения, според които референдум не може да се провежда по въпроси от.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За невярващите - ето пример от бг правна уредба за това по кои въпроси е допустимо да се провеждат референдуми
  ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ
  Чл. 9. (1) Национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.
  (2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:
  1. от компетентността на Великото Народно събрание;
  2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията;
  3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;
  4. на държавния бюджет;
  5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.
  (3) Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.
  (4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?language=BG&id=45
  "Структура на Парламента
  Европейският парламент е единствената наднационална институция, чиито членове се избират демократично чрез всеобщи преки избори. Той представлява народите на държавите-членки. Европейският парламент се избира на всеки пет години и изготвя множество законодателни актове (директиви, регламенти и други), които оказват влияние върху ежедневието на всеки гражданин."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  ЕС не е демокрация а капитална формация като щатите.
  Както америка не принадлежи на американци, така и европа няма да принадлежи на нас.
  Ако гърците успеят да обърнат колата трябва да сме им благодарни вечно.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 11. 11 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "H2O":

  Точно. +

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В България има много лош матерял(неграмотни)затова не тр.да има референдуми.или закон имаш средно гласувш така дори и онея дето се продават ще изчезнат

 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело

  Европейските политически елити са антидемократични, а в икономически аспект социалистически. Затова докараха и икономиките си до разруха за има няма 10 години. Така е като вечер си лягат под възглавницата с '' Das Kapital'' на брадатия Карл

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "gospod":

  тикво ти неграмотен ли си,щото неграмотните ще ходат да гласуват(тоест да си продават гласа)

 16. 16 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Весело

  Проблемът е, че референдумите са наистина рискови, ако утре направим референдум за минималната заплата и пенсия, какво мислите ще излезе, дали да е 1000 или 3000 евро?

  Човекът е мярка за всички неща.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честите референдуми са наистина опасна играчка...
  Плачка, както се вика...

 19. 19 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вижте, когато става въпрос за исторически решения със следствие следващите 20 години няма как да се мине без референдум. Защото трябва да е ясно,че такова болезнено решение е взето от народа, а не от някакви политици!


  На Гърция и предстои сърдечна операция - няма как да не се вземе съгласието на самия опериран, дари и хирургът да е №1 в света, дори и експертен консултативен съвет да се е произнесъл,че операцията е наложителна, без съгласието на оперирания не може да се направи!

  Същото е и с държавата! Гръцкото население трябва да вземе решението, а не решението да се вземе от
  чиновниците банкери в Евросъюза!

 20. 20 Профил на gospod
  gospod
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ariman":

  Точно поради липсата на референдуми и преки граждански инициативи има недоразумения от сорта на "минимална заплата", "МВФ", "EK", "СБ", "ЕЦБ" и т.н. тотално ненужни бюрократични сукалчета.

  Ама това е друга и доста дълга тема ...

 21. 21 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#18] от "theanalyser":
  Ха-ха-ха...горките швейцарци, те не знаят колко опасна е тяхната "пряка демокрация" в очите на "истинските" псевдо-демократи....
  ха-ха-ха...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 22. 22 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "theanalyser":

  Честите референдуми са наистина опасна играчка...

  В Швейцария се гласува 4 пъти годишно, къде е проблема?
  Референдумите са опасни когато резултатите не са по вкуса на технократите от Брюксел и тогава се гласува докато народа каже ДА. Европеистите, не европейците (защото Европа не е нация а идеология) пожертваха Гърция на олтара на догмата на тази лошо създадена валута Еврото.

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 23. 23 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#22] от "drakkar1196":
  Ето в това е проблема, евро-бюрократчета създадоха едно опасно разбесняло се чудовище-еврото и сега изобщо нито могат, нито знаят, как да го укротят и поне малко да го опитомят. Вече на всички е ясно, че това беше опасна и крайно прибързана стъпка, плод на чиновническо недомислие и френско-германските амбиции за доминация в Европа и света...
  Сега вече започнаха да ни пробутват номера с разделението на 2-3 еврозони, в/извън шенген, север-юг, стабилни-полуфалирали-фалирали, бедни-средно бедни-заможни и т.н.
  Не виждам в момента полезен ход, но и идея за полезен ход от еврочиновници си е фантастика ....


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Има политически въпроси по които е задължително да се провеждат референдуми!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#9] от "gospod":

  Напълно съгласен! Не видяхме ли вече че няма перспектива с по нататъчното сдаване на суверенитет??? Докога ще се правим на първи европейци и живеем с най-ниският стандарт в европа и очакване на пустото светло бъдеще??? Това не го ли помните от едни други времена!?! Градим комунизъма се превърна в градим обединена европа!
  България е била добре единствено когато е била силна и НЕЗАВИСИМА!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Референдумите по дефиниция никога не грешат. Хората понякога грешат, най-често поради липса на информация или прекален егоизъм.
  А най-лошото е когато хората всъщност не грешат, но политическият елит и медиите се опитват да ни убедят, че са сгрешили.

 27. 27 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А така! Няма референдуми които грешат, господа! След като народите не искат ЕС няма да има ЕС! Това е единственото правилно решение! Кой определя референдумите като "грешни"? Евробюрократите ли? Та обединението е ЕС е в полза единствено на мултинационалните компании, които искат отворен и възможно най голям пазар и на бюрократите които искат повече и по-силна власт. Долу ЕС!
  Отдавна е ясно, че западната ситема е плутокрация която се крие под маската на демокрация. Да видим сега когато след исландия и Гърция поиска правото си на демокрация.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 28. 28 Профил на klomdor
  klomdor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  То една демокарция в България -нито един референдум
  С референдума се нарушава монопола на технократитите, политици, ологарси . Искам референдум за Белене.
  При референдум няма консултански договори.

 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Много защитници на Референдума във форума, но не мисля че Гърция е добър пример за защита на тезата им. По-добре да са ги питали гърците, когато са вземали парите или приемали еврото. Сега нещо е след дъжд качулка.
  И като цяло, много е важно как ще се зададе въпроса при даден референдум. В повечето случаи, живота не е черно или бяло, а цялата палитра от цветове. Ние прескочихме много важни решения, когато наистина трябваше да се проведе референдум, но и при нас политиците смятат, че са по-умни от електората.

 30. 30 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 470 Весело

  Господи, поради що ся срамиш да се образоваш малко? Със заглавието си, и особено с "грешат" в кавички, редакцията на Дневник ни казва "вижте, ние знаем, че важните решения в евросъюза се вземат от партията на право- и пароимащите, и винаги, когато важен въпрос се постави на народно допитване и отговорът е твърдо НЕ, партията винаги намира начин пак да си прокара решението, въпреки твърдото НЕ от страна на населението".

  Capisce?

 31. 31 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#25] от "Пешката": Чул те Господ! Всъщност, тази, последната дума в поста ти не се сещам да съм я видял досега в "действие", само съм я чувал като пожелание и..силно желание

 32. 32 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  референдумът е един добър начин за бягане от отговорност. Оставяш народа да реши вместо теб и после "ама вие си го избрахте, недейте ме плю мен". Само че почти винаги 99.9% от народа е повече или по-малко некомпетентен за взимането на съдбоносни решения и то не защото е тъп (макар че винаги има и немалко такива екземпляри), а защото му липсват необходимите познания. Например, представете си че сте голям учен в областта на биологията. Много интелигентен и отговорен човек, каквито са малцина. И ви се налага да гласувате на референдум за "Белене". Каквото и решение да вземете, то няма да е обективно, защото просто не разполагате с необходимите факти и познания за такова нещо. Всичко ще се базира на предположения, догадки и попрочетено тук-там становище на "експерти". Нищо че в селската кръчма си мислят как решението е очевидно и как "мозъци" като клиентите там са го прозряли много отдавна. Та толкоз за референдумите.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 33. 33 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#18] от "theanalyser":

  А липсата на референдум в "уж' демократични държави ---какво е ???

 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Много правилно! Поздравления!!!!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#32] от "loligo":

  Това е абсолютно вярно. Само, че по същият начин бихме могли да кажем, че швейцарците са "тъпи". Но "тяхната" практика в момента го опровергава !

 36. 36 Профил на zaikobaiko
  zaikobaiko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Папандреу не е представител на гръцкия народ,а на гръцкият банков народ!
  Знам как Йоргос ще извива ръцете на Саркозито и на Меркелката:
  - Вместо да спасявате Италия и Испания като им подарите 8-900 милиарда,по-добре на нас ни подарете само още 200 милиарда които да пуснем да вървят по веригата и да приключваме с темата!

 37. 37 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ами това, че слугинските медии не споделят, че това е дълг емитиран на 95% по гръцкият закон а не по английският и те са напълно в правото си да правят каквото си искат?????
  или е много удобно Европа да се вкарва под турско и изобщо мюсюлманско влияние под диктата на безбониците от сащ....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 38. 38 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "vagabond66":

  Може би, но не ми е известно на швейцарците да им се е налагало да взимат чак толкова съдбоносни решения, освен за присъединяването си в ЕС (което е все още рано да се каже дали е правилно или грешно).

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 39. 39 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Неутрално

  само тъпото ни племе не вдява - кара по (да ме прощава Ботев за цитата) "Наведена глава сабя не сече..." е с такава поговорка държава не се прави - гърците не са ми любими но си знаят интереса и не се дават на никой - уважавамги - не мога да кажа същото за съседното слугинско племе - вместо да теглите една на всички които са ви на врата - вие умници се радвате на гръцкото нещастие - поне се радвайте на нещастието на съвременните ви поробители а не на византийското такова - нещастници - откровенни мижетурки...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 40. 40 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#38] от "loligo":

  О не винаги. Например в Швейцария се проведе референдум за това ," дали да се разпродаде златото което било станало много" !?! Швейцарците казаха не. В сегашният момент това решение се оказва много "правилно".

 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#38] от "loligo":

  А примерно "нас" защо не ни питаха : --Искаме или не искаме " , да опростим дългът на Ирак към България ?

 42. 42 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Разстроено

  Аз например съм против. Защо "държава или колония" с едни от най-големите на запаси на нефт и газ в света, няма да си плати дълговете, към една от най-бедните в всяко едно отношение "държава или колония" в света ??? Ама никой не ни попита. Като гледам няма и да ни попитат никога.

 43. 43 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Разстроено

  До коментар [#39] от "NWO":

  - Абсолютен плюс - ++++ ! Коментарът е излишен.

 44. 44 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "vagabond66":

  Ок, в случая са взели правилното решение, съгласен съм. Но ми прави впечатление, че на референдуми винаги се гласува за запазване на статуквото. Горе-долу логиката на повечето хора е "щом сега живеем добре, значи нищо не бива да се променя". В което има известна логика, но в дългосрочен план това не винаги е правилното мислене. Да вземем например ЕС: аз лично съм на мнение, че ако го няма ЕС европейските държави в бъдеще ще бъдат крайно немощни на световната сцена, в сравнение със суперсили като САЩ и Китай, а не е ясно Индия и Бразилия как ще се развият. И германските градове-държави преди обединението им през втората половина на 19ти век са били високо развити, но поради липсата на политическа хомогенност редовно са яли пердах от кой ли не. В днешно време почти няма германец, който да съжалява, че е в една държава с останалите германци. Така че трябва да се мисли и в перспектива, а избирателят много често е фокусиран единствено върху настоящето.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 45. 45 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 418 Неутрално
 46. 46 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  До коментар [#44] от "loligo":

  Да, така е. Но германците са един народ. Аз лично доста години след създаването на ЕС си зададох въпроса що за организация е това ? И до момента не мога да разбера на какви принципи се основава тази "свръх -държава" ? На какъв (единен) език ще се говори в нея ? Какво общо имат "държави с минимална работна заплата от 1570 евро до 240 лева? Не искам да обиждам никого в форумът, ама при тези колосални различия това е безумие. Каква интеграция може да има между хора които в културно ниво са на светлинни години едни от други ? По пътят по, който е тръгнал евросъюзът, има само един край -разпад. В момента гледаме началото на разпадът.

 47. 47 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен основния референдум са изборите. След като хората са избрали управляващи те са там за да взимат правилните решения. Така ако са избрали некомпетентни политици и те не взимат правилни решения си носят последиците от избора си. Но да караш цял народ да взима решения за които 90% нямат нито опит нито образование е абсолютна глупост. Какво разбират 90% от гърците за международните финанси? Всеки си си гледа собствените и не е длъжен да бъде икономист. Или какво разбират 90% иландците от глобална политика за да гласуват за или против договора от Лисабон. Във всеки референдум кампанията на политиците подсказва решенията. Там винаги се заиграват със страховете на хората. За това вместо да бягат от отговорност трябва да обмислят и решават а не да карат народа да решава неща за които е некомпетентен.

  drago
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 265 Неутрално

  е добре, а в какво е сгрешил датският народ, неприемайки на няколко пъти еврото? Сподер мене са постъпили мъдро..!

 49. 49 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#25] от "Пешката":

  Само остава да кажеш и кога е била България независима

 50. 50 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  [quote#47:"drago"]
  Според мен основния референдум са изборите. След като хората са избрали управляващи те са там за да взимат правилните решения. Така ако са избрали некомпетентни политици и те не взимат правилни решения си носят последиците от избора си.[/quote]
  Изборите не показват настроенията на народа. Отдавна се е стигнало на тях да се печели от статуквото и хора, които са зависими от големите партии и/или силни спонсори. Нека разгледаме нашите от миналите две седмици- ГЕРБ държи властта и има пари, БСП и те. По медиите заради липса на пари излизат на 80-90% от времето само тези партии, а ГЕРБ заобикаля елегантно закона 2 години преди изборния ден- всяка емисия започва или свършва с "новина" как Бойко играл мач или рязал някоя лента или какво казал, ама не го мислел някой министър. За кандидат Х извън големите партии да се пишат 1-2 статии за цвят и то с много зор. Аз може да харесам неговата платформа, ако я прочета, но как да узная за нея? Слагаме по български купуването на гласове и... Реално сме вид олигархия. Даже и протестният ни вот е воден от силни лобита- НДСВ и ГЕРБ спечелиха избори с луди плащания за тръбене, че ги има и са алтернатива(че и Бойко е емблематичен- от времето му на главен секретар на МВР няма ден без няколко "новини" за него). В ЕС и САЩ е почти същото като ситуация, но не манипулират с купени гласове и изборни шашми. А, всъщност купуват яко гласове, но неявно. Какво е да даваш наред социални помощи, които позволяват огромна маса хора да не искат да работят, защото имат почти пълна заплата и пари за кола, почивка? Нали на тях разчиташ да гласуват пак за теб? Е, харчовете доведоха до кризата, ама...
  Та изборите най-често показват кой най-яко е купил или обещава да плати за гласове(във втория случай излизаш и казваш, че ще дадеш още пари на масите). Референдумите са по конкретни въпроси и при тях вече хората избират между два отговора, които оказват някакво влияние на бъдещето им и ги касаят пряко. Затова и на пряко гласуване най-често се оказва, че мнозинството определено не иска нещо, което е в платформите на управляващите политици. Например въпросът с еврото- гласуваш за партия, която в програмата има и точки за интеграция с ЕС, но при избора дали да дойде кошмарът от това да ти падне покупателната способност за 2-3 години(навсякъде при влизане в еврозоната се усети ценови шок) казваш "Не". Вече доколко е добро решението ти в глобален мащаб не е ясно. При референдум надделява преценката за личния ти интерес- глобално може да е добре да има Белене за България заради тока, но 90% от българите да се боят от екологичните проблеми и да не искат да има опасност за децата им. Демокрацията е управление на народа, та правилното за нея е надделяването на личната преценка. Олигархията е управление на елита, та там вече се приема, че важното е какво е преценил той, защото да си в кастата е свързано с това да си над другите и да имаш повече акъл да знаеш кое е правилно. Всъщност, в разделянето на типовете управление древногръцкият философ нарежда след демокрацията като етап олигархията, т.е. всяка демокрация от елита си бива изродена до олигархия в борбата да не останат децата ти извън управлението или ти да го загубиш след няколко години. Оруел в своята "1984" описва същото в обяснението на режима(ангсоц май го беше кръстил) и произхода му- революцията почва с идеи за равенство, но съвсем скоро се проявява истината- долен слой е искал да измести старата каста. Така почва революция с идеи за равенство(нека е френската), гони се елита, но буржоазията постепенно заема водещата роля в управлението и създава свой нов елит, който говори за демокрация, но с годините започва все повече да казва "Ние сме учили, имаме опит и знаем кое как, а вие долу няма как да решите сами.". ЕС е опит за глобално вкарване на вид олигархично управление на големите корпорации и създаване на ограничителни правила към ръста на дребния човек от долните слоеве(т.е. да ти орежат начините да почнеш сам бизнес и да печелиш пари, които да те издигнат), подплатено по римското правило за хляба и зрелищата с много див популизъм, който да държи масата в блаженство от живот без труд, но с голям страх, че смяна на системата би я лишило от превилегии.

 51. 51 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#48] от "benatov":
  И само чакат някой да напусне ЕС, те веднага ще го последват, както и Финландия, а почти сигурно и Чехия и Унгария и всички ще го направят, за ужас на тъповатите евро-бюрократчета, по най-демократичния начин, с референдуми...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 52. 52 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Народа като цяло е тъпа и празноглава маса от емоции. Той никога няма да гласува неприятни решения, независимо какви намерения стоят след тях. Ако се остави на мнението на народа, в момента Европа щеше да ври и кипи от кървави етнически конфликти, както беше последните два века. За това беше създаден ЕС, за да не се случват повече същите веселби. Ама виждам, че много хорица имат мозък само до пъпа си. Което показва, защо не трябва да се правят референдуми.

 53. 53 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#49] от "goshogoshev":

  след турското робство си прав в общи линии...но имали сме си моментите на независимост дори от тогава насам - направо проблясъци - съединението, балканските войни, няколко периода между войните и до падането под съветско робство. Въобще мани мани - славна нация робува на сульо и пульо заради продажници.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK