ЕС настоя за политическа яснота в Гърция преди отпускането на нова помощ

ЕС настоя за политическа яснота в Гърция преди отпускането на нова помощ

© ReutersГърция трябва да даде яснота за политическото и икономическото си положение, преди да получи следващия транш от спасителната помощ. Това заяви Амадеу Алтафаж, говорител на европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от агенция "Франс прес".


Изявлението беше направено, след като стана ясно, че двете основни партии в Гърция са се договорили за съставяне на ново коалиционно правителство. Лидерът на управляващите социалисти от ПАСОК Георгиос Папандреу и на опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" Андонис Самарас са се споразумели бъдещото правителство да не се оглавява от премиера Папандреу.


Това се наложи заради политическата парализа, в която изпадна страната, след като Папандреу призова за референдум по договорения седмица по-рано от европейските лидери нов спасителен пакет за Гърция.
На първо място се нуждаем от яснота за развитието на политическата и икономическата ситуация в Атина, подчерта Алтафаж преди началото на срещата на финансовите министри на еврозоната днес. Очакваме тази вечер гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос да докладва пред Еврогрупата за развитието и дискусиите ще започнат от тази точка, допълни Алтафаж.


Днес по време на срещата в Брюксел министрите ще обсъдят дали са изпълнени условията за отпускане на следващия транш от 8 милиарда евро за задлъжнялата страна. ЕС и МВФ решиха да не отпускат шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, преди Атина да докаже ангажимента си за приемане на строги икономии.


Междувременно говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен заяви, че Брюксел не може да се намесва в суверенната воля на хората в Гърция при определянето на следващото правителство и евентуалното организиране на избори в страната.


Тя припомни, че миналата седмица Комисията отправи призив за съставянето на правителство, което да гарантира прилагането на решенията на Европейския съвет от края на октомври. Хансен отбеляза, че Брюксел не е в позиция да определя и влияе на вътрешнополитически процеси, но националното единство е необходимо за продължаване на помощта за Атина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK