Доклад: Някои политики на ЕС пречат на развиващите се страни

Според НПО докато с едната ръка ЕС помага на развиващите се нации, с другата взема от тях.

© Reuters

Според НПО докато с едната ръка ЕС помага на развиващите се нации, с другата взема от тях.Като изнася субсидии като сухо мляко за Африка или лобира за достъп до националните ресурси в по-бедните нации, Европейският съюз взема с едната ръка, докато дава с другата, заявиха неправителствени организации (НПО), цитирани от агенция "Франс прес".


"Някои политики на ЕС причиняват повече вреди, отколкото добрини", заяви Лаура Съливан от организацията ActionAid. Тя заяви това по отношение на доклад, публикуван от Европейската конфедерация на НПО за подпомагане и развитие (CONCORD), представляваща повече от 1600 неправителствени организации.


Съливан даде като пример "огромни нарушения на правата в развиващия се свят, тъй като европейски компании, подпомагани от целите и парите на ЕС, разграбват земята на бедните държави, за да произвеждат биогорива". Италианска компания например се е опитала да придобие 50 000 хектара земя в Кения с цена на наема две евро на хектар на година, но сделката е била спряна след натиска на неправителствени организации.
Изследването дава за пример, че през 2010 г. с 62% е нараснал износът на сухо мляко, финансиран от ЕС, чиято ниска цена унищожава местното производство.


Докладът на CONCORD призовава за повече усилия, които да проверят как политиките на ЕС влияят на развиващите се страни. Според него само за седем от 164 нови политики на Европейската комисия е ясно как се отразяват на бедните страни, на които трябва да помогнат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK