Еврогрупата иска писмени гаранции от Гърция за сделката с кредиторите

Жан Клод Юнкер

© Reuters

Жан Клод ЮнкерЕврогрупата поиска ръководителят на социалистите Георгиос Папандреу и лидерът на консерваторите Андонис Самарас да се ангажират писмено, че ще подкрепят напълно усилията на съставеното от тях ново правителство да изпълни условията на новата сделка с кредиторите, предаде БТА. Финансовите министри на еврозоната настояха и за твърд ангажимент, че Атина ще спази обещанията за бюджетни икономии и реформи, преди да й бъдат отпуснати нови заеми.


Късно вчера Папандреу и Самарас се споразумяха кой да е новият министър-председател, който ще оглави бъдещото правителство на националното единство.


"Призоваваме всички заинтересувани страни в Гърция да поемат своята отговорност", заяви в Брюксел председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Той настоя партиите да подкрепят втория европейски план, предвиждащ отпускане на шестия транш за страната, 50-процентно отписване на гръцкия дълг и предоставяне на втори заем.
Запитан дали искането за писмен ангажимент представлява намеса във вътрешните работи на Гърция, еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен отговори, че същото се е случило в Ирландия и Португалия, без да се смята за намеса във вътрешните им работи.


Позитивното решение, което бе взето на 21 октомври във връзка с шестия транш, не е изоставено, каза Юнкер. Той изтъкна, че отпускането на парите ще стане веднага след като в Атина бъде съставено правителство и след изпращането на писмата с гаранциите за поетите ангажименти. Председателят на Еврогрупата уточни, че ратификацията за отпускането на транша може да стане и чрез министерска телеконферентна връзка.


Юнкер и Рен казаха още, че веднага след сформирането на новото правителство мисия на "тройката" (представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ) ще пристигне в Атина, за да финализира изготвянето на новата антикризисна програма за Гърция.


Комисарят Оли Рен накрая спомена, че обявеното от Папандреу искане за референдум във връзка с европейския пакет, договорен с еврозоната на 26 октомври, е било удар върху доверието на страната.


Правителственият говорител Илиас Мосиалос заяви, че няма коментар във връзка с искането на Юнкер и Рен. Представители на опозиционната партия "Нова демокрация" коментираха, че подкрепят реализацията на споразумението от 26 октомври по втория европейски спасителен пакет и няма проблем да се ангажират и писмено.


Натискът от Брюксел, откъдето стана ясно, че няма да бъде деблокиран шестият транш от заема, подейства мобилизиращо на Папандреу и Самарас. Вероятно днес ще бъде оповестен и съставът на правителството на националното единство. То ще трябва да доведе страната и до избори в края на февруари.


Американският президент Барак Обама също оказва силен натиск върху двете големи партии в Гърция да се споразумеят относно състава на новото правителство. В близките дни то трябва да пристъпи незабавно към реализиране на ангажиментите, изисквани от страната, за да й бъде отпуснат шестият транш от заема.


В свое съобщение Белият дом приветства споразумението, постигнато в Гърция, за необходимостта да бъдат приложени реформите в страната и да бъдат изпълнени ангажиментите към МВФ и ЕС. "Призоваваме правителството да се задейства възможно най-бързо, за да изпълни всички ангажименти", се казва в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK