Брюксел: Мобилността на български и румънски работници е положителна за ЕС

Брюксел: Мобилността на български и румънски работници е положителна за ЕС

© ReutersЕвропейската комисия подчерта днес в доклад цялостната положителна роля на мобилните работници от България и Румъния в икономиките на приемащите държави от Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Според текста тези работници са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и също така са заели вакантни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например строителството, домашните услуги и ресторантьорството.


Оценките на Брюксел показват и положителното дългосрочно въздействие на свободното движение на румънски и български работници върху БВП на ЕС, който е нараснал с около 0.3%. Изследванията показват също, че в приемащите държави не се наблюдава значително въздействие върху процента на безработицата или трудовите възнаграждения на местните работници.


Еврокомисията настоява, че няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи. Според данните на институцията въздействието на неотдавнашните потоци от работници оказва незначително или дори положително въздействие върху публичните финанси на приемащите държави.

Основната цел на мобилните работници от България и Румъния са били Италия и Испания, а данните сочат, че в края на 2010 г. два пъти повече българи и румънци (2.9 млн.) са пребивавали на територията на други страни в ЕС в сравнение с 2006 г.

Мобилността след разширяването може да е била причина за известни икономически и социални разходи за приемащите държави, както и за изпращащите държави, които губят производствен капацитет. Брюксел обаче смята, че макар част от тези разходи да могат временно да се намалят чрез ограничаване на мобилността на работната ръка, в дългосрочен план са необходими специфични политически решения за преодоляване на дисбаланса на пазара на труда.


В същото време "ограничаването на свободното движение на работници може да има отрицателни последици, например увеличаване на недекларирания труд", отбелязва докладът. Той трябва да послужи за основа, на която Съветът на ЕС ще разгледа практическия ефект на преходните разпоредби за свободното движение на български и румънски работници.


"Движението между държавите предлага реални възможности и икономически ползи както за приемащите държави, така и за ЕС като цяло", заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор. "Ограничаването на свободното движение на работници в Европа няма да реши проблема с високата безработица", допълни той.


Основната цел на мобилните работници от България и Румъния са били Италия и Испания, а данните сочат, че в края на 2010 г. два пъти повече българи и румънци (2.9 млн.) са пребивавали на територията на други страни в ЕС в сравнение с 2006 г.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1191 Весело

  Брюксел: Мобилността на български и румънски работници е положителна за ЕС
  -------------------------------
  Чакайте, чакайте, нали не ни щете много-много?!? Ся пък ние и комшиите сме били добре дошли. Не знам кризата ли ви ошашави в тоя Брюксел, ма докладите ви все повече оставят усещането, че са " съгласувани " с кристалната топка.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 2. 2 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Весело

  За работниците е ясно, а за мобилността на циганите какво ще кажете?

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#1] от "Sniper":

  Има много сектори ,където местните не искат да работят,а работодателите дават минимално заплащане и това са дупките ,където могат да ни наемат!Аз лично се надявам да имаме малко късмет и забраните за свободно движение за нас да паднат до Нова Година!Ако това стане ще бъде много добре за много българи като мене ,които искаме да бачкаме навън легално и също така ще бъде много добре за нашата икономика,защото ще падне нивото на реалната безработица и емигрантите ще харчим пари у нас!

 4. 4 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да четат холандциите че ми писна от тяхните простотии

  drago
 5. 5 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  пет години ни дискриминираха , могат да станат и седем години и за какво , некви си 500 000 българи за 500 милионна европа

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  жалко,4е за наи важната тема за българите има само 6 коментара. затова 4е не си търсим правата ни тъп4ат вси4ки . наи дискриминирания народ в европа е българския народ

 8. 8 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Всъщност въпросът е по-сложен - очевидно Балканите бяха частично интегрирани към Европа, въпреки че са много по-близо културно-исторически, географски и манталитетно към Ориента. Не случайно онзи влак, който понякога пътува до България, се нарича "Ориент-Експрес". Нашите претенции за пълноправно членство са доста оспорими, както и тези на Турция, и то по сходни причини. Няма какво да се натискаме за някъде, където не ни искат. България има своето място на Балканите, и под едно просветено управление би могла да постигне много повече, отколкото ако разчита само на присламчването към по-богатите и развити западно-европейски страни.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 9. 9 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":
  тук става въпрос за европеиски договор, техните фирми копуват безплатно терени в градовете ни ,построиха вериги от магазини , а къде е правото на равнопоставеност , живеем в единна европа и не желаем пове4е дискриминация

 10. 10 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#9:"dgidgo"]живеем в единна европа и не желаем пове4е дискриминация [/quote]

  Ами няма никаква "единна" Европа, а всъщност само "разединяваща" се Европа, и България никога не е принадлежала географски към този регион, освен ако пребиваването ни в неговата периферия, като предмостие на Ориента, не се счита за такова, което е крайно съмнително и пожелателно.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 11. 11 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":
  подписан е договор между 27 европеиски държави , в момента живея в лондон от 4 години и в западна европа от 10 години и колкото по бързо се разбере , 4е няма втора ръка европеици толкова по добре , другото грани4и с нацизъм

 12. 12 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "dgidgo":

  Ми незнам що упорствате да приемете действителноста - толкова много международни "договори" не се спазват или са нарушени, и този ще бъде между тях. Това, че нямало "втора ръка" не е вярно, винаги има и "втора", та дори "трета" ръка хора, няма нужда да се правим чак толкова на "политкоректни", в ущърб на истината.

  Действително, болезнено е да те причислят към тази група, но просто така стоят нещата, въпрос на гледна точка. Аз също живея част от годината извън БГ, и когато се върна е направо подтискащо, дори за нас които си знаем какви сме, а си представям какъв шок изживява от това някой свикнал на цивилизованост западноевропеец, който се сблъсква с вонята от блатото за пръв път.

  То ако българите бяха стока и в България се живееше добре, и вие нямаше да емигрирате в чужбина, както над 1 млн. сънародници. Напълно е обяснимо, че ще има "Европа на две скорости", и БГ си е абонирана за втората, ако не и направо за "задна". Излишното патриотарство няма да допринесе с нищо света да гледа на нас по различен начин от това, което представляваме - последни в Европа, по всички параметри.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Те,българите,са били мобилни из Европа от древни времена!
  Даже доста са помогнали на същата тази Европа да се справи с разни нашественици-араби,татари,урци...
  Европейските бюрократи не ги знаят тия факти,поради късогледство и си мислят,че ние сега трябва да си умрем от кеф,че ни хвалят!!
  Абе,ей,кой спаси Източен Рим от страшните готи?Къде щяхте да сте сега,ако Тервел и Кормисош не бяха спрели арабите?

 14. 14 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#13] от "faeton":

  Те това не го учат, ама за сметка на това учат, как лошия Калоян избил цвета на запада и не пропускат повод да ни го напомнят.

  "Мобилността след разширяването може да е била причина за известни икономически и социални разходи за приемащите държави, както и за изпращащите държави, които губят производствен капацитет."

  България губи производствен капацитет.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  все си мисля , 4е виновни за това , 4е българите 4акаме 7 години за да полу4им равни права в англия например е заради политиците ни , те реват на западняците молим ви не ги пускаите , 4е в страната ни няма да остане млад 4овек , молим ви да останат ограни4енията . но вси4ко това до 31 декември 2013 , скъпи ми боико и тогава не 290 минимална , ами и 590 минимална заплата няма да задържи никои млад 4овек в мутренската ни държава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK