Най-бедните европейци още две години ще получават хранителни помощи

Най-бедните европейци още две години ще получават хранителни помощи

© Николай ДойчиновНай-бедните граждани на Европа още две години ще могат да разчитат на хранителни помощи от Европейския съюз. Все още обаче съществува голяма вероятност схемата за безплатна храна да бъде закрита след 2013 г., ако не бъде постигнато следващо споразумение, предаде агенция "Франс прес".


Вчера Германия отстъпи от настояването си, защитавано в продължение на месеци средствата за схемата да бъдат намалени с 80% в края на тази година. Германският земеделски министър Илзе Айгнер каза, че предложението на Берлин е свързано с две години преходен период, през които да се постигне съгласие за нова схема.


След Съвета на ЕС по земеделие еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош заяви, че е изключително щастлив, че благотворителните дружества ще продължат да раздават милиони порции храна през 2012 и 2013 г. с евросредства.
Годишно ЕС предоставя около 480 млн. евро под формата на хранителни продукти за най-бедните си жители. Схемата за разпределяне на храна е въведена през 1987 г. като част от общата селскостопанска политика. В момента тя предоставя помощ на близо 13 милиона души в общо 19 държави - членки на ЕС.


В края на май Европейската комисия обяви, че средствата за 2012 г. по програмата за предоставяне на храни ще бъдат съкратени от 500 млн. евро на 113 млн. евро. Причината е съдебно решение, според което хранителни помощи по програмата трябва да бъдат съкратени до излишните запаси от земеделски продукти, ако има такива.


Искането за намаляване на субсидиите беше подадено от Германия, подкрепена от Швеция. Според двете държави членки програмата не е в съответствие с общата селскостопанска политика. Според Берлин отговорността за социалните помощи трябва да остане в ръцете държавите членки. Тази позиция е подкрепяна от Великобритания, Дания, Холандия и Чехия.


От другата стана твърдо застана Франция, която заяви, че шестте страни рискуват да създадат криза с храните в Европа и да застрашат хранителната сигурност на милиони европейски граждани. "В разгара на дълбока финансова криза 17 милиона европейци не могат да си набавят храна сами, ако не е тази програма", заяви френският земеделски министър Бруно льо Мер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK