Жени наставници ще подпомагат първите стъпки на жени предприемачи в ЕС

Жени наставници ще подпомагат първите стъпки на жени предприемачи в ЕС

© ReutersЕвропейската комисия даде днес начало на дейността на нова европейска мрежа от жени наставници, с която да се насърчи предприемачеството сред жените чрез споделяне на знания, умения и опит, предаде пресслужбата на институцията.


В Европа делът на жените при самостоятелно заетите лица е 34.4%. За да може той да нарасне, успели представителки на бизнес средите ще подпомагат жени предприемачи, създали ново дружество през последните от две до четири години. Наставниците ще дават на новите предприемачи конкретни съвети как да ръководят и развиват своите дружества в този ранен и критичен етап, ще им помагат да развиват необходимите поведенчески умения и ще ги напътстват.Мрежата ще обхване 17 европейски държави (Албания, Белгия, Бивша югославска република Македония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Черна гора), като участие в нея ще вземат 170 наставници.Според Брюскел предприемачеството се вписва добре в житейския избор на жените, тъй като им дава необходимата гъвкавост за съчетаване на личния и професионалния живот, особено по отношение на работното време и работното място. Освен това заради икономическата криза много жени, оказали се без работа, биха могли да използват своите умения и познания, за да създадат свое дружество и свое собствено работно място, отбелязва Еврокомисията.


"Съвсем ясно е, че женският творчески и предприемачески потенциал е най-слабо използваният източник на икономически растеж и нови работни места – източник, който трябва да бъде използван в по-голяма степен в Европа", заяви Антонио Таяни, еврокомисар по промишлеността и предприемачеството. "Във времена на криза не можем да си позволим да пренебрегваме този потенциал", подчерта той.Мрежата ще обхване 17 европейски държави (Албания, Белгия, Бивша югославска република Македония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Черна гора), като участие в нея ще вземат 170 наставници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK