Днес в Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори

Последните проучвания дават значителна преднина на лидера на опозиционната Народна партия Мариано Рахой.

© Reuters

Последните проучвания дават значителна преднина на лидера на опозиционната Народна партия Мариано Рахой.Днес в Испания ще се състоят предсрочни парламентарни избори. Те бяха обявени в края на юли и се провеждат четири месеца по-рано от предвиденото.


Очаква се социалистите на премиера Хосе Луис Сапатеро да станат поредната политическа жертва на икономическите трудности в Европа. Рекордно високата безработица и неуспешните реформи ще са причина за наказателния вот днес, смятат анализатори, цитирани от "Ройтерс".


Според последните проучвания опозиционната Народна партия на Мариано Рахой ще получи близо 46% от гласовете, а управляващите – около 28%. Рахой често е описван като не много популярен сред испанците. Той обаче е смятан за по-добър ръководител в сравнение с кандидата на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба.
По време на предизборната кампания опозиционният лидер не разкри напълно плановете си за драстични икономии, за да не загуби обществената подкрепа преди решаващия вот. Въпреки неяснотата според политическите анализатори испанците знаят, че гласът им за Рахой ще означава дълбоки съкращения на публичните разходи.


Желанието на гласоподавателите за промяна в управлението е толкова голямо, че те биха се доверили на Рахой дори въпреки липсата на яснота за планираните от него болезнени мерки, коментират експерти.В четвъртък доходността по испанските и френските държавни облигации достигна нови рекордно високи стойности. Испанското правителство бе принудено да плати най-високите лихви за 10-годишни държавни облигации от 1997 г. насам.

Задачата на бъдещите управляващи ще е да уверят пазарите, че Испания ще направи всичко възможно, за да намали дефицита си. Самият Рахой предупреди, че  "ще вземе ножиците за всичко с изключение на пенсиите, здравеопазването и образованието".  На първо място в дневния ред ще бъде преструктурирането на администрацията и на банковия сектор.


Новото правителство ще трябва ясно да обясни, че взетите мерки няма да разрешат проблемите в краткосрочен план, но ще помогнат на икономиката да се възстанови в по-далечно бъдеще, каза Мигел Кардосо, главен икономист в BBVA Research.


Създаването на работни места обаче все още изглежда амбициозна цел предвид задаващата се рецесия. Според анализатори планираните строги икономии допълнително ще увеличат нивото на безработица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK