Жената, чиято пишеща машина помогна за раждането на ЕС

Мари Хелене фон МахЗападащ заради политици, които спорят за дреболии, рушащ се заради нечестни финансови пазари, Европейският съюз тези дни не е в най-добрата си позиция, изправен под зоркия поглед на останалия свят. "Европейският проект" за сметка на това беше обвит от идеали и роден в потайностите на изолирано шато и на прашна стая в кула, дрънчаща от машинописци и високи идеали.


"Работехме ден и нощ", казва Мари Хелене фон Мах, която като 20-годишна секретарка, владееща два езика, е била избрана да помогне при подготовката на Римските договори през 1956 г. в Шато дьо Вал Дюшес, близо до Брюксел. "Бях толкова ентусиазирана, защото мислех, че най-накрая може да имаме продължителен мир в Европа", спомня си тя пред "Ройтерс".


Фон Мах позира пред шатото

© Reuters

Фон Мах позира пред шатото


Сега Фон Мах като останалите заразени от първоначалния устрем се страхува, че проектът може да бъде провален от банална унищожителна битка за спасяване на еврото, предвидено да сближи нациите. "Такъв срам, такъв позор, че този фантастичен проект се принизи до не повече от валута. Това е загуба на идеализъм, визия", настоява тя.
Пъргавата и жизнена 75-годишна Мари Хелене фон Мах стои в малката квадратна стая на шатото, където е прекарала пет месеца от живота си. Сега стаята е с пожълтели и олющени бели стени и е превърната в склад, затрупан с мебели.


Работната стая, в която са подготвени Римските договори.

© Reuters

Работната стая, в която са подготвени Римските договори.


"Помня неприятната миризма от старата печка с нафта", разказва тя. "Висшите служители трябваше да изготвят предложенията за членове и да ни ги изпратят по това, за да ги преведем и напечатаме", казва жената, сочейки ниша в стената, която някога е била малко приспособление като асансьор, дърпан с въже, който в аристократичните дни на шатото е служил за изпращане на чинии между етажите.


"Трябваше да ги напечатам в четири копия на моята стара машина Remington. След това трябваше да ги върнем долу те да ги обсъдят, да ги променят и да ги изпратят пак горе – всяка точка, всяка запетая беше обсъдена и винаги оставаше чувството на страх, че всичко може да се провали."


В работната стая с пожълтели стени<br />

© Reuters

В работната стая с пожълтели стени


"Тя може малко да пише на машина"


Това, че Римските договори са подписани сред огромно величие и интерес от страна на хората в Двореца на консерваторите (Palazzo dei Conservatori), показва колко големи са били надеждите в тях само 12 години след разрушителната Втора световна война. Общият пазар от шест държави членки, който основават те, впоследствие прераства в 27-членния Европейски съюз, който сега се простира от ирландските брегове на Атлантическия океан до границите на Русия.


Поколението на Фон Мах познава войната от първа ръка – баща й е бил пленник в Съветския съюз девет години. Връщайки се в Германия, той става част от външното министерство и участва в подготовката на междуправителствената конференция, като самият той предлага за дъщеря си ролята да пише история.


"Той казал: "Моята дъщеря е на 20. Може да бъде полезна", обяснява Мари, която е германка, но говори свободно и френски. "Трябваше да се закълна да пазя тайна", казва тя. "Не можех да дам адреса дори на шофьора на такси."


Жената, чиято пишеща машина помогна за раждането на ЕС

© Reuters


Спомня си, че СССР е бил много подозрителен за това, което се случва в Брюксел. Конференцията е била точно след унгарските размирици, а студената война е била в разгара си. Западни страни, водени от САЩ, са основали НАТО, а Кремъл е отвърнал с Варшавския договор. Затова Москва внимателно е следяла каква ще е следващата стъпка на Запада, за да отговори подобаващо.


"Беше проявена голяма смелост от страна на малка група хора, които настояваха за проект, възприеман с равнодушие или дори враждебност в собствените им страни", подчертава Фон Мах.


И докато Европейският проект се случва официално в Рим, идеята за него се поражда в Париж, когато Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург подписват договорите за създаване на Европейските общности за въглища и стомана и за атомна енергия.


Жената, чиято пишеща машина помогна за раждането на ЕС

© Reuters


По това време Пол Колоуалд е журналист във френския "Монд" и следи развитието на Европейския проект. То взема интервю от френския външен министър Робер Шуман за декларацията му от 1950 г., показваща виждането за общност на европейските народи.


"Декларацията на Шуман беше 36 печатни реда на лист с формат A4. Вътре в нея имаше текст, визия и политическа воля", казва Колоуалд. "Днес имате 10 текста без визия и политическа воля", подчертава той.


Камионите с документи отпътуват


Мари Хелене фон Мах все още може да види камионите, отнасящи кутиите с напечатани на пишеща машина копия – нейната работа в продължение на пет месеца – да отпътува за Рим. Години по-късно разбира, че нещата не са се развили особено гладко в Двореца на консерваторите.


Документите са били изпратени на погрешното място, забавили са се и е имало допълнителни технически усложнения преди церемонията – не са били сложени като част от официалните договори пред лидерите на Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.


Жената, чиято пишеща машина помогна за раждането на ЕС

© Reuters


"Оказа се, че те са подписали бял лист", казва фон Мах през смях. "Там е била само началната страница и страницата с подписите."


Тя обаче е натъжена, че събитията и трудът, положен в Шато дьо Вал Дюшес, са забравени, макар че са били в основата на Европейския проeкт. Въпреки това фон Мах не губи надежда в стремежите за обединена Европа и вярва, че европейската мечта ще оцелее, преодолявайки заплахите на кризата в еврозоната.


Тя споделя оптимизма на своя приятел Пол Колоуалд. "Аз съм нетърпелив и притеснен европеец, но не губя надежда", казва той. "В Китай йероглифът за световната криза означава едновременно риск и възможност."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK