Европейските чиновници са готови за стачка

Европейските чиновници са готови за стачка

© ReutersСиндикатите на европейските чиновници потвърдиха намерението си да стачкуват след провала на преговорите за постигане на споразумение с Европейската комисия, предаде EUobserver.


Вчера представителите на "общия фронт" на 11 синдиката приеха резолюция, която им позволява да предприемат "всякакви действия, които може да са необходими, включително и стачка". Повод за нарасналото напрежение стана обсъждането на промени в условията на труд.


Те се налагат, защото сегашните разпоредби изтичат през 2012 г. Синдикатите не са съгласни с предложените мерки, целящи спестяването на 1 милиард евро до 2020 г. чрез съкращаване на 5% от персонала, удължаване на работната седмица от 37.5 часа на 40 часа и увеличаване на възрастта за пенсиониране от 63 на 65 години. Синдикатите настояват и за намаляване на заплатите на високоплатените служители.
Междувременно националните правителства не са доволни от често щедрите компенсации за европейските чиновници, които смятат за необосновани в условията на сегашната икономическа криза. Те искат и по-сериозни съкращения на заплатите, пенсиите и добавките.


Група от 17 държави членки на ЕС заяви, че предложените от Еврокомисията промени не гарантират достатъчни спестявания. Националните администрации съкращават разходите и евроинституциите не могат да останат встрани от усилията за фискална консолидация, подчертаха 17-те страни.


От друга страна, синдикатите обвиняват еврокомисаря по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович за внезапното прекъсване на диалога, който се води от септември, заради твърдата позиция на европейските правителства. "Ако Шефчович не поднови преговорите, ще стачкуваме", каза Феликс Герадон, генерален секретар на най-големия от 11-те синдиката Union Syndicale.


По-рано този месец те предупредиха Брюксел, че са в готовност да стачкуват един позволен ден в периода от 23 ноември до 17 декември. Това на практика ще означава спиране на работата на Европейската комисия в деня на стачката.


Шефчовиш от своя страна заяви, че напълно е спазил процедурата на т.нар. социален диалог, която се прилага при всякакъв вид промени в договорите. Той се надява да спечели одобрението на цялата Еврокомисия днес. След това представителите на служителите ще разполагат с 30 дена, за да представят предложенията си преди да се оформи законодателно предложение.


Европейските чиновници обикновено получават специални надбавки и данъчни облекчения като компенсация за това, че напускат страните си. Европейският чиновник с най-нисък ранг получава брутна начална заплата от 2650 евро месечно, заплатата на генералния директор достига 18 300 евро, а на еврокомисаря - 23 000 евро. Някои чиновници обаче изтъкват разликата между служителите, които имат безсрочни договори и тези, които са наемани за период от три години и получават по-ниски заплати.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ......Само в България всичко е наред.

  IVONIV
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  хахахха, егати нахалниците.

 3. 3 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Капитал,

  Можете ли да намерите данни за броя на еврочиновниците и заплащането им ? Когато се пише за тях, е важно да имаме представа за какъв мащаб говорим.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ех ... да си стачуват и без това половината поне са излишни

 5. 5 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Гневно

  Само така! Не на жестоката експлоатация на висококвалифициран еврочиновнически труд!

  Еврочиновници от всички страни, съединявайте се!

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Режи... те нека си стачкуват...
  Щом мислят, че са ощетени - нека да намерят по-добри условия в собствените си страни...

 7. 7 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  А да гладуват могат ли, щото това заслужават ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 8. 8 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дори е добра практика всички икономии да започват от горе на долу. Тоест когато предприятието е в затруднение добрата практика е първо ръководството да си намали заплатите. Това се отнася и за управлението на държава и за управлението на Европа. Жалко е че хората работещи там не разбират тези прости практики. Явно и там всеки гледа в своята паничка и не иска да показва добри практики в управлението, солидарност или някакви си добродетели. Аз бих се срамувал на тяхно място.

 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 665 Неутрално

  е няма по-нахално и нагло поведение на фона на всички сътресения из цяла Европа. Тези са такива хрантутници, че нямат равни, построили са комунизма на квадрат направо и това съм го наблюдавал от първа ръка. Привилегиите им са кажи речи като тези на гръцките чиновници.

  Пример: мой познат отдава под наем апартамента си в Брюксел на еврочиновник, гъркиня близо до пенсионна възраст. От целия си трудов стаж 12 (!) години тя е прекарала в отпуска под една или друга форма, най-често т.нар. прекъсване за творчески цели (sabbatical) и сега директно си казва, че целта й е да се пенсионира с ЕС пенсия и да се прибере в Гърция, където с тази пенсия ще си живурка славно.

  ЕС и еврото са велики идеи и огромно постижение на много държави но щата на тази администрация е безумно раздут.!Апропо, ако го нямаше Белгия сигурно щеше да зачезне като държава...

  Ами остава да се надяваме, че дойната крава на ЕС, Германия ще тропне с крак и по тази тема!..

 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дали ще правят регистри на стачкуващите?

 11. 11 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Това може би ще бъде една от малкото стачки, които ще имат нулев или положителен ефект от това, че временно не се изпълняват служебни задължения.

 12. 12 Профил на velkotod
  velkotod
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Леле, дайте да събираме колети с русенско варено и тунквани бисквити, че милите златни ще умрат от глад и преумора. 40 часа работна седмица - аааа

 13. 13 Профил на klomdor
  klomdor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сега в Гърция, Ирландия, Португалия, Унгария, Испания ,Исландия, Италия, Словения има криза и се сменят правителства. Само европейските чиновници и правителство не са се мръднали. При тях нищо не е променено . А те бяха на власт когато настъпи кризата. Значи са виновни за не я съвместно с местните правителства. Време е за промяна в органите на управление на Европейската Общност. Време е за оставки на Евро комисари.

 14. 14 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Гневно

  Ненавижданата от мен мадам Иес бе също евро комисар с месечна заплата от 46 000 лева (курс евро -лев = 1:2).
  С тези пари 46 българи могат да получат заплата от 1000 лв/месечно или 92 пенсионери - пенсия от 500 лв.

  Може ли някой да ме информира какво направи това недоразумение за престоя си като комисар?

  Нещо мърмореше за Софтуер, за правата ни при е-търговия и за единствено зарядно за всички мобилки.

  Поне половината евро лентяи са излишни!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 15. 15 Профил на kelesha2
  kelesha2
  Рейтинг: 213 Гневно

  Излишни лапачи!Нямат срам!

 16. 16 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело

  Ох...Социализъм и пак социализъм.... Да живей германския другар Карл и неговия ''Das Kapital'' ...

  Няма шега - другарите от Брюскел наистина го построиха...Ей къде е сега дядя Маркс - щяха да го сложат на мястото на Ромпоя

 17. 17 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Е сега вече я втасахме!

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  държа да припомня някои простотиите на евробюрократите:

  -директива за забрана на криви банани и криви краставици
  -забрана за поставяне на надпис "бутилираната вода предпазва от дехидратация" върху бутилките с минерална вода

  и прочее "бисери" срещу заплати от по 23000 евро на месец при 37,5 часа седмично

  Цоциалиъм в действие

 19. 19 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#13] от "klomdor":

  НА ПРАКТИКА ТЕЗИ КОИТО СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ СА ДОПУСНАЛИ ГРУБИ ГРЕШКИ- ИЗЛИЗА ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ПРОСЛЕДЯВАЛ И КОНТРОЛИРАЛ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ НА ОСНОВНИТЕ СИ СТРАНИ ЧЛЕНКИ;ВЪВЕДОХА СЛОЖНО ЕВРОПЕЙСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО/НАПРИМЕР:ЗДДС- ДА ОСТАВИМ ,ЧЕ ТОЗИ ЗАКОН ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ ,ЗАЩОТО ДДС СЕ ПЛАЩА ОТ КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ,А СЕ КРАДЕ ОТ ФИРМИТЕ/,КОЕТО ВОДИ ДО ДОПУСКАНЕ НА ГРЕШКИ,ТРУДНО АДМИНИСТРИРАНЕ И Т.Н .И ЗА ВСИЧКО ТОВА ,НЯМА КРИТИКА,САМОАНАЛИЗ,САНКЦИИ!В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ГОДИНИ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ НА ЗАВОДИТЕ,УДЪРЖАХА САНКЦИИ ПЪРВО ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА!ИМА МНОГО ДА СЕ РЕЖЕ И В ЕС И В АДМИНИСТРАЦИИТЕ НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ- КАКВО ТИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ?ЕДНИ ХАРЧАТ С ШЕПИТЕ,А ДРУГИ ГО ЗАРАБОТВАТ!

  stefanova
 20. 20 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  чиновници от всички страни съединявайте се!

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Ами брюкселските зелки защо не се присъединят към работещите в БДЖ за стачка утре? или поне да си поделят заплатите..... ако не им се стачкува....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Вие знаете ли какви данъци плащат тези чиновници? Това, че са освободени от удръжки са пълни глупости - при заплата от 2600 евро, ще вземеш около 1600 евро, а това за Белгия не е много, когато наема ти за гарсониера ти е 500-600 евро.
  Друг мит - че чиновниците са много - лъжа. В София чиновниците и служителите са много повече от еврочиновниците, а половината тук по цял ден пият кафета. А знаете ли как се поддържа съюз с 500 млн. население?
  Да - имат добри начални заплати, но фактът, че никой не работи там повече от 7-8 години говори, че това е място за старт на кариерата, където малко хора биват повишавани повече от два пъти.
  Но да - разбирам напълно злобата на хората, които работят тук за 300 евро и разбирам, че липсата на информация води до завист.

 23. 23 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вени Г.":

  Напъни се и ти малко. Това е публична информация.

 24. 24 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#22:"xax"]липсата на информация[/quote]

  Напълно си прав. Основната вина е на националните политици. за тях е много удобно да оправдават въвеждането на непопулярни мерки с Брюксел, защото мислят преди всичко за преизбирането си.
  Чиновниците в Брюксел, съотнесени към чиновниците в един голям европейски град са малко, а отговорностите им за втория по големина пазар в света с над 300 млн. население са много по-големи.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#23:"peaspiring"]Това е публична информация. [/quote]

  Не е точно така. Официалните данни са за около 22 000. Британците обаче ги изкарват към 200 000. Това, разбира се, е абсурд, но критиката им, че официалните брюкселски данни не са точни има своите основания.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всички мислите, че хората работещи в ЕС институциите са безсрамни, алчни и т.н., обаче не си давате сметка колко е скъпо в Брюксел - ако вие трябва да плащате наем на апартамент 80 кв.м. +/- 900 евро и сметките ви идват още 200-300 евра и за храна поне 500-600 за двучленно семейство, май и вие ще искате да не ви намаляват заплатата. Освен това ако не знаете става въпрос за орязване с 20-25%, което не е никак малко. Иначе не отричам, че има много излишни хора там, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ . Само да уточня, че съм навътре в тези неща, макар и да не работя за ЕС институциите.

 27. 27 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хрантутниците на всякъде по света са първи ,като дойде дума за стачка.

 28. 28 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "xax":

  Данните не са ти много верни - секретарите взимат чисто над 2500 евра, а администраторите (експерти демек) почват от над 4000 евра. Освен това има хора който са от BC ерата (before computer) и рядко хора напускат. Обаче ако направят тези проблеми е абсурд да могат да привлекат кадърни хора, защото в Брюксел се живее ужасно (по различни причини) и защото конкурсите за подбор на персонал продължават с месеци (все още).

 29. 29 Профил на d333
  d333
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Я само прочетете това:
  "ЕС отделя един милиард евро за преводачи"
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=988329

  И си представете и за други разходи покрай тия чиновници само какви пари потъват в тази бюрократична машина, която всички ние издържаме.

 30. 30 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yomega":

  Забравяш че 30-40% от тези "хрантутници" са от новите 12 членки вкл. и БГ. И те ли са виновни щото са от 3-4 години там. А знаеш ли колко хора в родината поддържат българите, които работят там и колко пари харчат самите те като се върна на почивка?

 31. 31 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  Ако го направят няма да има ЕС.

 32. 32 Профил на harizanov.angel
  harizanov.angel
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "d333":

  Разбира се, че преводачи са нужни - ако не знаеш много от законодателството се прилага ДИРЕКТНО в страните членки и НЕ МОЖЕ да не се преведе.

 33. 33 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На гол тумбак, чифте пищови. Тва чиновниците са еднакво нагли с банкерите.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 34. 34 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чудесен повод за гърчолята отново да нададат глас.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK