Проучване: Европейците са солидарни с бедните страни въпреки кризата

Проучване: Европейците са солидарни с бедните страни въпреки кризата

© ReutersПроучване на Евробарометър показва, че гражданите на Европейския съюз проявяват солидарност дори и по време на криза, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Според данните 85% от запитаните смятат, че помощта за развитите страни е много или сравнително важна. За една година обаче процентът е спаднал с четири на сто.


През 2010 г. 45% от интервюираните са я определили като много важна, а през 2011 г. те са 36 на сто. Повече хора са на мнение, че помощта за развиващите се страни е относително важна. Те са 49% в сравнение с 44 на сто през 2010 г.


Най-голяма е подкрепата за борба с бедността в Швеция, Кипър, Полша, Люксембург, Германия и Финландия. Тя е най-слаба в Унгария, България, Естония и Словения.
Броят на поддръжниците на сътрудничеството за развитие е намалял най-вече в засегнатите от кризата страни - Гърция и Ирландия. В Германия, Люксембург и Швеция обаче стават все повече хората, според които е "много важно" да се помага на по-бедните в други държави.


Европейската подкрепа за увеличаване на средствата за развитие е висока - 62%. ЕС планира да увеличи официалната си помощ за намаляване на бедността до 0.7 от БВП до 2015 г. Според 50% от европейците този ангажимент трябва да бъде спазен. Други 12% са на мнение, че ЕС трябва да отпусне дори повече средства на бедните страни. Единствено в Кипър и България хората смятат, че помощта за развитие трябва да бъде замразена или намалена.


Повечето граждани на ЕС са категорични, че отпускането й трябва да се обвърже с условия като демокрация, човешки права и добро управление (48%). Един от всеки двама европейци би платил повече за продукти, за да помогне на хората в развиващите се страни (47%). Най-голямо влияние върху този въпрос оказват личните финанси на запитаните.


В едни от най-богатите страни (Холандия, Швеция и Люксембург) готовността на хората да плащат повече е над 70%. В страни с икономически проблеми като България, Румъния и Португалия, процентът е по-малък - 25 на сто.


Гражданите на ЕС дават приоритет на страните от субсахарска Африка. Общо 70% определят региона като най-нуждаещата се част от света. На въпрос коя европейска политика оказва най-голямо влияние върху развиващите се държави 18% са отговорили, че това са търговията и финансите, 16 на сто са посочили изграждането на мир, същият процент - миграцията, а 14% - селското стопанство.


Телевизията остава основният канал, чрез който хората се информират за развиващите се страни. Общо 77% са заявили, че използват телевизията като средство за информация, 47% - вестниците, 45 на сто - интернет, и 19% - радио.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябва да се помага разбира се - голяма част от хората в Африка например живеят изключително зле.
  И напълно в рамките на нормалното е по-бедните страни да искат да дават по-малко - те просто нямат...
  Например 0.7% от очаквания ни БВП за 2012 г. са около 500 млн. лв. - та това е половината от бюджета на МВР или на армията!!!
  Е горе-долу пак толкова даваме и за осигуровки на държавните служители, ама това е друга тема...

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Солидарноста в трудни времена е трудна тема за всички.
  Но за някои народи солидарноста традиционо е неизвестно понятие.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK