Брюксел предлага 185 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"

© Мария Съботинова, Строителство градът

АЕЦ "Козлодуй"Брюксел предложи днес да осигури допълнителни 185 млн. евро за подпомагане на извеждането от експлоатация на четири реактора в АЕЦ "Козлодуй". Европейската комисия смята да разпредели допълнителна помощ е в размер на общо 500 млн. евро между България, Литва и Словакия, предаде пресслужбата на институцията.


Средства ще допринесат за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали "Козлодуй ", "Игналина" и "Бохунице". Новата финансова помощ трябва да подкрепи усилията на трите страни, които носят пълната отговорност за ядрената безопасност, включително за финансирането на извежданията от експлоатация. Тя трябва да бъда одобрена от Европейския парламент и от държавите членки.


"Помощта на Европейския съюз за извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали има за цел постигане на необратимост на процеса на извеждане от експлоатация и отстраняване на основните източници на радиационна опасност", отбелязва Брюксел. Предложението предвижда за България допълнителни 185 млн. евро до 2020 г., за Литва - 210 млн. евро до 2017 г., а за Словакия - 105 млн. евро до 2017 г.
Преди да бъде предоставена финансовата подкрепа от ЕС, България, Словакия и Литва ще трябва да изпълнят определени условия. Те трябва изцяло да въведат законодателството на ЕС за ядрената безопасност и управлението на ядрените. Трите страни трябва да създадат правни рамки за своевременното натрупване на националните финансови ресурси за покриване на останалите финансови нужди.


Освен това правителствата в София, Братислава и Вилнюс трябва да представят на Брюксел подробни планове за извеждане от експлоатация. Тези планове ще бъдат основа за проследяване на усвояването на финансовата помощ от ЕС.


България, Литва и Словакия трябваше да се ангажират да спрат и след това да изведат от експлоатация своите ядрени реактори – блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", блокове 1 и 2 на АЕЦ "Игналина" и блокове 1 и 2 на на АЕЦ "Бохунице V1", като предварително условие за присъединяване към ЕС. И трите държави членки изпълниха своите задължения и всички реакторни блокове бяха затворени в срок, съобщиха от Еврокомисията.


В израз на европейска солидарност ЕС се ангажира да предостави известна финансова помощ за извеждането от експлоатация на тези реактори, като Брюксел припомни, че съюзът не се е ангажирал да финансира изцяло всички разходи.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  За закриване ли, веднага. И за по малко щяхме да го закрием.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Има толкова много, толкова ефективни и толкова постижими ВЕИ 4е не вийдам защо не се инвестира в тях и атомната енергия постепенно не отпадне

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съжалявам за правописа!

  Подпис - електронен ;)
 4. 4 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Неутрално

  .. опаааа.. ще ни подпрат и от Брюксееееел.. мърдане няма..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 5. 5 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защото енергията от ВЕИ-та е много по-скъпа, ако искаш сметката ти на месец да е 400лв. заповядай...

 6. 6 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 470 Гневно

  до Каблешков - човече или нищо не разбираш или си недобросъвестен. 2013 започваме да плащаме СО2 газове. Вятъра е по-евтин от всичко друго. Не лъжи хората !
  АЕЦа не отчита депонирането, мрежата, много други неща.
  Не разбираш, човече. Занимавай се с нещо друго.

 7. 7 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това вече е супер кеф за атомната българосъветска мафия.
  Ще наблегнат на строежа АЕЦ БелеНЕ.
  При положение,че на ден България трябва да брои по 5 МИЛИОНА евро на Атомстрой-Русия,познайте точно за колко дни ще стигнат въпросните 185 милиона....

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Че сме изтъргували членството в ЕС срещу закриване на АЕЦ Козлодуй вече го разбрахме. Няма нужда сега вече да гадаем интересите на коя от страните са надделели тогава, за да се постави така условието.
  Поне до настоящия момент продължавам да считам, че еврочленството си е заслужавало цената! Лошото е,че ако извеждането от експлоатация на блоковете излезе по-скъпо от тези 185 млн. евро(а най-вероятно ще е така), разликата остава за наша сметка.
  Така сме го подписали...

 9. 9 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ако страната излезе от ЕС и се докаже, че блоковете са безопасни, те могат да бъдат пуснати!

 10. 10 Профил на carpe
  carpe
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Помощта на Европейския съюз за извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали има за цел постигане на необратимост на процеса на извеждане от експлоатация..."
  Хайде да не бързаме с приемането на тази помощ и обръщането на процеса в необратим. Реакторите от 1 до 4 сега са спрени, но могат да бъдат пуснати отново. Нека първо видим дали ЕС ще оцелее, че да не се окаже всичко напразно...

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#6:"valentin03"]Не разбираш, човече. Занимавай се с нещо друго.[/quote]Присмял се хърбел на щърбел, ти също не си в час по въпросите на ВЕИ и атомната енергетика....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Предложението предвижда за България допълнителни 185 млн. евро до 2020 г., за Литва - 210 млн. евро до 2017 г., а за Словакия - 105 млн. евро до 2017 г.

  Защо за 4 реактора дават по- малко от 2 та на литва?

 13. 13 Профил на slowride
  slowride
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "kableshkov":

  Достатъчен е един инцидент с АЕЦ и цената на ВЕИ ще ти се стори песен, но вече ще е късно ...

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#12:"lol"]Защо за 4 реактора дават по- малко от 2 та на литва? [/quote]

  1. Защото вече са дали доста.
  2. Виж отчетите за Козлодуй. Парите са реципрочни.

 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До 2020 и без това изтича експлоатационния срок на реакторите в Козлодуй. Така че от новината не става ясно дали Брюксел плаща за планирано закриване или настоява за преждевременно затваряне или за обещания експлоатационния срок да не се удължава. Прилича ми на последното. Освен това не става и чсно за безвъзмездна помощ ли става дума или за заем. Подозирам че е заем.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "valentin03":

  И аз това казвам ама...

  Подпис - електронен ;)
 17. 17 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Да но аз съм и мисля че, е прав!

  Подпис - електронен ;)
 18. 18 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#13] от "slowride":

  ++++++++++++++++++

  Подпис - електронен ;)
 19. 19 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Весело

  не се чете добре 185 млн. или млрд?!
  иначе ако е за идеята за да сме още по солидарни с брюксел може и без пари да затвориме всичко. то не е останало много така че ако са навити нека го кажат.

 20. 20 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Хахаха! Първо си закрийте блоковете, които ви носят по около 150млн. чиста печалба на година. Па после евентуално ако изпълните някое и друго условие може и да ви дадем едни пари. Ама може!

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Не става дума за извеждане от екслоатация - и 4-те реактора са изведени още пред 2007г., а за ЗАГРОБВАНЕТО им, операция която ще струва много повече от 185 млн. - над 700 млн евро!
  Между другото много малко хора знаят, но както реакторите са спрени, така и там всеки ден там ходят на работа, и част от печалбата на двата 1000 мгвт реактора отива за техните заплати.

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#20:"Варненски"]Първ си закрийте блоковете, които ви носят по около 150млн. чиста печалба на година.[/quote]
  Печалбата на АЕЦ Козлодуй за 2010г. е 65 млн лв (33 млн евро).

 23. 23 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"KEFALCHO"]Има толкова много, толкова ефективни и толкова постижими ВЕИ 4е не вийдам защо не се инвестира в тях и атомната енергия постепенно не отпадне [/quote]
  ами това вече се прави в цивилизованите страни, нови (съветски) АЕЦ се строят в такива прогресивни места като Раша, Турция и Иран

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "shumkar":Голяма набутка е наистина! При тези високи заплати у нас )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK