Брюксел: Страните от ЕС трябва да изготвят планове за управление на ядрения риск

Брюксел: Страните от ЕС трябва да изготвят планове за управление на ядрения риск

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейските изпитвания на аварийни натоварвания на атомните електроцентрали напредват добре и ще повишат допълнително ядрената безопасност в Европейския съюз. Това отбеляза Европейската комисия в първите си изводи от проведените стрес тестове.


Целта на изпитванията е да се прецени повторно дали атомните електроцентрали могат да издържат на въздействията от природни бедствия, човешки грешки или предумишлени действия.


Брюксел посочи и някои области, в които новата рамка на ЕС за ядрена безопасност може да бъде подобрена. Новото законодателство на ЕС може да определи общи критерии за избор на площадка, проектиране, изграждане и експлоатация на атомните електроцентрали.
Правните разпоредби следва също така да засилят независимостта на националните регулатори, които издават лицензите и извършват проверките на място, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.


В него се казва още, че държавите членки следва да изготвят планове за управление на трансграничния ядрен риск, за да се подготвят по-добре за ядрени аварии и за координиране на действията за реагиране.


Според Брюксел е необходим и европейски подход по отношение на отговорността. Жертвите трябва да получават едно и също обезщетение независимо от тяхната страна на пребиваване. Освен това изследователските програми на ЕС следва да се съсредоточат върху ядрената безопасност.Всички 14 държави - членки на ЕС, които експлоатират атомни електроцентрали, както и Литва, която понастоящем извежда от експлоатация последния си действащ блок, участват в тези изпитвания на аварийни натоварвания. Съседите на ЕС като Швейцария и Украйна също участват активно в начинанието, а други съседни страни потвърдиха ангажимента си да участват.

След ядрената авария във Фукушима ЕС постигна съгласие за доброволни изпитвания на всички 143 атомни електроцентрали в общността. Окончателните резултати ще станат известни догодина след приключването на изпитванията. Изпитванията на аварийни натоварвания се извършват на доброволен принцип и се провеждат за пръв път в ЕС.


Те напредват добре съгласно договорения график и сроковете са спазени, уточниха от Брюксел. Ядрените оператори трябваше да представят окончателния доклад до 31 октомври 2011 г., а националните органи - до 31 декември 2011  г. Европейската комисия ще представи крайните резултати пред Европейския съвет на заседанието, планирано за юни 2012 г.


Заплахите за сигурността и способността за предотвратяване и реагиране на преднамерени действия се оценяват в успореден процес, провеждан под егидата на Съвета на ЕС. В доклада за напредъка от новосъздадената специална група на съвета по въпросите на ядрената сигурност се подчертава, че в ангажимента си по отношение на ядрената сигурност държавите членки са готови да отидат по-далеч, като използват пълноценно и засилят съответните международни режими.


"Въпреки че всяка отделна държава членка има право да решава дали да произвежда електроенергия от АЕЦ, трябва да се гарантира, че гражданите не са изложен на опасност и че най-високите стандарти за безопасност не само са предписани, но и се спазват навсякъде в ЕС и отвъд границите му", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK