Генерален адвокат на ЕС: За езиците за програмиране няма авторско право

Централата на Съда на Европейския съюз в Люксембург

© Пресслужба на Европейската комисия

Централата на Съда на Европейския съюз в ЛюксембургАмериканската софтуерна компания SAS Institute вероятно няма да получи възможността да защити с авторско право функциите, изпълнявани от програмите й и копирани от конкуренти. Това стана ясно от заключение на генерален адвокат към Съда на Европейския съюз в Люксембург, предаде "Ройтерс".


Случаят се приема като един от ключовите за европейската компютърна индустрия и може да определи как компаниите ще създават продукти, които могат да работят с услуги на конкуренти, без да нарушават авторски права.


Според генералния адвокат Ив Бот езиците за програмиране трябва да бъдат сравнявани с езика, използван от романисти. По тази причина той смята, че няма как те да бъдат защитени от авторски права. Същото важи и за функционалностите на компютърните програми.
"Ако беше прието функционалността на компютърна програма да може да се защитава, това щеше да доведе до възможността да се монополизират идеи, да навреди на технологичния прогрес и на индустриалното развитие", подчерта Бот. Той допълни, че компаниите могат да възпроизвеждат изходните кодове на конкурентите си, за да сигурни, че програмите им са съвместими, но при определени условия.


Становищата на генералните адвокати нямат задължителен характер пред съдиите в Люксембург. Все пак мненията им в повечето случаи имат основно значение за решението на съда. В случая заключението на Бот съвпада със заключението на Върховния съд на Англия и Уелс, взето през юли 2010 г. Съдът на ЕС вероятно ще излезе с окончателно заключение следващата година.


SAS Institute предприе съдебни действия срещу британската софтуерна компания World Programming Ltd (WPL) през 2009 г. Американската компания твърдеше, че конкурентката й е нарушила авторските права, като е копирала програмите й, въпреки че WPL не е имала достъп до изходния код на SAS.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zdravko Moskov
  Zdravko Moskov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Може би многоуважаемите колеги от Дневник имат предвид "attorney general", което никак не е "Генерален адвокат", а по скоро главен прокурор

  Parazeet
 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  +++++++++++++++++++

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на Момчил Милев
  Момчил Милев
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  По принцип сте прав как се превежда attorney general. В случая обаче терминът е "advocate general"

 4. 4 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#1] от "parazeet":

  Не. Всъщност в Европейския съд длъжността се казва "advocate-general" и на български е прието да се превежда точно като "генерален адвокат".

  Тези хора нямат нищо общо с прокурорите, работата им е да дават становище по всяко дело и в 99% от случаите съдиите се съгласяват с тях.

  Damnant quod non intellegunt.
 5. 5 Профил на Zdravko Moskov
  Zdravko Moskov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "Момчил Милев":

  Приемам забележката

  Parazeet
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Генерален адвокат на ЕС: За езиците за програмиране няма авторско право. Е и...?
  Изявления на Генералните адвокати
  Генералните адвокати имат задължението да подпомагат Съда в неговата работа. В открити съдебни заседания, действайки с пълна безпристрастност и независимост, те представят пред Съда обосновани изявления по делата. В тези изявления Генералните адвокати предлагат решения на споровете, които решения не са обвързващи за съдиите. Изявленията са неотделима част от устната процедура и се публикуват, заедно със съдебното решение, в Докладите на Съда.


 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "parazeet":
  На разположение на Европейския съд са т.нар. генерални адвокати (англ. Advocates General), чиято задача е да предложат обективно и независимо становище за случаите, които са внесени в съда за вземане на отношение.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ
  НА
  ДОГОВОРА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  (в сила от 1.12.2009 г.)
  РАЗДЕЛ 5
  СЪД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  Член 251
  (предишен член 221 от ДЕО)
  Съдът заседава в състави или в голям състав, в съответствие с предвидените за целта правила в статута на Съда на Европейския съюз.
  Съдът може да заседава и в пленум, когато това е предвидено в неговия статут.
  Член 252
  (предишен член 222 от ДЕО)
  Съдът се подпомага от осем генерални адвокати. Ако Съдът поиска това, Съветът може, с единодушие, да увеличи броя на генералните адвокати. Генералният адвокат има ролята да представя публично, при пълна безпристрастност и независимост, мотивирани заключения по делата, за които съгласно статута на Съда на Европейския съюз се изисква неговото произнасяне.

 9. 9 Профил на Stoyan Deckoff
  Stoyan Deckoff
  Рейтинг: 410 Любопитно

  По скоро ми е любопитно как този процес ще се отрази на процеса между гугъл и оракъл за използването на java в Android... Ония измекяри от Oracle се опитват да изкарат някой лев от чужда работа...

 10. 10 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Журналистите, може ли малко по-разбираемо да си напишете матрияла?

  http://ide.li/
 11. 11 Профил на karter
  karter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има си хас Ив Бот като един истински бот да не защити езиците за програмиране.

 12. 12 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 418 Неутрално

  генерален адвокат е къв прокурор, ма това не е адвокат като нормален адвокат, други функции са

 13. 13 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А копирането на Уиндоус? Май също не е за наказание. Ами тогава, май а?! Бил Гейтс & ко май вече са на тръни?!
  По очаквания нов принцип, авторите ще си търсят сами 'течовете' в системата и ще уведомяват ползващите и евентуално ще си плащат и водят дела за обезщетяване за пропуснати ползи. Ако докажат, че са претърпели такива де... Става яко шоу! ))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK