ЕС иска да задължи одиторите да разделят проверките от консултантските услуги

Мишел Барние

© Ройтерс

Мишел БарниеСитуацията с европейската система за одит и най-вече недостатъците в нея ще се променят чрез изясняване на ролята на одиторите и чрез въвеждане на по-строги правила за одиторския сектор. Това съобщи Европейската комисия, представяй предложението си за нови мерки в тази насока, които се очаква да станат част от нормативната уредба до 3 - 5 години.


Предложенията за задължителния одит на предприятия от обществен интерес като банките, застрахователните дружества и регистрираните на борсата дружества предвиждат мерки за засилване на независимостта на одиторите и динамизиране на пазара на услуги по задължителен одит. Във връзка с това Брюксел има няколко идеи.


Според Еврокомисията е необходима задължителна ротация на одиторските дружества и задължителна тръжна процедура при избора на нов одитор. На одиторските дружества ще бъде забранено да предоставят на своите одитирани клиенти услуги, различни от извършването на одит, например консултации.
Освен това Брюксел предлага създаването на единен пазар за услуги по извършване на задължителен одит, който ще позволи на одиторите свободно и безпроблемно да упражняват своята професия в цяла Европа. Има предложения и за засилен и по-координиран подход към надзора над одиторите в ЕС.


Брюксел ще се стреми и към намаляване на бюрокрацията за по-малките одиторски дружества.


Финансовата криза от 2008 г. очерта сериозни недостатъци на европейската система за одит, отбеляза Брюксел. Одитите на някои големи финансови институции малко преди кризата, по време на кризата, а и досега приключваха с "чисти" одитни доклади въпреки сериозните вътрешни проблеми във финансовото състояние на съответните институции. Критика към качеството на одитите беше отправена и от националните надзорни органи.


"Доверието на инвеститорите в одита беше разклатено под влияние на кризата и аз вярвам в необходимостта от промени в този сектор - нуждаем се от възстановяване на доверието във финансовите отчети на предприятията", заяви еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.


Той подчерта, че предложенията на Еврокомисията са насочени към текущите слабости на пазара на одиторски услуги на Европейския съюз. Ще бъдат премахнати конфликтите на интереси, осигурени независимост и строг надзор, както и насърчено по-голямо разнообразие в прекалено концентрирания в момента пазар.Законът възлага на одиторите задачата да изразяват мнение относно достоверността и точността на финансовите отчети на предприятията, които одитират. Финансовата криза изведе на преден план слабости в задължителния одит, особено що се отнася до банките и финансовите институции. Беше изразено безпокойство от конфликти на интереси и беше обърнато внимание на потенциала за натрупване на системен риск, тъй като на практика пазарът е доминиран от четири дружества ("голямата четворка"), а именно Deloitte, Ernst & Young, KPMG и PricewaterhouseCoopers.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 2. 2 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Ще бъдат премахнати конфликтите на интереси, осигурени независимост и строг надзор, както и насърчено по-голямо разнообразие в прекалено концентрирания в момента пазар."

  Да не пропуснете да забраните рейтинг-агенциите извън ваш контрол, че нещо моА стане белята.

  Царе на бъдещето сте вие, групата Дадомразовци.
  Настоящето не ви се удава много.

 3. 3 Профил на deamel
  deamel
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тези се сетиха най- накрая, че трябва таван на консултанските услуги. Сетиха се когато ямата пресъхна.
  Три милиона за консултанска услуга на един експерт, който няма и нужния ценз, как ви звучи?

 4. 4 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  -"Жаба кара колело а насреща и..."
  "задължителна ротация на одиторските дружества и задължителна тръжна процедура при избора на нов одитор."

  -Ротация преди тръжната процедура, ротацията защо? За удоволствие?
  -Или след тръжната процедура, ротация на какво? На Виенско колело.

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "На одиторските дружества ще бъде забранено да предоставят на своите одитирани клиенти услуги, различни от извършването на одит, например консултации".
  Е та това им е половината бизнес, как ще стане...
  Принципно идеите не са лоши, но може би са приложими само що се отнася до големите мултинационални компании. За по-малките вероятно ще има малко по-различно третиране.

 6. 6 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]Е та това им е половината бизнес, как ще стане..[/quote]

  Това им е целият бизнес. Просто цената за бизнеса на "чистите" доклади ще се увеличи и разбира се, няма да доведе до коректни "чисти" доклади. Докато не започне да се носи наказателна отговорност за измама или поне не се отнемат лицензи нищо няма да стане.

 7. 7 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#5] от "theanalyser":
  Между одиторите и консултантите ще настъпи голямо разбирателство. (може да си издават взаимно и препоръки)

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "acb16":
  Може...
  А консултантската компания на КПМГ може да се казва например Консултинг ПМГ, за да е сигурен при кого отива клиентът...

 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "kkk_20":
  Arthur Andersen вече го отнесе.

  Ще има и други - сега най-вероятно ще има санкции и срещу одиторите на банка Уникредит в Италия заради данъчния скандал. А предполагам, че и у нас ще започнат да се случват такива неща - всъщност всичко зависи най-вече от това чии обувки си настъпил...

 10. 10 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  Хубава консултация се получава.
  Дай им нещо и за Одиторското КПМГ (Оди ПМГ) и после им пускай фактурата.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добре де може и Де Консултинг Къмпани Лойт...

 12. 12 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#11] от "theanalyser":
  Яко..
  Пускай им фактурата.

 13. 13 Профил на hevito666
  hevito666
  Рейтинг: 213 Весело

  ....Отрочетата на няколко разследвани за финансови измами "крупни бизнесмени" , бяха спуснати на работа у тези формирования .... не ги наричайте - Голямата четворка , защото мога да повърна....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK