"Франс прес": ЕС е разделен за налагането на санкции върху петролния сектор на Иран

"Франс прес": ЕС е разделен за налагането на санкции върху петролния сектор на Иран

© ReutersВ Европейския съюз все още липсва единна позиция за налагането на санкции срещу петролния сектор на Иран, заяви дипломат пред агенция "Франс прес".


Причина за нарасналото напрежение между Запада и Иран е последният доклад за иранската ядрена програма на Международната агенция по атомна енергия към ООН (МААЕ). Според него Техеран изпробва компютърни симулации, които могат да бъдат използвани само за разработване на взривател на атомна бомба.


Като се вземе предвид зависимостта на Испания, Гърция и Италия от иранския петрол, няма да има санкции срещу петролната индустрия на Техеран, допълни източникът. Очаква се днес външните министри на ЕС да вземат решение за замразяване на активите и налагане на забрана за пътуване на общо 143 ирански компании и 37 души.
Според дипломати няма да бъде постигнато споразумение за налагане на забрана за внос на петрол. То обаче може да стане факт на срещата на Европейския съвет на 9 декември.


Франция, Германия и Великобритания искат налагането на санкции, но няма съгласие между 27-те държави членки, отбеляза друг източник. Той посочи, че петролният износ е национален интерес от голямо значение, защото някои страни от ЕС внасят значителни количества петрол от Иран.


Европейски дипломати твърдят, че Гърция е начело на опозицията срещу налагането на санкциите. Иран им продава петрол на кредит, което е много благоприятно в тези времена, каза източник пред "Франс прес".


Нападението над британското посолство в Техеран обаче дава допълнителни доводи на европейските правителства да искат по-сериозни санкции срещу Иран и по-специално ембарго над доставките на петрол, коментира друг дипломат, цитиран от "Ройтерс".Иран е петият доставчик на петрол за ЕС след Русия, Норвегия, Либия и Саудитска Арабия.

Говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро заяви, че Париж ще настоява пред външните министри на ЕС за наказателни мерки. Санкциите на иранската централна банка и върху износа на петрол, които САЩ и Великобритания започнаха да прилагат, са начинът, по който трябва да се действа, каза вчера френският външен министър Ален Жупе.


Според френски източници за Париж атаката над посолството е била поредният аргумент срещу Иран и страните, които досега са се колебаели, ще са по-склонни да се вслушат във френските предложения.


През миналата седмица няколко европейски столици настояха, че е твърде рано да се налага ембаргото и да се прекратят отношенията между европейските фирми и иранската централна банка. Експерти са на мнение, че такава стъпка може да доведе до повишаване на цените на петрола.


Очаква се днес европейските външни министри остро да порицаят нападението над британското посолство в Техеран. Следващата стъпка може да бъде решение за отзоваване на европейските пратеници в Техеран в знак на солидарност с Лондон. Това в комбинация с допълнителните санкции ще бъде силен сигнал към Техеран, че Европа е сериозна в исканията си за промяна, твърдят експерти.


"Нападението над британското посолство променя перспективата... Ситуацията ще бъде много по-трудна за онези в ЕС, които настояват за по-смекчен подход... Техните гласове ще се чуват все по-трудно. Това ще покаже на Иран, че не може да раздели ЕС", смята Брюно Тертре, експерт от френската фондация за стратегически изследвания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK