Заради лоша администрация е заплашена европрограмата за българския рибарски сектор

Заради лоша администрация е заплашена европрограмата за българския рибарски сектор

© ДневникНай-малката оперативна програма – за развитие на рибарския сектор с бюджет от близо 107 млн. евро – може да се окаже поредната жертва на българската администрация, съобщи списание Enterprise.


По данни на Управляващия орган – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – към момента договорените средства по проекти са 23%. Разплатените пари обаче, които са реалният индикатор за успеваемост на подобни финансови инструменти, възлизат на едва 7.32%, или по-малко от 8 млн. лв.


Рекордно ниската усвояемост на средствата за рибарство и аквакултури в България крие сериозни опасности за програмата. Сценариите за развитие са различни, като твърден възможен сценарий е до края на годината страната да загуби около 11 млн. евро, неусвоени през периода 2007, 2008 и 2009 г.
Това показва и писмо от постоянния представител на България в Европейския съюз Бойко Коцев, адресирано до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, зам.-министъра Цветан Димитров и настоящия изпълнителен директор Пламен Захариев.


В него Коцев предупреждава, че до края на 2011 г. нереализираните над 11 млн. евро за първите три години от програмата ще отпаднат автоматично. Той цитира писмо от Главна дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, в което Брюксел приканва българската страна да намали риска от неизползване на средствата до края на годината и да ускори изпълнението на оперативната програма.


Говорителят на Гeнералната дирекция Оливер Драйс е отказал да потвърди информацията пред изданието с мотива, че трябва да се изчака официалното решение на Еврокомисията. "Ключово за прилагането на програмата е доброто административно управление, но в крайна сметка, при липсата му тези, които ще загубят, са българските бенефициенти, а не Европейската комисия", казал обаче той.


Експерти от ИАРА смятат за възможна и още по-сериозна заплаха – тази от окончателното спиране на цялата програма и блокиране на всички договорени проекти от изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" – одитния орган към Министерството на финансите.


Причината е, че и в междинния, и в окончателния си доклад, одиторите отправят конкретни препоръки за подобряване на управлението на програмата, които обаче са системно игнорирани от ръководителите на рибарската агенция и досега не e изпълнена нито една от тях, обясняват администраторите.


Още по темата в Enterprise.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK