Полша се надява на напредък в преговорите за единен европейски патент

Полша се надява на напредък в преговорите за единен европейски патент

© ДневникЕвропейските министри днес ще обсъдят въпросите, свързани със създаването на единен патент на Европейския съюз. Постигането на споразумение ще позволи на полското председателство на ЕС да отбележи успеха си на церемонията по подписването му във Варшава на 20 декември.


В същото време все повече се засилва оптимизмът, че с идването на власт на новите новите управляващи в Испания и Италия ще бъде преодоляна съпротивата на Рим и Мадрид по въпроса, пише EurActiv.

Министрите от Съвета на ЕС по конкурентоспособност ще дискутират днес основни въпроси, свързани с патента. Те ще обсъдят къде да бъде разположен Европейският патентен съд, като основни кандидати са Лондон, Мюнхен и Париж.


Люксембург е сочен за седалище на бъдещия апелативен съд. Под въпрос е и мястото, където ще се намира центърът за арбитраж - в Ирландия, Словения или Португалия. Предстои да се реши какви ще са правомощията и как ще се финансират основните структури.


ЕС от десетилетия се бори за единен европейски патент, тъй като настоящата патентна система е много скъпа и сложна. През март Съдът на ЕС обаче постанови, че създаването на Европейски патентен съд би противоречало на европейското законодателство.


Друг проблем е опозицията на Италия и Испания. Те отказаха да бъдат част от системата, тъй като не приемат патентът да бъде преведен само на английски, немски и френски. Според двете държави това ще даде приоритет на компании, позиционирани във Великобритания, Германия и Франция, докато ще оскъпи процедурата по издаване на патенти за испански и италиански изобретатели.


През май Италия и Испания се обърнаха към Съда на ЕС срещу използването на т.нар. процедурата по "засилено сътрудничество". Тя позволява на група страни да си сътрудничат в определена област без съгласието на всички държави членки. За да излязат от задънената улица, през декември миналата година десетина държави членки предложиха процедурата.


Според Рим и Мадрид обаче прибягването до нея в областта на единния патент ще бъде нарушение на духа на общия европейски пазар. Разрешаването на противоречията беше една от амбициозните цели на полското председателство на ЕС.


Брюксел все още очаква позициите на двете страни след идването на власт на Мариано Рахой в Мадрид и на Марио Монти в Италия. Според дипломати смяната на властта не означава промяна в отношението по въпроса.


Някои държави членки обаче са на мнение, че липсата на ясно изразена съпротива е сигнал за нови позиции. Ако една от двете държави отстъпи, ще постави другата в неприятната ситуация да бъде единствената страна извън системата.


Миналата седмица комисията по законодателни въпроси в Европейския парламент се споразумя с преговарящите от страна на полското председателство да преразгледа проектопредложението, така че да направи системата по-евтина и лесна за използване от малкия бизнес.


Споразумението трябва да бъде окончателно одобрено от Европарламента. Полското председателство обаче се надява, че след днешната среща ще може да подпише сделката на специална церемония във Варшава още на 20 декември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK