Брюксел ще подпомага малките и средните предприятия с нова програма

Брюксел ще подпомага малките и средните предприятия с нова програма

© ReutersЕвропейската комисия и групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) днес поставиха началото на нов инструмент за подпомагане на иновативните малки средни предприятия (МСП), предаде пресслужбата на Еврокомисията.


Той ще се основава не вече постигнатото от финансовия инструмент за споделяне на риска (ФИСР) като част от Седма рамкова програма програма за научни изследвания. Чрез него 75 компании са получили достъп до 7 милиарда евро в заеми от ЕИБ за проекти, насочени към европейски растеж и конкурентоспособност.


Новият инструмент за споделяне на риска за МСП ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) като ЕИБ и Брюксел ще осигуряват допълнителни средства за изследователска инфраструктура. ЕИФ ще предлага на банките гаранции за част от техните заеми към иновативни МСП.
Това ще позволи на банките да отпускат повече заеми при по-благоприятни лихви на малки и средни фирми, които осъществяват изследвания и иновации. Очаква се чрез инструмента да се разкрият заеми на стойност 6 милиарда евро до края на 2013 г., от които 1.2 милиарда евро за МСП и 300 милиона евро за изследователски инфраструктури.


Инвестициите в изследвания и иновации, направени от МСП означават растеж, устойчивост и конкурентоспособност за Европа, коментира еврокомисарят по научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин.


Президентът на ЕИБ Филип Мейстад подчерта, че без увеличаване на потенциала чрез изследвания и иновации Европа няма да може да създаде растежа, от който се нуждае, за да поддържа мястото си в световната икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK