Страните от ЕС не се споразумяха за Европейския патентен съд

Страните от ЕС не се споразумяха за Европейския патентен съд

© ReutersЕвропейските министри не успяха да постигнат съгласие за седалището и финансирането на Европейския патентен съд, предаде EUobserver. Основни претенденти са Париж, Лондон и Мюнхен.


Вчера министрите обсъдиха и останалите въпроси, свързани със създаването на единен патент на Европейския съюз. Повечето предложения, включени в компромисния пакет, изготвен от полското председателство на ЕС, получиха подкрепа с изключение на въпроса за седалището на Европейския патентен съд.


Според европейски дипломат, цитиран от изданието, причината е, че Великобритания и Германия са отказали да направят отстъпки пред Франция. Страните все пак нямаха разногласия по въпроса за седалището на апелативния съд, което ще се намира в Люксембург. В Словения и Португалия ще бъдат разположени два центъра за арбитраж, а в Унгария - такъв за обучения.
Напредъкът по пакета за патента ще намали разходите за получаване на защита на откритията в ЕС с около 80%, заяви полският министър на икономиката Валдемар Павлак. Той подчерта, че седалището на съда е единствения спорен въпрос, който ще бъде разрешен през следващите няколко седмици, така че окончателното споразумение да бъде подписано на 22 декември във Варшава.


ЕС от десетилетия се бори за единен европейски патент, тъй като настоящата патентна система е много скъпа и сложна. През март Съдът на ЕС обаче постанови, че създаването на Европейски патентен съд би противоречало на европейското законодателство.


Друг проблем е опозицията на Италия и Испания. Те отказаха да бъдат част от системата, тъй като не приемат патентът да бъде преведен само на английски, немски и френски. Рим и Мадрид настояха да бъдат включени и техните езици въпреки предупрежденията на Еврокомисията, че разходите по превода ще оскъпят патента твърде много.


Съпротивата им беше частично преодоляна благодарения на т.нар. процедурата по "засилено сътрудничество", въведена с Лисабонския договор. Тя позволява на група страни да си сътрудничат в определена област без съгласието на всички държави членки. За да излязат от задънената улица, през декември миналата година десетина държави членки предложиха процедурата.


През май Италия и Испания обаче се обърнаха към Съда на ЕС срещу използването й. Според Рим и Мадрид обаче прибягването до нея в областта на единния патент ще бъде нарушение на духа на общия европейски пазар. Разрешаването на противоречията беше една от амбициозните цели на полското председателство на ЕС.


С идването на власт на Марио Монти в Италия и на Мариано Рахой в Испания, се засили оптимизмът, че съпротивата на Рим и Мадрид може да бъде преодоляна. Монти беше един от най-силните привърженици на проекта за единен патент по време на мандата си като еврокомисар в Брюксел. Испания все още не е дала знаци, че ще промени позицията си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK