Брюксел готви нова система за ДДС - "по-проста и по-солидна"

Алгирдас Шемета

© © European Union, 2011

Алгирдас ШеметаЕвропейската комисията постави днес три основни цели за нова система за данъка върху добавената стойност (ДДС), предаде пресслужбата на институцията. В съобщение за бъдещето на ДДС се определят основните принципи, на които трябва да се основава новата система, както и мерките, необходими за това тя да е по-проста, по-ефикасна и по-солидна.


Според Брюксел на първо място ДДС трябва да е по-практичен за прилагане от страна на предприятията. "Една по-проста, по-прозрачна система на ДДС ще намали значително административната тежест за предприятията и ще поощри развитието на трансграничната търговия", смята Еврокомисията.


Сред мерките, които се предвиждат с цел ДДС да се прилага по-лесно, са използването на метода на единното гише при трансгранични сделки, стандартизирането на декларациите за ДДС и предоставянето на лесен достъп до данните на всички национални системи за ДДС с централен уебпортал.
"На второ място, чрез ДДС трябва да може да се подкрепят по-ефикасно усилията на държавите членки за бюджетна консолидация и устойчив икономически растеж", отбелязва Брюксел. Разширяването на данъчната основа и ограничаването на използването на намалените данъчни ставки може да генерира нови приходи за страните, без да се налага повишаване на данъчните ставки, продължава съобщението.


Еврокомисията поставя като трета цел спиране на "огромните загуби на приходи, дължащи се на несъбран ДДС и на данъчни измами". През 2012 г. Брюксел ще предложи механизъм за бързо реагиране, за да гарантира, че държавите членки могат да предприемат по-ефективни мерки при подозрения за схеми за данъчни измами.


"Системата на ДДС е въведена за първи път в ЕС преди 40 години и вече не съответства на нашата икономика, която се основава на нови технологии и в която основен дял има сферата на услугите. Време е за амбициозна реформа на системата на ДДС", заяви еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK