Брюксел предлага мерки за насърчаване на социално отговорния бизнес

Секторът се разраства и вече съставлява 10 % от всички европейски предприятия, като в него са наети над 11 милиона лица.

© Цветелина Ангелова

Секторът се разраства и вече съставлява 10 % от всички европейски предприятия, като в него са наети над 11 милиона лица.Днес Европейската комисия предложи регламент, който да постави основата на стабилен европейски пазар за фондовете за социално отговорно инвестиране, предаде пресслужбата на институцията.


Като част от мерките Брюксел планира да въведе ново означение - "Европейски фондове за социално отговорно предприемачество". Целта е инвеститорите да могат лесно да разпознаят фондовете, които инвестират в европейски социално отговорни предприятия.


Фонд, който желае да получи това означение, трябва да докаже, че 70% от инвестирания в него капитал се влага в подкрепа на социално отговорния бизнес. След удовлетворяването на посочените в предложението изисквания управляващите фондовете за социално отговорно инвестиране ще могат да изведат своите фондове на пазара в цяла Европа.

Предложенията ще бъдат обсъдени в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.

Предвижда се и създаване на обща европейска рамка за по-добра информация за инвеститорите. Всички фондове, които ще използват новото означение, следва да публикуват ясно информация за видовете социално отговорни предприятия, които търсят, начините за подбора им и за това как те ще ги подпомогнат и ще отчитат социалното въздействие. Еврокомисията ще продължи работата си за разработване на по-добри и по-съпоставими начини за измерване на социалното въздействие на инвестициите.


Планират се и мерки за премахване на бариерите пред набирането на капитал в Европа. Европейският паспорт например ще гарантира възможността за фондовете за социално отговорно инвестиране да набират капитал в цяла Европа. Управителите на фондове няма да бъдат задължени да използват новата мрежа, но с нейна помощ те ще могат да получат достъп до инвеститорите в целия ЕС и до ясно разпознаваемо европейско означение.


В началото единствено професионалните инвеститори ще имат достъп до означението "Европейски фондове за социално отговорно предприемачество". След като рамката бъде завършена и започне да функционира, Еврокомисията ще проучи възможни мерки, за да могат и непрофесионалните инвеститори да получат достъп до тези инвестиции.


Предложенията ще бъдат обсъдени в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK