Еврокомисията предлага по-лесен достъп до кредитиране за малкия и средния бизнес

В контекста на настоящата криза, за която е характерен спад на кредитирането за реалната икономика, е все по-трудно за МСП да получат достъп до заеми.

© Reuters

В контекста на настоящата криза, за която е характерен спад на кредитирането за реалната икономика, е все по-трудно за МСП да получат достъп до заеми.Днес Европейската комисия представи стратегия за насърчаване на по-добрия достъп до финансиране за малки и средни предприятия (МСП), предаде пресслужбата на институцията. Програмата е част от план за действие на Европейския съюз и обхваща увеличаването на финансовата подкрепа от бюджета на ЕС и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


Брюксел предлага и регламент, в който се определят общи правила за пазарното предлагане на фондове за рисков капитал.


Новият регламент ще улесни инвеститорите в рисков капитал при набирането на средства в цяла Европа в полза на новосъздадените предприятия. След като бъдат изпълнени дадени изисквания, всички управители на фондове, които отговарят на тях, ще имат право да набират средства под общото наименование "Европейски фонд за рисков капитал" в целия ЕС.
Мерките определят "единен правилник", с който се урежда предлагането на фондове под това наименование. "Единният правилник" трябва да гарантира, че инвеститорите знаят точно какво печелят, когато инвестират в европейски фондове за рисков капитал.


Предложението представя общ подход към категориите допустими инвеститори в европейски фонд за рисков капитал. Допускат се професионалисти и някои други традиционни инвеститори в рисков капитал като индивидуални инвеститори, притежаващи значителен капитал, или т.нар. бизнес ангели. Общите правила ще гарантират, че предлагането на рисков капитал може да бъде пригодено към индивидуалните им нужди.Мерките включват 1.4 милиарда евро нови финансови гаранции по Програмата за конкурентоспособност на предприятията и МСП. Освен това ЕИБ ще запази кредитирането за МСП приблизително на нивото от 2011 г. — 10 милиарда евро.

Регламентът ще осигури на всички лица, управляващи съответните фондове за рисков капитал, европейски паспорт за пазарно предлагане на ценни книжа. Той ще им предостави достъп до инвеститорите в ЕС, които отговарят на изискванията.


Освен това директивата създава правна рамка, която е конкретно насочена към хедж фондовете и инвестиционните фондове за дялово участие и не е особено подходяща за типичния фонд за рисков капитал, който би бил предмет на специфични правила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK