Германия: Ограниченията на трудовия пазар за българи остават до края на 2013 г.

Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация.

© Дневник

Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация.Пълната свобода на придвижване на работници от Румъния и България ще се отложи за още две години, съобщи пресцентърът на германското правителство. Това означава, че българските и румънските граждани ще се нуждаят до 2014 г. от разрешение за работа.


Няколко часа по-рано днес българското министерство на труда и социалната политика, съобщи, че Германия е отворила трудовия си пазар за българи, като след това се коригира, че страната е приела значителни облекчения за български работници.


В съобщението на германското правителство се подчертава, че Германия се възползва от възможността, отбелязана в присъединителните договори на България и Румъния, да ограничава трудовия си пазар за техните гражданите.
Берлин обяснява, че е наясно, че трябва да изпрати мотивирано искане до Европейската комисия, за да спре достъпа до трудовия си пазар. Причините за ограниченията правителството на канцлера Ангела Меркел посочва в икономическата и обществената ситуация в Германия, както и тази на пазара на труда.


"Докато на трудовия пазар в Източна Германия има два пъти повече безработни, отколкото в западните части на странта, пълната свобода на придвижване на работници от Румъния и България трябва да бъде ограничавана особено в този регион", продължава съобщението.


Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация.


Няколко облекчения:
Германското правителство отбелязва, че са въведени и някои облекчения за работна сила от България и Румъния. От началото на 2012г. от разрешително за работа няма да се нуждаят:
- граждани с висше образование, които извършват квалифицирана дейност по съответната специалност,
- тези, които желаят да продължат професионалното си обучение в Германия,
- сезонни работници.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Да де, който е прочел внимателно разбира. Не се отваря напълно пазара, но облекченията са значителни.

 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1614 Весело

  Е днеска се получи класиката. За едни чашата е наполовина пълна, за други наполовина празна. Късмет.

 3. 3 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ха ха ха ....... , ах ......., ох ...... !

  .... never say never ..... !
 4. 4 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Весело

  Тази мярка може с две думи да се опише като: облекчение на немската администрация, да не си губят времето да издават разрешителни на висшисти, които така или иначе ще го получат...

  А за разликите на поднасянето на новината просто няма нужда от коментар...

  Fortuna favet fortibus!
 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И досега за специалистите в здравеопазване и инженерите беше лесно да започнат работа , ако владееха добре езика.Малко по-отворено е за сезонните ратници , но като цяло нищо ново не са решили.

 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Германия иска контрол над Европа. Предлага фискален съюз, за да може паричният съюз (Еврозоната) да функционира по-добре. Да ама паричният съюз, за да функционира добре, се нуждае и от свободно движение на труд. А то липсва

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Колкото толкова,все пак е нещо.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако имаме силни политици, трябва да искат срещу подкрепата на България за Германия ПЪЛНО отваряне на немският трудов пазар. Облекченията са значителни,но ако това е другата част от цената, която България трябва да плати, за да влезе в реформираната Еврозона на ЕС - заедно с увеличаване на пенсионната възраст, то това НЕ Е добре! Трябва да се използва оръжието "бюджетен дефицит под 3%", за да се иска от България:
  1. По-широки възможности за дерогация/ неприлагане/ на основните променени договори на ЕС
  2. Да бъдат вписани в новите ЕС договори дерогация върху членството на България в Шенген, да се продължи дерогацията върху чл.122 от ДЕО, да се иска дерогация за общата енергийна политика или ай-малкото за 3тия енергиен пакет; дерогация за обща данъчна политика; дерогация за политическата доктрина "мултикултурализъм" на ЕС
  3. Премахване на ограниченията за българи на ЕС трудов пазар от ВСИЧКИ ЕС държави и спрямо ВСИЧКИ бг. граждани от 01.01.2012г.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация.
  ========================
  Това в името на добрите отношения с република Турция. Запазени нейни територии. Държава - нечленка на ЕС.

 10. 10 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 650 Разстроено

  Е сега ни изсмукаха и последните капчици кръвчица.

  Българио, конкурирай се за талантите си!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 11. 11 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Толкова се бутахме да влезем в ЕС без всякаква подготовка за техните норми и изисквания.То да беше само Германия с тези ограничения за работници,а то май цялото ЕС почти не ни иска.Пробвахме се за Шенген и там ни резнаха.За тях сме българите сме втора ръка хора,и няма да ни зачитат за нищо,още доста време.

 12. 12 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Чудесно. Започваме да учим немски. Писна ми от цигания и мутри.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ех колко е гадно да си "послушен" и "отличник" - за тези които нарушават правилата "класната" дава 300-400млрд евро, а на тези които слушкат сменя сопата на малко по-тънка

 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  е,Дневник,нека да бъдем коректни,точни и ако не друго-поне фактологични!Защото както бяхте напишували преди 2 часа "Германия отваря трудовия си пазар за българи" е,извинете,некоректно!Новиата ни повече,ни по-малко на най-официално ниво,от bundesregierung.de,от днес,е: "Arbeitserlaubnis für Rumänen und Bulgaren bis 2013". Което значи-"Работни разрешения за Румъния и България до 2013" ,по български казано,че си удължават отново,с още 2 год. прословутия преходен период за допускане на българи до трудовия им пазар.Няма отваряне! Жалко,но няма! Запекли са се от години за тия българи(и румъняски) и каквото и друго да става в ЕС-не щат и не дават!Явно сме голяма заплаха(?!),че бачкаме И по дейности,за които ни немец,ни френец искат да чуят!А в същото време са се напълнили с хорица всевъзможни от 3-я ,че и 4-я светове..И после защо и какво ставало и накъде вървял ЕС,нали?! Облекчението и новото е основно за сезонните работници за които за първи път няма да се иска раб.разрешение!За висшистите уж имало совбоден достъп,но доколкото знам това е конкретно за работа по специалността..а не въобще отворен пазар на труд за тях за всякаква дейност...Така че ограниченията основно си остават в стария вид,това е...Така е,като и Стоичката спи,а не им удари един пряк свободен удар ,а защо не и една дузпа даже да им бие- на иначе много уважаваната от мен немска нация!) Абе поне в името на старите връзки да ни пуснат като бели хора..докога ще ни подмятат като жаба в гюм,разбирШШ ли?! Явно ще си е така и няма и да дочакаме като гледаме накъде вървят нещата в Европата...

 15. 15 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ми тия шваби държаха вратата отворена години наред за всякакви шарени мангусти, а сега я затискат с последни сили отвътре за белите хора от България и Румъния, ама да им е ясно, че отдавна вече са пуснали вълка в кошарата, и ако продължават така, след няколко години ще надминат жабарите с повече от 10% мюсюлманско население, хахаха...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "triton123": Благодаря за сайта и коректното инфо! Коректността изисква да се отбележи, че в конкретния случай "Дневник" нямат вина. Явно трябва да съм адвокат 24 часа в денонощието и да проверявам автентичността на всяко инфо във Бг., дори на онова, качено на сайта на официална държавна институция. И после- ама защо съм мнителна, подозрителна, защо не вярвам на политиците, на обещанията им и проверявам по 20 пъти казаното от тях в нормативните актове ....- ето защо:
  http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=2193&catid=1
  Съобщения на пресцентъра 07-12-2011 Германия прие значителни облекчения за българските работници
  Германия прие значителни облекчения за българските работници. Това стана ясно днес, 7 декември 2011 г., след заседание на германското правителство. С взетото решение се въвеждат облекчения за българските граждани в Германия.
  С напълно свободен достъп са българските граждани, завършили висше образование, всички български граждани, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия и сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година. Облекчава се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.
  Това навява серозини с

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Предстои ми създаване на иновацоинна компания в Германия в технологичен парк. Немците ме облекчават да изтегля специалистите които са необходими за дейността!

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "Марин Мидилев":
  Давай! Успех, късмет и безпроблемна инвазия на немският пазар!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Пичове, кой учил, учил. Който не да го ду.ха.
  Гетото в татковината се разраства.

 20. 20 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart":
  Мерси!
  Една част от технологиите имат пазар в целия свят с изключение разбира се на България!
  Другата част са за страните в които има минни полета! 21. 21 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "Марин Мидилев":

  Честно казано, нямате голяма полза. Дори напротив.
  Ако познаваш български специалисти, може да ги ангажираш и сега в България. Може дори да им плащаш немска заплата в България.
  файда имат фирмите, които не познават тези специалисти, и не им се отварят дъщерни фирми в България. Или не им се занимава с дъщерни фирми.
  Файда имат и лайарбайт фирми, които предоставят кадри на други.
  НО при Вас не виждам какво може да напарвите, което не можехте преди.


  Fiat voluntas Dei.
 22. 22 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "trakiec":
  Не знам дали се познаваме, че се обръщате към мен на Ти!
  За да взема това решение си има причини! Не съм длъжен да Ви давам обяснение!


 23. 23 Профил на т
  т
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Това е много важно уточнение. Зависи как ще се представи новината, защото иначе недобре образованите българи ще се юрнат към Германия.

 24. 24 Профил на т
  т
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Така преди 3 години Дания премахна всички ограничения, но в съобщението наблегнаха на условията да си сключил договор, да плащаш данъци и да получаваш заплата според рамковите договори. А това са нормални правила в Европа и това, че трябва да се спазват обикновено не се и споменава.
  Но разбира се тогава българските журналя лапнаха въдицата и съобщиха, че Дания отваря пазара, но при определени условия.

  Ето и сега явно някой неграмотен от прес центъра на социалното министерство се е изцепил. Каквито ни журналистите, такива и прес центровете.

 25. 25 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 650 Любопитно

  [quote#17:"Марин Мидилев"]Предстои ми създаване на иновацоинна компания в Германия в технологичен парк. Немците ме облекчават да изтегля специалистите които са необходими за дейността![/quote]

  Какви точно специалисти Ви трябват?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 26. 26 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Германия: Ограниченията на трудовия пазар за българи остават до края на 2013 г.........."
  Простаци! Ние им даваме безплатно толкова мъдри съвети - какви да са им пенсиите, доходите........а те? Затварят.......! Неблагодарници! И как не разбират, че като не се съобразяват снашия управленски каппацитет и мъдрост, ще дойде време да вържат марката за лева? Но тогава ще видат те..... и ние като ги ограничим да работят в България. А бе , другари от Герб, не ви ли се струва тази Меркел, малко такваз........червена, бе. И е крайно време да изследваме немската връзка и тракторите пред Невски.

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#22:"Марин Мидилев"]Не знам дали се познаваме, че се обръщате към мен на Ти! [/quote]

  Аз не знам дали вие можете да четете, човекът ви пише най-учтиво на Ви. И не ви държи сметка, просто се чуди.

  Успех във всеки случай.

 28. 28 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "Марин Мидилев":

  Извинете за неуЧтивото обръщение. Ще го имам впредвид евентуално в бъдеще.
  Не знам доколко сте запознати с възмножностите за наемане на българи като работна ръка в Германия. Аз имам дългогодишен опит в тази област. Макар и да не е в преките ми задължения.
  Просто не виждам какво това би могло да промени при Вас или при мен. Какво допълнително предимство дава това.

  Предеимство би било ако се избегне например кореспонденцията с Дуисбург. Но тя май остава.

  Fiat voluntas Dei.
 29. 29 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "heliana":

  Не, има право. В Част от коментара използвам неуЧтива форма.

  Fiat voluntas Dei.
 30. 30 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нещата са много прости.

  Ако притежавате арбайтсгенемигунг-ЕУ, имате право на социални помощи. Колкото и да са орязани в последните години, за някои групи все още са привлекателни.  Fiat voluntas Dei.
 31. 31 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "прелетна птица":
  Тези които са ми необходими са миналични- конструктури , софтуерни , хардуерни , специалисти по роботика и други!
  Вие какъв специалист сте?

 32. 32 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "trakiec":
  Моите поздравления за опита Ви!


 33. 33 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  То пък като да засили тълпи нискоквалифицирани български работници да ходят към Германия...мани,мани..иначе както каьа друг съфорумец,за тези които имат професия,вратите са широко отворени и при това не от сега.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 34. 34 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Исках да кажа,като са се засилили...

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 35. 35 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "Марин Мидилев":

  Благодаря. Дългогодишен е може би преувелиЧено, но имах възможността да проследя развитието в тази област след 2000 година.
  Наистина при специалисти това не променя нищо.
  На Ваше место бих се замислил дали не е по-изгодно да имате бюро в България, или дъщерна фирма.
  за инсталация винаги може да ги привикате където искате, а за девелъпмънт може да работят и в България.
  В Германия (ако се целите в немски клиенти) ви трябват феркойфери - там трябва да са местни. Изобщо най-добре се работи с местни феркойфери. В България няма да правят немец да продава
  И евентуално няколко текис За спешни слуЧай и координация.


  Fiat voluntas Dei.
 36. 36 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "trakiec":
  Почитаеми господине, моята дейност е творческа, занимавам се със създаването на нови върхови технологии!
  Аз работата съм си я свършил тук!
  Имам си началник, бъдете така добър да го намерите и да го попитате, желае ли да сложи посредник между мен и него!


 37. 37 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#36] от "Марин Мидилев":

  ОК, май просто се увлякох в моите мисли.
  Технологиите трябва да се продават. Това е основното при фирмите. За грундфоршунг си има Макс Планк.

  Fiat voluntas Dei.
 38. 38 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Остава в сила пълната забрана за наемане на българи и румънци в три сектора - строителство, почистване на сгради и вътрешна декорация."

  еми това си е сектора на юголанд и тюркай..

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 39. 39 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "trakiec":
  Има и нанодолина както и град от 400000 души с 5 иновационни центъра! Има и 5% отделени за иновации от брутния вътрешен продукт( Немска република е световен лидер). Има ваучери за създаване на прототипи. Има бизнес ангели. Има работещи европейски програми по 7 мата рамкова. Има съюз за иновации....
  Накратко има условия за работа. Не забравяйте че има и Лисабонски Договор и стратегия "Европа 2020".
  Тук какво има - да почнем с феодалните страци от БАН....
  Явно че много от тях са Ви лични познати...

 40. 40 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  За хора с образование никога не е имало ограничения на този пазар. Ограниченията са за цървули и правилно така.

 41. 41 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За българи с образование пазара на труда отдавна е отворен...и правилно задържат положението щото освен с турци в Германия ще се напълни и с мангали...

  الرجل الكبير
 42. 42 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#39] от "Марин Мидилев":

  Не, не познавам никого от БАН. Изброените от вас са приложни науки, а не грундфоршунг.
  Честно казано думата творЧеска ме подразни - това не е клуб ТНТМ.
  Има задаЧи и изпълнение на задаЧи.

  Fiat voluntas Dei.
 43. 43 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#40] от "5149mich":

  الرجل الكبير
 44. 44 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  Като падне забраната за почистване през 2014 г. Германия ще светне, прашинка няма да остане неизбърсана.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 45. 45 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "trakiec":
  Разбирам че много четете, много знаете и сте с изключително висок коефициент за интелигентност!
  Също така разбирам че сте на ръководна длъжност и това е причината да се криете зад псевдоним и да бъдете анонимен!
  За разлика от Вас аз няма какво да ме претиснява, няма какво да губя така че съм си с истинските имена. Това че не сте успяли да осмислите това което съм написал и сте се издразнил не е мой проблем! Препоръчах Ви да ми намерите началника ми и да се консултирате с него по въпросите които Ви вълнуват.
  Технологии не се създават само в Научните институти - конкретно за България.
  Относно ТНТМ - клубовете, ако се възродят тук в България ще е от полза като цяло за обществото, но...
  Ако имате конкретни въпроси към мен то можете да намерите контакт с мен. Не се съмнявам в Интелигентността Ви!
  С уважение

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#28] от "trakiec":

  Извинявай,че ще се се обърна на ТИ към тебе,но имам един въпрос!Какво имаш в предвид като пишеш,че имаш дългогодишен опит" за наемане на българи като работна ръка в Германия. Аз имам дългогодишен опит в тази област"/твой цитата/?Ако може да ме посъветваш или да ме насочиш с повече информация ще ти бъда благодарен.Предварително ти благодаря!

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#42] от "trakiec":

  Благодаря за твоя отговор.Интересувам се на какви позиции набирате персонал за Германия/ако се занимавате с посредническа дейност от този тип/?

 48. 48 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  Хе, че то тука в България всеки е с по две висши. Балдъзата - даже с 3...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 49. 49 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":
  Защо са ти натракали толкожа минуси не мога да си обясня. Едно точно и правилно изказване по въпроса, а не разбиращите слагат минуси. Жалко. Браво за позицията ти.

  drago
 50. 50 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нормално те за тях си нямат работа да за нас ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK