Започва Европейски съвет, натоварен с много очаквания

Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

© Дневник

Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген.Три основни теми – икономическа политика, енергетика и разширяване на Европейския съюз – са включени в дневния ред на държавните и правителствените ръководители, сред които българският премиер Бойко Борисов, за срещата на последния за годината и може би най-очакван двудневен Европейски съвет.


На срещата на върха лидерите на ЕС ще обсъдят мерките за справяне с кризата и за насърчаване на икономическия растеж и заетостта. Темата ще бъде разгледана още първия ден на неформалната вечеря. Тогава се очаква да бъдат обсъдени и основните проблемни въпроси, на основата на които ще се предприемат конкретните стъпки и решения на 9 декември.


Европейският съвет ще направи преглед на постигнатия напредък по отношение на енергийната политика на ЕС до 2020 г. Специално внимание ще бъде отделено на прегледа на безопасността и сигурността на ядрените централи.
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще утвърдят заключенията на Съвета по общи въпроси за политиката на разширяване на ЕС. Очаква се Европейският съвет да разгледа и въпроса за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство.


Преди откриването на заседанието – в 9.30 ч. брюкселско време на 9 декември, ще се състои официалната церемония по подписването на договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. Предвижда се договорът да влезе в сила от 1 юли 2013 г. след ратифицирането му от всички държави членки.


На срещата се очаква председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да предложи план за издаване на европейски облигации. В доклада, изтекъл в медиите предварително, Ван Ромпой отбелязва, че всякакви стъпки към обединение на инструментите за финансиране "трябва да бъдат съчетани с по-засилена рамка за бюджетна дисциплина и икономическа конкурентоспособност, за да се избегне моралната опасност и да се засили отговорността и изпълнението" на задълженията.


В сряда британският премиер Дейвид Камерън обаче заяви, че няма да даде съгласието си за ограничени и бързи промени на законодателството на ЕС, освен ако те не защитават националните интереси на Великобритания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Публиката е притаила дъх с надежда чудото да се случи.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Весело

  Дано Българския и Румънския представители дадат богата вечеря, та белким ни приемат в тоя Шенген, че на бат. Бойко и Цецо им паднаха по две пломби от него.

 3. 3 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Това е повратната точка. Ще го бъде или няма да го бъде - това е въпросът.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Орел,рак и щуща,...пак ще згазят лука./По Бербенков/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Европейски съюз ?
  С добрите намерения при създаването му, не са отчетени не са отчетени националните и народопсихологически характеристики на толкова различни народи и култури.
  Има ли гьол в който еднакво добре да се развиват пъстърва и каракуда?
  Може ли алпийски клек и пясъчна лилия да растат на едно място?

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Надежда всяка тука оставете-

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Има само едно възможно решение, но не виждам как ще посмеят да го вземат - Интервенция на ЕЦБ с цел понижаване на курса на Еврото и вдигане на инфлацията в Еврозоната при замразяване ръста на доходите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "biba_jaba":

  Може-в САЩ.

  Защо в Европа се получава толкова трудно?
  Защото няма федерално правителство!С обща икономическа,търговска и външна политика!

 9. 9 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton":

  Да....в САЩ , да.
  Но там историята е нова и все пак става дума за една компактна система, основана на съвремената трактовка за демокрация.
  Националните нрави на различните заселници са асимилирани след 200 години и не влияят пряко днес.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton":

  Все пак,който е имигрирал в САЩ,е отишъл с идеята че ще съжителства с китайци,испанци,германци и всичката разнообразност на етносите по света.Който е останал в Европа е останал с идеята,че ще живее в еднонационална държава.Е те тая разлика не отчитат мултикултуристите,и за това се провалят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И как смятат да насърчат икономическия растеж-доколкото разбрах с увеличаване и уеднаквяване на данъците!ХА-ХА-ХА!Ето и двегодишната ми дъщеря също се смее-ха-ха-ха!!

 12. 12 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Ами успех, дано ни приемат в Шенген, макар че се съмнявам. Все още май ни е рано да се присъединяваме, ама да видим как мислят останали членки на ЕС.

  Carrie Bradshaw
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#12] от "carrie_bradshaw":

  Тамън сме за Шенген. В най-корумпираната и най-бедна страна в ЕС, при събитията в региони, които провокират емиграция към Европа, ще вържем и ще цъфнем. Като добавим и изказването на новата президентска двойка, че е нормално при демократични избори да има процент нарушения (едва ли не последните да станат норма), още повече.

  Колкото до решения на Съвета - дано отговорните фактори си опичат акълите, че това, което би последвало евентуално разпадане на еврото, ще бъде в много посоки, вкл. и по техния авторитет.

 14. 14 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЕС вече прилича на притчата"Орел,рак и щука".
  Германия и Франция искат промяна на Лисабонския договор, за всички 27 страни от ЕС и /или договор само за 17-те държави с единна европейска валута, отворен и за другите и автоматично налагане на санкции за нарушителите и в бъдеще няма да искат от инвеститори да спасяват закъсало правителство.
  Германия победи,Саркози се отказа от еврооблигациите.
  Херман ван Ромпой смята да призове ЕС да издаде еврооблигации за „отваряне на възможността, в дългосрочен план, за преминаване към общо дългоиздаване в организиран и базиран на определени критерии процес, например започвайки с обединяването на някои финансови инструменти”.
  Британският министър- председател Джеймс Камерън заяви днес, че ще блокира новия договор на ЕС, предложен от Франция и Германия за спасяване на еврото, ако британските искания не бъдат изпълнени.
  Kамерън:"новият договор трябва да съдържа гаранции за защитата на Великобритания” i oще „Не бих подписал това споразумение, ако то не съдържа в себе си тези гаранции, около неща като, разбира се, важността на единния пазар и финансовите услуги”.
  Руски анализатори предвиждат "хаотичен фалит".
  Европейските социалисти са против предлаганите промени в Лисабонския договор и против идеите на Херман ван Ромпой за еврооблигациите.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/12/blog-post_7462.html

 15. 15 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Дай Боже да има БЛАГОДЕНСТВИЕ И ПО БОГАТ ЖИВОТ за Българите

 16. 16 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дано успеят, но не вярвам. В Европа - Великобритания, Германия, Франция, Италия и др. са все с претенции и теглят, чергата към себе си. То е като в екипите- трудно се постига екипност от явно изразени индивидуалности- той рано или късно се разпада. Изброените държави не са като България /политиците и де/ да се съгласяват със всичко само и само да угодят на "големите" в ущърб на всички нас. Така, че обединена Европа рано или късно ще се разпадне. За съжаление- защото извървяхме тежък път с надежда за нещо по-добро, но... се включихме пак там откъдето другите бягат. То като в първата и втората световна война, пак сме на страната на губещите, за голямо съжаление

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На ЕС му трябва федерално,а не франкско правителство!

  Никой не е натоварвал Меркози с тая отговорност!Те май се самонатовариха с политическа отговорност ,изхождайки от икономически аргументи.

  Да,ама така не се прави-политическата отговорност се вменява от избирателя!

  Освен това самите Меркози не са цъфнали и вързали икономически чак толкова,че да претендират за ръководство.

 18. 18 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  Обратното броене започна.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 19. 19 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Като приемат фискалния съюз, какво става с ERM-2 и ако сме в съюза не значи ли че можем да приемем еврото веднага?

 20. 20 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonimen":

  МВФ и СБ няма да допуснат България да е относително финансово независима, още повече, че техния най-верен човек е министър на финансите. Каквото и да се случи с еврото с такъв финансов министър не ни чака нищо добро.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonimen":

  Можем.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 708 Неутрално

  С нетърпение ще чакам днескашната изцепка на Бойко

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 23. 23 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"442"]Дано Българския и Румънския представители дадат богата вечеря, та белким ни приемат в тоя Шенген, че на бат. Бойко и Цецо им паднаха по две пломби от него.[/quote]

  Явно не си бил на една маса с западняци. Ще изплюскат всичко още преди да си изпил ракията щом е на аванта. И като ги питаш за Шенген ще викат : "Шенген ли? Какво беше това"

 24. 24 Профил на conserva
  conserva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ако и да е натоварен с много очаквания, ако и самият Б.Б. да е там, тоя съвет ще завъши с провал, тотален и грандиозен. Плюс ако сте съгласни с горното, минус, ако не сте.

 25. 25 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "......сред които българският премиер Бойко Борисов, ......"

  Жална им майка на преводачите!

 26. 26 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  днес ще се види ще им стъпят ли на гушите на международните разбойници наречени "банкери" или ще си я караме като до сега само с по високи данъци и мизерия за обикновения човек!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "В сряда британският премиер Дейвид Камерън обаче заяви, че няма да даде съгласието си за ограничени и бързи промени на законодателството на ЕС, освен ако те не защитават националните интереси на Великобритания". ПИТАМ- КОГА ДА ОЧАКВАМЕ ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ И ОТ БОЙКО БОРИСОВ??????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"Читател"]Тамън сме за Шенген. [/quote]
  НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ СА:
  1. Дерогация на задължението ни за влизане в Шенген
  2. Запазване на дерогацията за правилата на ЕЗ за България- чл. 122 ДЕО
  3. Дерогация на членовете за обща енергийна политика
  4. Дерогация на текстовете за обща фискална политика
  Ако някой иска, може да прибави още

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Дерогация е разпоредба в законодателна мярка на ЕС, което позволява за всички или част от правните мярка, да се прилагат по различен начин, или не на всички, на физически лица, групи или организации. Възможността за дерогация е често се предоставя на държавите-членки, а също и на социалните партньори. В този контекст, дерогация не е разпоредба, с изключение на прилагане на правни мерки: тя е избор, за да се даде възможност за по-голяма гъвкавост при прилагането на закона, което дава възможност на държавите-членки или социалните партньори да вземат предвид специфичните обстоятелства.Пример за това е член 17 (озаглавен "Дерогации" на Директива 93/104/ЕО на Съвета от 23 ноември 1993 г. относно някои аспекти на организацията на работното време (както е изменена с Директива 2000/34 от 22 юни 2000 г. ). Член 17 (1) предвижда за дерогация ", когато, за сметка на специфичните характеристики на съответната дейност, продължителността на работното време не се измерва и / или определя предварително или може да се определя от самите работници ...". Член 17 (2) предвижда дерогации по отношение на определени дейности ".

  Много от директивите на ЕС за заетостта и индустриалните отношения позволяват дерогации от техните разпоредби, чрез колективен трудов договор. Пример за това е в Член 17 (3) на Директива 93/104/ЕО на Съвета: "Допускат се дерогации от членове 3, 4, 5, 8 и 16 чрез колективни трудови договори или споразумения, сключени между двете страни на индустрията на национално или регионално равнище, в съответствие с правилата, определени от тях, чрез колективни трудови договори или споразумения, сключени между двете страни на промишлеността по-ниско ниво ".

  Друг пример е член 5 от Директива 2002/14 на Съвета за създаване на рамка за информиране и консултиране на работниците и служителите в Европейската общност: "Държавите-членки могат да възложи на социалните партньори на съответното равнище, включително на ниво предприятие или организация , да определят свободно и всяко време чрез преговори и споразумения практическите мерки за информиране на служителите и консултиране с тях ".

  Това следва обичайна практика в държавите-членки, които разрешават такива дерогации, при условие, че резултатът е по-благоприятно за засегнатите работници. Пример на този принцип се намира в член 15 от директивата за работното време: "Настоящата директива не засяга държавите-членки правото ... да улесняват или разрешават прилагането на колективни трудови договори или споразумения, сключени между двете страни на промишлеността, които са по-благоприятни за защита на безопасността и здравето на работниците "."
  http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.eurofound.europa.eu/areas/industrialrelations/dictionary/definitions/derogation.htm&ei=asHgToWVLoebOv-T3P4J&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCAQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DEU%2Bderogation%26hl%3Dbg%26prmd%3Dimvns

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/key_documents/table_derogations/index_en.htm&ei=asHgToWVLoebOv-T3P4J&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCkQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3DEU%2Bderogation%26hl%3Dbg%26prmd%3Dimvns

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "По отношение на законодателството на Европейския съюз , на дерогация може да също да означава, че държава-членка отлага изпълнението на елемент на Регламент на ЕС (и т.н.) в своите правни системи над определения срок, например пет години, или че дадена държава- членка е избрала да не се приложи конкретна разпоредба в договор, поради вътрешни обстоятелства (типично състояние на извънредно положение)." Уикипедия

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Сега ще видин могат ли за няколко часа да направят нещо, което трябваше да е направено до въвеждането на еврото, т.е. 1999 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK