Брюксел предлага по-добра защита от трансгранични заплахи за здравето

Eпидемията от ешерихия коли през лятото доказва, че е необходим по-добър механизъм за справяне с трансграничните заплахи за здравето.

© Reuters

Eпидемията от ешерихия коли през лятото доказва, че е необходим по-добър механизъм за справяне с трансграничните заплахи за здравето.Европейската комисия предложи днес мерки за защита на здравето на европейците от трансгранични заплахи, предаде пресслужбата на институцията. Случаи като облака от вулканична пепел през 2010 г. и епидемията от ешерихия коли през лятото на 2011 г. са причина Брюксел да настоява за укрепване на средствата за подготовка и справяне с кризи.


Сред основните мерки е да се разшири обхватът на механизма за координация за заразните болести, за да включва всички заплахи за здравето с биологичен, химичен или екологичен характер.


Предлага се също да са повиши степента на готовност за посрещане на кризи, например като се даде възможност за съвместно закупуване на ваксини. Мерките включват и създаването на механизъм за обявяване на "извънредно положение в здравеопазването" в Европа, за да се осигури по-бърз достъп до лекарства.
Предвижда се всяка държава членка да развива своя национален план за готовност и реакция. Той може да включва например мерки за подобряване на достъпа до медицински средства. Еврокомисията предлага, в случай че кризата води до висока смъртност и властите на национално равнище не могат да спрат разпространението на болестта, да се приемат извънредни трансгранични мерки на европейско ниво.


Предложението предвижда, ако опасна за живота болест, която може да бъде предотвратена чрез ваксини или се поддава на медикаментозно лечение, се разпространява бързо в Европа, а Световната здравна организация все още не е обявила "извънредно" положение, ЕС да може да въведе такова в Европа. Единствената цел ще бъде по-бързо издаване на разрешения за нови лекарства или промяна в показанията на даден медикамент.


"В днешното глобализирано общество хора и стоки непрекъснато преминават през границите и болестите могат да се разпространят в цяла Европа, както и в целия свят, за часове. Затова ЕС и държавите членки трябва да бъдат готови да действат заедно и напълно координирано, за да спрат разпространението на дадена болест", каза еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK