Китай изрази увереност, че решенията на Европейския съвет ще стабилизират пазарите

Увереността на Китай в способността на ЕС да преодолее кризата "не се е променила", каза говорител на министерството.

© Reuters

Увереността на Китай в способността на ЕС да преодолее кризата "не се е променила", каза говорител на министерството.Китайското външно министерство заяви днес, че се надява рeшенията, взети по време на Европейския съвет в Брюксел, да стабилизират пазарите и да върнат доверието, предаде "Ройтерс".


След трудни разговори тази вечер европейските лидери се споразумяха да сключат нов фискален пакт, който да гарантира по-строга бюджетна дисциплина. Те обаче не са успели да се договорят за промяна в законодателството заради исканите от Великобритания отстъпки, които Германия и Франция не са готови да дадат.


Увереността на Китай в способността на ЕС да преодолее кризата "не се е променила", каза говорител на министерството. На срещата на върха на ЕС ще бъдат взети важни решения и се надяваме въпросните мерки да могат да стабилизират пазарите, да повишат доверието и да насърчат интеграцията в ЕС, коментира той.
Говорителят посочи още, че Пекин винаги е подкрепял усилията на Европа да се справи с дълговата криза. Искаме да работим с международната общност, за да стабилизираме финансовите пазари и да насърчим световното икономическо възстановяване и развитие, допълни той.


Говорителят отбеляза, че Пекин все още изчаква крайния резултат от срещата на върха. "Винаги сме твърдели, че Китай е уверен е способността и мъдростта на ЕС да разреши проблемите, свързани с временните трудности, пред които е изправен в момента", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK