Окончателно: Лидерите на ЕС се споразумяха за фискален пакт без промени в договорите

Седемнайсетте страни от еврозоната ще работят за отделно споразумение извън европейските договори.

© Reuters

Седемнайсетте страни от еврозоната ще работят за отделно споразумение извън европейските договори.Лидерите на Европейския съюз с изключение на Великобритания се споразумяха днес за по-строги бюджетни правила, предаде агенция "Франс прес". Общо 26 от 27-те държави членки на ЕС изразиха желанието си да се присъединят към "новия фискален пакт", който има за цел да сложи край на дълговата криза в еврозоната.


Близо десет часа преговори не доведоха до сключването на споразумение, включващо всички държави членки. Вместо това, 17-те страни от еврозоната ще работят за отделно споразумение извън европейските договори.


Към тях може да се присъединят още девет страни, се казва в изявление от Европейския съвет, предаде Би Би Си. Новите по-строги правила за разходите и бюджета няма да бъдат въведени с европейски договор, а с договореност между правителствата.
Седемнайсетте страни от еврозоната се договориха за споразумението докато девет други държави членки изразиха желание да вземат участие в процеса след консултации с парламентите им, казаха европейските лидери в изявление след срещата. Очаква се новото споразумение да бъде прието през март.


Основните мерки в т.нар. фискален пакт включват решение структурният дефицит да не надвишава 0.5% от БВП. Ще бъдат налагани "автоматични последици" за страните, чиито бюджетни дефицити надвишават 3% от БВП, освен ако квалифицирано мнозинство не ги блокира.


По-строгите правила ще бъдат включени в конституциите на страните. Предвижда се да бъде ускорено създаването на бъдещия спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност (ESM) и той да започне работи до юли 2012 г.Президентът на МВФ Кристин Лагард също  приветства решението и го определи като "много добра стъпка в правилната посока".

Ще бъде направена преоценка на капитала на механизма в размер на до 500 милиарда евро. Беше договорено и внасянето на 200 млрд. евро във МВФ, които той да може да използва за спасяване на затруднени държави от еврозоната.


Сделката беше сключена на тежка политическа цена заради съпротивата на Лондон срещу френско-германското предложение новите бюджетни правила да бъдат включени в променения Лисабонски договор. Британците така или иначе не бяха в еврозоната и в това отношение, сме свикнали със ситуацията, коментира германският канцлер Ангела Меркел.


Тя каза, че е много доволна, че повечето страни са се съгласили с фискалния пакт, който предвижда почти автоматичното налагане на санкции на страните с висок дълг и дефицит. Поучихме се от грешките в миналото, допълни Меркел.


На страните, които искат да подпишат този договор, им пожелавам всичко хубаво, защото ние искаме еврозоната да разреши проблемите си, да постигне стабилност и растеж, от които цяла Европа, включително и Великобритания се нуждае, коментира Камерън.


По-рано днес той заяви, че ако Лондон не може да получи гаранции за интересите си в областта на финансовото регулиране, е по-добре да остане извън пакта.


Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой подчерта, че предишната практика по време на кризата в Гърция да принудят инвеститорите от частния сектор да отпишат под формата на загуби гръцките държавни облигации, е била неуспешна и не бива да се повтаря. Тази политика е официално прекратена, допълни той.


Някои лидери се надяват, че решенията ще насърчат Европейската централна банка да заеме по-голяма роля в разрешаването на кризата. Нейният президент Марио Драги вече настоя за нов фискален пакт миналата седмица. Драги потвърди, че решенията на Европейския съвет са "добър резултат" за еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK