Ирландия обмисля нужен ли е референдум за фискалния пакт

Енда Кени

© Reuters

Енда КениИрландският премиер Енда Кени заяви, че планира създаването на постоянна комисия за референдум, която да подготви обществото за евентуално допитване за пакта за фискална дисциплина, предложен от лидерите на Европейския съюз, предаде EUobserver.


Сега не мога да ви кажа дали наистина ще има референдум за междуправителственото споразумение, докато текстът не бъде окончателно завършен и докато не получим мнението на държавния адвокат, каза Кени.


Премиерът обаче посочи, че възнамерява да състави постоянната комисия, която да покаже до каква степен страната е подготвена за това, което предстои да се случи. Създаването на такъв орган е обичайна практика в Ирландия преди всяко допитване до народа и има за цел да даде безпристрастна информация за предложената за гласуване тема.
В момента управляващите проучват детайлите по споразумението, чернова от което беше разпространена на 16 декември, за да разберат дали те предполагат промени в ирландската конституция и отстъпване на повече правомощия на ЕС.


Ако това се окаже вярно, ще се наложи провеждането на референдум. От друга страна, опозицията настоя допитването да се състои независимо от това дали законодателството го налага - искане, което беше категорично отхвърлено от управляващите.В средата на декември ирландският финансов министър Майкъл Нуунан заяви, че е възможно страната да проведе референдум за оставане в еврозоната.

Ирландия е една от държавите, които вероятно ще срещнат проблеми при евентуално допитване за пакта за фискална дисциплина. Ако се окаже, че е необходимо, то ще се проведе в условията на тежки икономии, наложени на страната в замяна на отпускането на спасителен транш от ЕС и МВФ през 2010 г. Допълнително напрежение създава и споменът за договора от Ница и Лисабонския договор, които първоначално бяха отхвърлени от ирландците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хайде изработвайте го този фискален договор, стига приказки

 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да направят като евроскептиците - да въведат негативен въпрос:

  - Искате ли да НЕ въвеждаме финансовия пакт?

  и да почнат:

  Ако кажете ДА - значи искате децата ви да задлъжняват неограничено!
  ДА - Искате да обремените държавата с колкото се може повече дълг!
  Ще ни коства много повече пари, ако кажем ДА.

  Каквото направиха хейтърите на останалите референдуми в Ирландия.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Групата на Великобритания расте!

 4. 4 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Защо "Исландската революция" е изключена от медиините радара!

  В историята, разказана от италианското радио за непреставащата революция в Исландия, е отличен пример за това как една малка медия ни разказва какво става по света. През 2008 г., в началото на финансовата криза, Исландия, буквално бнкрутира. Причините бяха споменати само мимоходом, и тази малко известна членка на Европейския съюз, така да се каже, изчезна от медиините радари.

  Както, една след друга, европейските страни са заплашени от фалит, което заплашва съществуването на еврото, което отново ще има широк кръг от последствия за света, последното нещо, последното нещо, което биха искали, Исландия се превърна в пример за другите. Ето защо:

  Пет години, по-чист нео-либерален режим, Исландия (с население от 320 000, без армия), стана една от най-богатите страни в света. През 2003 г. всички банки в страната са приватизирани, и с цел да се привлекат чуждестранни инвеститори, те предлагат онлайн банкиране, а минималните загуби, позволиха да се предложат сравнително високи нива на възвръщаемост. Профилът, наречен Icesave, привлича много малки британски и холандски инвеститори. Но с нарастването на инвестициите, нараства и външния дълг на банките. През 2003 г. дълга на Исландия се равняваха на 200 на сто от своя БВП, а през 2007 г. е 900 процента. Глобалната финансова криза от 2008 г. е фатален удар. Трите основни исландски банки - Landbanki, Kapthing и Glitnir, се сринаха и бяха национализирани, а кроната е загубила 85 процента от стойността си спрямо еврото. В края на годината, Исландия е обявена в несъстоятелност.

  Противно на това, което може да се очаква, в процеса на пряката демокрация на кризата довежда Исландия до възстановяване на техните суверенни права, които в крайна сметка доведоха до нова конституция. Но това е било постигнато през болка.

  Министър-председателят на Социалдемократическото коалиционно правителство, Геир Хаарде е водил преговори за предоставяне на 2,1 милиарда щатски долара заем, към който скандинавските страни добавят още 2.5 милиарда евро. Но международната финансова общност преценява, че в Исландия, трябва да се вземат драстични мерки. МВФ и Европейския съюз отпускат дълга с аргумента, че за страната това е единственият начин да се разплати с Великобритания и Холандия.

  Протестите и безредиците продължават, и в крайна сметка принуждават правителството да подаде оставка. Изборите бяха преместени в април 2009 г., когато на власт идва лявата коалиция, която осъди нео-либерална икономическа система, но веднага се налагат изискванията, Исландия да изплати общо три и половина милиарда евро. Необходимо било, всеки гражданин на Исландия да заплати 100 евро на месец в продължение на петнадесет години, за да изплати дълговете, направени от частни лица срещу други частни лица. Това станала тази сламка, която разби гърбицата на камилата.

  Това, което се случва след това е изключително. Становището, че гражданите трябва да плащат за грешките на финансовия монопол, че цялата страна трябва да бъде обложеена, за да плаща частните дългове, промени отношенията между гражданите и техните политически институции, и в крайна сметка доведе до това, лидерите на Исландия, да вземат страната на техните избиратели. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който ще направи гражданите на Исландия, отговорни за дълговете на исландските банки и се съгласи да свика референдум.

  Разбира се, международната общност само увеличава натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия я изправят пред сурови репресии, което би довело до изолация на страната. Когато исландците се събират, за да гласуват, МВФ заплашва да лиши страната от всякаква помощ. Британското правителство заплашва да замрази спестовните и разплащателни сметки на исландците. Както казва Grimmson: "Беше ни казано, че ако не приемем условията на международната общност, ще се превърнем в "Северната Куба." Но ако ние сме съгласни, ще бъдем северната част на Хаити.

  През март 2010 г. на референдум, 93 на сто гласуваха против изплащането на дълговете си. МВФ замрази кредитирането веднага. Но революцията (която почти не е отразена от традиционните медии) не е била заплашване. С подкрепата на гневните граждани, правителството започна граждански и наказателни разследвания срещу лицата, отговорни за финансовата криза. Интерпол издаде международна заповед за арест на бившия президент на банка Kaupthing Сигурдур Ейнарссон, а другите банкери, участвали в катастрофа, избягаха от страната.

  Но исландците не спират дотук: Те решават да приемат нова конституция, която ще освободи страната от силата на международните финанси и виртуални пари.

  За да напишат нова конституция, народа на Исландия избира 25 души, сред 522 възрастни, които не принадлежат към нито една политическа партия, които са препоръчани, най-малко 30 души. Този документ не е дело на шепа политици, но е качен в Интернет. Учредителното събрание се провежда он-лайн, и гражданите могат да пишат коментари и да правят предложения със собствените си очи да гледат как тяхната конституция се променя. Конституцията, която в крайна сметка е родена с участието на всички тези хора, ще бъде представена в парламента за одобрение, след следващите избори.

  Днес същите тези решения се предлагат на други народи. На хората в Гърция им се казва, че приватизацията на обществения сектор е единственото решение. Същите лица, заплашват и италианците, испанците и португалците.

  Нека да погледнем в Исландия. Със своя отказ да се подчинят на чужди интереси, като малка страна, силно и ясно заяви, че страната им е суверенна.

  Ето защо Исландия не е в новините.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 5. 5 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Може и да не става въпрос за Ирландия от предишния ми пост но е важно да се знае!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 6. 6 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Малко уточнение за заглавието. "Ирландското правителство обмисля дали е нужен референдум..." Иначе излиза че Ирландия обмисля дали да пита себе си.

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Весело

  Ирландия е една от държавите, които вероятно ще срещнат проблеми при евентуално допитване за пакта за фискална дисциплина.
  Допълнително напрежение създава и споменът за договора от Ница и Лисабонския договор, които първоначално бяха отхвърлени от ирландците.

  Традиции !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Започва се с популизма.

 9. 9 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Нормална политическа практика. Стига с тези вопли. Ирландия няма да напусне Съюза.

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK