Експерт: Французите не разбират проблемите на кризата в еврозоната

Според Мартин Фелдщайн френското правителство изглежда не разбира истинското значение на еврото.

© Reuters

Според Мартин Фелдщайн френското правителство изглежда не разбира истинското значение на еврото.Французите на разбират проблемите в основата на кризата в еврозоната, смята Мартин Фелдщайн, професор от Харвард и бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън, предаде The Telegraph. Коментарът му беше по повод изявлението на шефа на централната банка на Франция Кристиян Нойер, който препоръча на рейтинговите агенции преди да се заемат с Франция, да понижат рейтинга на Великобритания, защото нейната икономика е по-слаба.


По-рано френският министър на финансите Франсоа Бароан пък заяви, че икономическите позиции на Париж са по-добри от тези на Лондон. Според Фелдщайн обаче проблемите идват от самата европейска валута, а не от финансовото състояние на отделните държави.


"Френското правителство просто изглежда не разбира истинското значение на еврото... Сега френските власти реагираха на опасността от понижаване на кредитния рейтинг като нападнаха Великобритания", написа той на сайта Project Syndicate. Париж изглежда не признава значението на факта, че Великобритания е извън еврозоната и има своя валута, което означава, че няма риск да фалира, коментира анализаторът.
"Британското правителство може винаги да създаде допълнителни паундове, за да изпълни задълженията си. За разлика от него, френските управляващи и френската централна банка не мога да печатат евро. Ако инвеститорите не искат да финансират френския бюджетен дефицит - това е, ако Франция не може да взема назаем, за да финансира този дефицит - тя ще бъде принудена да фалира", допълни професорът.


Той настоя, че Париж трябва да насочи вниманието си към вътрешните си фискални проблеми и тревожната ситуация на търговските си банки, а не да напада Лондон или да настоява за политически промени, които няма да се случат. Според Фелдщайн атаките на Франция срещу Острова единствено засилват напрежението не само между двете страни, но и в цяла Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво става в ЕС:Ирландия мисли за референдум,Шотландия за независима държава в ЕС, Унгария е в тиха революция,Великобритания е на кръстопът,Швеция и Дания не искат и да чуят за еврото и сериозни критики срещу Катрин Аштън.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/12/blog-post_7356.html

 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Да бягаме от еврото и да отидем в лири , тъй ли излиза ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на Limp Bizkit
  Limp Bizkit
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кога ли някога са разбирали в нещо французите...

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  " Париж изглежда не признава значението на факта, че Великобритания е извън еврозоната и има своя валута, което означава, че няма риск да фалира, коментира анализаторът." Това е много важен факт - нека после пак се коментира, че крахът на еврото може да завлече и България- България СЪЩО не е в Еврозоната. По-точно- може да влоши нещата във Бг., но няма отново да фалираме като държава.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1047 Разстроено

  ""Британското правителство може винаги да създаде допълнителни паундове, за да изпълни задълженията си. За разлика от него, френските управляващи и френската централна банка не мога да печатат евро"

  Това дето може да се печатат нови пари за да се плащат стари дългове ние българите го знаем добре. Знаем и крайния резултат. И не го препоръчваме на англичаните. Защото паундът не е като долара. Не е световна валута. И не контролира нефта, газта и др.енергийни източници.
  А колкото до печатането на нови пари, пък били те и евро, винаги ще се намери начин.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 6. 6 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 426 Весело

  "Експерт: Французите не разбират проблемите на кризата в еврозоната"
  ---------------------------
  Най разбират от арменски геноциди!

 7. 7 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой да е виждал масови гробове с арменци както стана в Босна и по времето на Хитлер. Съмнявам се. Елате и вижте кооперативния пазар в гр Русе как е окупиран от продавачи дошли от Армения и тогава плачете за тях. Тъмни и черни субекти с криви носове

 8. 8 Профил на jhk02687647
  jhk02687647
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Едно си йевреин знае едно си йевреин бае - да печатаме хартишки до безкрай- голяма панацея нема що. Дълбоко им бърка у дупето, на пишман световните господари отвъд атлантика, това еврото ..

 9. 9 Профил на jhk02687647
  jhk02687647
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Защото ако в Евросъюза успеем 'си стабилизираме икономиките без печатане на хартишки и без да се подлъгваме по малумните идеи за разпад на некои дебели глави - в дългосрочен план долара го пишете бегАл като световна валута. Гъзпапир с картинки.

 10. 10 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Той като всеки американец : "каквото му в акъла, това му е на езика". Французите естествено разбират всичко това, пък и много повече. Но не казват винаги това, което мислят. Особено пък политиците. Спете спокойно деца.

  Любомир
 11. 11 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  Някой да го обясни на разбираем език в Париж

  и най-умният си е малко прост....
 12. 12 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#9] от "kuremkarmeruk":


  [quote#9:"kuremkarmeruk"]Защото ако в Евросъюза успеем 'си стабилизираме икономиките без печатане на хартишки[/quote]

  Ами, хайде, какво чакате? Стабилизирайте първо Гърция и след това Италия, Португалия, Ирландия, че докато се натуткате вече започнаха да се клатят Испания и Франция.

 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#8] от "kuremkarmeruk":


  [quote#8:"kuremkarmeruk"]Едно си йевреин знае едно си йевреин бае [/quote]


  [quote#8:"kuremkarmeruk"]Дълбоко им бърка у дупето, на пишман световните господари отвъд атлантика, това еврото .. [/quote]

  стига с тоя еврейски заговор втръснахте на всички вече. Оди у сайта на Хатака и обменяйте там мъдри мисли с Волен Сидеров или с Димитър Стоянов.

  Ето кой прави заговор срещу еврото: " Вместо да пада, бюджетният дефицит на Гърция расте

  Последна редакция: 23.12.2011, 15:27

  Публикуване: 23.12.2011, 11:48

  Бюджетният дефицит на Гърция е нараснал с 4,75 на сто за 11-те месеца на годината в сравнение със същия период на 2010 г. и възлиза на 20,49 млрд. евро, въпреки предприетите извънредни антикризисни мерки. Това показват данни на финансовото министерство на страната на коитосе позовава радио Атина, цитирано от БТА. Приходите и разходите в бюджета са извън разчетите и целите, коментира и вестник "Нафтемборики".

  Финансовото ведомство смята, че е невъзможно да бъдат събрани бюджетните средства този месец или до февруари, тъй като те възлизат на 7,45 млрд. евро.

  Преценява се, че при този нараснал бюджетен дефицит ще са нужни нови мерки за икономии, за които впрочем настояват и кредиторите от Тройката, за да бъдат запушени дупките в бюджета.

  Представителите на Тройката се завръщат в Атина в средата на януари за преговори с правителството във връзка с подписването на нов договор за втория заем за Гърция.

  Спасителният пакет в размер на 130 млрд. евро бе одобрен на срещата на лидерите от еврозоната в края на октомври.

  Предполага се, че кредиторите ще бъдат настойчиви и че ще поискат нови антикризисни мерки от правителството независимо от политическите реакции, които ще предизвика тяхното искане. Консервативната партия Нова демокрация даде ясно да се разбере, че няма да приеме нови рестрикции.

  Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви в парламента, че управляващата коалиция трябва първо да приключи преговорите по втория заем за страната и след това да бъдат произведени предсрочни избори.

  Според печата Венизелос не изключва вероятността да се стигне до нови мерки за икономии. Допълнителните рестрикции могат да бъдат избегнати само ако до февруари бъдат събрани приходи в размер на 7,45 млрд. евро, а разходите бъдат задържани на 6,79 млрд. евро, коментират наблюдателите. "

  Трите партии, участващи в правителството на премиера Лукас Пападимос, се споразумяха изборите да се състоят на 19 февруари. Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас обяви, че няма да отстъпи от това споразумение и че не приема идеята за удължаване на мандата на кабинета, за което се застъпват другите две партии - социалистическата ПАСОК и крайнодясната ЛАОС.

 14. 14 Профил на ricardo
  ricardo
  Рейтинг: 414 Неутрално

  много просто и очевадно.доближава края на евросъюза колкото и нереално да звучи.

 15. 15 Профил на merovig
  merovig
  Рейтинг: 426 Неутрално

  човек трябва да е живял в западна Европа в някоя от бившите имперски страни за да разбере написаното...Поведението на Германия и Франция ми напомня на един филм, в който богат мъж остави съпругата си /хубава пепеляшка/ на парти сама за да я изпита... жалко че тя се самозабрави и провали...а беше толкова хубава и уж изпълнена с християнски добродетели...

 16. 16 Профил на vyrnym.izezo
  vyrnym.izezo
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#3] от "johnny_cage":

  Франция досега не е показвала притеснения, когато е фалирала а и не всички французи се казват ''никола''. десния европейски полъх(циклон) почна съвсем да понамирисва, а нашите трубадури си смърдят генетично, та си бъркат пик..та с парфюм

  П.С. доста е нелепо, когато най- нямащите в Европа са най- възмутени от печатането

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK