"Франс прес": Пет години след присъединяването Румъния и България печелят бавно от ЕС

Харченето на евросредствата се оказа трудна задача за България и Румъния

© Цветелина Николаева

Харченето на евросредствата се оказа трудна задача за България и РумънияПет години след присъединяването им към Европейския съюз България и Румъния са се облагодетелствали с милиарди евро от фондовете на общността, макар и да остават някои препятствия пред тях, съобщи агенция "Франс прес".


"Много неща се промениха от 1 януари 2007 г. - румънци и българи могат свободно да пътуват и да работят в ЕС", заяви румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан.


Макар все още да има ограничения за пазара на труда на някои държави членки, стотици хиляди българи и два милиона румънци са си намерили работа в Италия, Испания и Германия. През първите 10 месеца на 2011 г. те са изпратили на семействата си 680 милиона евро в България и 2.7 милиарда в Румъния.
Най-голяма печалба обаче двете бивши комунистически страни, които са сред най-бедните в Европа, извлякоха от европейските средства в помощ да настигнат старите държави членки, коментира агенцията. По структурните фондове около 6.7 милиарда евро са предвидени за България за периода 2007 - 2013 г., докато за Румъния те са близо 20 милиарда евро. Отделно помощите за земеделието в двете страни са 13 милиарда евро.


Харченето на тези средства обаче се оказа трудна задача за двете най-нови членки. Сложните и продължителни процедури и липсата на пари за съфинансиране забавиха приключването на редица европейски проекти.


С едва 3.5% използвани евросредства Румъния е на последно място по усвояване. България от своя страна отбелязва значително по-висок процент – 18%, заяви българският министър по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев.


Подозрения за измами пък принудиха Букурещ през октомври да замрази част от проектите, за да се направят задълбочени проверки и да не се стигне до блокиране на парите от Брюксел. През 2008 г. Еврокомисията замрази стотици милиони евро от предприсъединителните фондове за България заради нередности, припомни АФП.


В същото време двете страни все още са подложени на стриктно наблюдение от ЕС, за да подобрят правосъдните си системи. Въпреки че София и Букурещ започнаха значителни реформи в тази област, те трябва да постигнат по-голям напредък, коментира агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK