Исландия премахна ограниченията за български и румънски работници

От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия.

© Юлия Лазарова

От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия.Исландия премахна ограниченията на пазара на труда за български и румънски работници, предаде EurActiv. Така те ще се ползват от всички права и привилегии, каквито имат други граждани на Европейския съюз в Европейското икономическо пространство.


От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия. Тези които имат разрешителни, няма да трябва да го подновяват, а хората, които се преместват в Исландия, ще трябва единствено да се регистрират.

Исландското правителство обяви през ноември, че ще предложи на националния си парламент прекратяване на ограниченията за свободно движение на български и румънски работници в страната. Предложението беше прието и влезе в сила от 1 януари 2012 г.


Въпреки че е държава кандидат за членство в ЕС, Исландия е част от Европейското икономическо пространство и от Шенген. Очаква се днес Европейската комисия да съобщи кои държави в ЕС ще продължат до 1 януари 2014 г. действащите ограничения за наемане на работници от България и Румъния.


До този момент е известно, че ограниченията най-вероятно ще бъдат запазени във Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Малта, Холандия, Люксембург, Австрия и Белгия. Еврокомисията не потвърди намерението на Италия да отмени ограниченията, както и решението на Германия за частично отваряне на трудовия пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK