Исландия премахна ограниченията за български и румънски работници

От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия.

© Юлия Лазарова

От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия.Исландия премахна ограниченията на пазара на труда за български и румънски работници, предаде EurActiv. Така те ще се ползват от всички права и привилегии, каквито имат други граждани на Европейския съюз в Европейското икономическо пространство.


От началото на тази година българи и румънци няма да се нуждаят от специално разрешително за пребиваване и работа в Исландия. Тези които имат разрешителни, няма да трябва да го подновяват, а хората, които се преместват в Исландия, ще трябва единствено да се регистрират.

Исландското правителство обяви през ноември, че ще предложи на националния си парламент прекратяване на ограниченията за свободно движение на български и румънски работници в страната. Предложението беше прието и влезе в сила от 1 януари 2012 г.


Въпреки че е държава кандидат за членство в ЕС, Исландия е част от Европейското икономическо пространство и от Шенген. Очаква се днес Европейската комисия да съобщи кои държави в ЕС ще продължат до 1 януари 2014 г. действащите ограничения за наемане на работници от България и Румъния.


До този момент е известно, че ограниченията най-вероятно ще бъдат запазени във Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Малта, Холандия, Люксембург, Австрия и Белгия. Еврокомисията не потвърди намерението на Италия да отмени ограниченията, както и решението на Германия за частично отваряне на трудовия пазар.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1021 Весело

  Тоя третият е типичен българин

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  Като имам предвид,че хич ни няма по работата........

  какво можем да получим в Исландия ...освен да се побратимим с белите мечки
  ----------
  навремето се побратимявахме с папуаси , дарявахме ги с медали,Калашници .......сега ще облагородим исландското население

 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  Там е студено... а и няма да мога да се сливам с местните - много са ми руси.

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Там сме.. Сега остана само и Фарьорските острови да ни пуснат и цъфнАхме..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Северния полюс и той ги премахна.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Много вулкан,много гейзер-не е за мен!

 8. 8 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 861 Неутрално

  В Исландия природните условия не предполагат виреенето на точно онези българи и румънци, от които, запада свенливо не иска да признае, но особено зорко се пази...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#8] от "charlyb":

  ВЯРНО.Исландците имат климатична защита,срещу културните особености!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "old_buyer":

  Като им излеем една бетонна плоча на Ейяфятлайокутл, ще видиш каква манна небесна ще падне

  А и как да не си прекараш "весело" на "ледения остров"? Ей на (пък макар и било отпреди 2 години):

  ...В Исландия няма разделение на хайлайф и простолюдие. Всичко е за всички – и заведенията, и магазините, и кината, и курортите. Там може да срещнеш министър-председателя на улицата или във фитнеса, да използвате една и съща съблекалня и да го заговориш на малко име. Няма охрани, бодигардове и други подобни. Телефонът на президента е публикуван в телефонния указател.

  Животът е много спокоен, а на полицаите им е забранено да носят оръжие. Исландия няма армия. Децата си играят сами на улицата, никой не ги закача, ходят на училище и се връщат сами, почти няма престъпност...

  ...Нощният живот в Исландия е известен - бурен и започва от петък вечерта. Всички в петък и събота са на улицата, по заведенията и няма млади, няма стари – както са 20 годишните, така са и 70 годишните. Жените по приятелски се обединяват в т. нар. шивашки клубове. В началото много се учудихме, когато една позната ни каза: „Снощи бях с приятелки на шивашки клуб до 4 часа сутринта”. Питаме я: „Какво шихте там?”, а тя се смее. Традицията е останала отпреди, когато жените са се събирали да си приказват и да бродират. А сега само ходят насам-натам, ядат, пият и се веселят, и това се води шивашки клуб. Хващат се приятелки от детските години, от гимназията, от университета и отиват по живот - първо на ресторант, после на заведение и т. н.

  Исландците са по живота - много обичат да се забавляват, да танцуват, да пеят. Дори като даваха по кината филма „Мама миа” (б. а. - мюзикъл с песни на групата АББА), направиха специални прожекции, в които можеше и да пееш. Билетите за тези прожекции свършваха моментално, а в салона беше претъпкано. Както си гледаш филма, изведнъж всички стават, започват да пеят, да танцуват, да се забавляват. Там кината са с почивка (може би само в Исландия е така) и в почивката имаше хор, който изпълняваше песни от „Мама миа”, за да поддържа настроението на публиката.

  ...децата са много добри, защото там има 13 Дядо Мразовци. Те са с различни имена, уродливи са, правят пакости, а с тях винаги ходи една черна котка. Майка им се казва Грила. Тя е много грозна и лоша, и непрекъснато обикаля с един чувал да събира лоши деца да ги яде – нещо като нашата Баба Яга. Бащата на Дядо Мразовците се казва Лепалуди и е нещо като уродливо джудже. 13 дена преди Коледа тези 13 Дядо Мразовци започват да слизат от планината. Всички деца си оставят по една обувка на прозореца. Ако детето е било послушно, получава някакъв малък подарък в обувката, а ако е било лошо, му се оставя един картоф.

  Езикът е много труден, защото е стар. Понеже Исландия е отдалечена и откъсната от другите скандинавски страни, там езикът не е модернизиран. Те могат да си четат книгите от 9-10 век. В граматиката им няма правила и обяснение за нещата. Научаваш го, без да питаш защо. Има само едно правило и то е, че ударението е на първата сричка. Това важи за всички думи, включително за имената.

  В Исландия хората си събуват обувките дори и в обществени сгради. Примерно в лекарския, в зъболекарския кабинет, в болницата и в музея е съвсем нормално да си ходиш по чорапи. И в училище са по чорапи - така са свикнали. В спортните зали навсякъде ходят боси. А там много спортуват. Фитнес-центровете и салоните на големите им спортни вериги са претъпкани. Включително и инвалиди има с отделни треньори, и много възрастни хора, които си правят специална гимнастика. Както младите правят мускули, така ще видиш и 80 годишни в спортната зала.

  ...За нации като Дания, Германия и др. е характерно всеки да си прави сметката. В Исландия няма такова нещо - живее се като за последно. Затова първата държава, която беше ударена от световната икономическа криза, беше Исландия.

  ...Купуваш си къща, нова кола и всичко ти е на кредит, а високите ти приходи не се дължат на реалната ти заплата, а на извънредния труд. Рано или късно идва Видовден (както дойде), но в Исландия този охолен период продължи много дълго – около 15 години, и хората бяха загубили реална представа. Кроната (б. а. – националната им валута) беше много силна и ставаше все по-силна. Беше по-изгодно да купиш кола или апартамент, или да теглиш заем не в крони, а 50% в евро, 50% - в щатски долари. Защото така ще плащаш по-малко, ако кроната стане по-силна след 1 месец (както ставаше). По време на кризата някои хора много закъсаха, защото стана обратното – кроната се срина. Представи си в България, както сега еврото е 2 лева, изведнъж да стане 4 лева. Или да имаш да плащаш 500 лева месечно вноска по заем и изведнъж да трябва да плащаш по 1000 лева...
  http://e-vestnik.bg/6741

 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  Брей, защо не сложихте снимка на програмисти примерно, ами строителни работници?

 12. 12 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#11] от "Yard":
  Може да са програмисти в обедна почивка.

 13. 13 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо делите работата на работници и строители..?...Навремето като войници ни водеха на кино под строй ..и леличката дето къса билети ни се кара..! абе вие воиниците защо се блъскате..? нека първо ХОРАТА да влязат тогава вие..

 14. 14 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#4] от "bgpainter":

  Местното население там е доста мургавко
  пример: Бьорк

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#1] от "Мутро - Чалгар":И 2-рия...Все пак има същия паспорт като нас,така,че да не им се смеем...Тези на снимката и роми да са-поне работят ,а не пращат децата си на просия и жените си на проституция...

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добра новина!
  И тези две години ще минат.
  А България бавно, но сигурно се завръща точно там, където и е мястото - сред елита на Европа!

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  До коментар [#13] от "kapitana":

  Защо да ги деля, журналистът/редакторът на "Дневник" е избрал да сложи тая снимка. Отварят се местата за всички видове професии в Исландия и се слага снимка на четирима строители.

 18. 18 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#10] от "Twinston Myth":
  Най-хубавото е, че и жените са общи
  Половината исландски мъже са рибари и ги няма по 6 месеца. През това време кой какво прави никой не иска да знае.

 19. 19 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#14] от "smile":

  Хм... ама пак много на север и много студено и манталитета им един северен. Тук е по-готино, просто щото сме си дома.
  Пък и онези там се черпат с кекс, пък знаем какви са поводите за черпене с кекс... та на топличко е по-готинко

  Жената е покана за щастие
 20. 20 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много ми е интересно,колко българи ще научат специфичен език като исландския.
  И на колко ще им понесе ислендския климат.

 21. 21 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 496 Неутрално

  За езика съм съгласен - отвратителен е, обаче климата не бих казал, че е лош - в Рейкявик от -3 зимата до +13 лятото, сто пъти по-добре от тука край Дунава - от -30 до +40, 70 градуса амплитуда, да си ебе..

 22. 22 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Twinston Myth":

  А ти какво очакваш от държава град с

  население през 2007 година 309 605 души.

  Та те всички са си братовчеди и сватове. Вероятно и кръвосмесителните бракове са доста.

 23. 23 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Спокойно бее.. и тяхното крайбрежие ще бетонираме

 24. 24 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#22] от "blero":

  [quote#22:"blero"]Вероятно и кръвосмесителните бракове са доста. [/quote]

  Да им изпратим по-тъмнички осеменители за освежаване на расата.


  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 25. 25 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 651 Неутрално

  то един трудов пазара - мамата си трака.
  с население 300 000 колко работни места ще има?

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  Една позната, която живее в Исландия от доста години с мъжа си, ми каза че разбрала какво е Виденова зима преди няколко години по времето на тяхната криза. Е какво е, питам? Ами казва продължават да си карат джиповете, но приходите им спаднаха средно от 50 000 евра, на 30 000 евра....Да им имаме проблемите? Любопитно е, че там алкохолиците ги пенсионирали, като безнадеждно болни....

 27. 27 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Който храни българи и румънци, не е оцелял.
  Но всеки - с акъла си.

 28. 28 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 434 Неутрално

  МНОГО ВАЖНО - ОТВАРЯШ СИ ФИРМА ЗА СТО ЕВРО И НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАКАЧА !!!!

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  26-ти каза една приказка на място,и аз съм я казвал! кризата ги била ударила..ама пак карат джиповете!!Егати кризите- нищо общо с Луканови,Виденови зими или пък Бокови Горещници !а иначе-браво,молодци са че поне за този жест и право кротнаха и дадоха на българите! а реално как ще стават нещата с намиране на работа..друг въпрос! А някои тук имат мнООго здраве за това,че било студ там,то зимата в Българско е даже по-студена!

 30. 30 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#27:"GodMouth"]Който храни българи и румънци, не е оцелял.
  Но всеки - с акъла си.[/quote]
  за какво хранене става дума-когато говорим за отваряне на ТРУДОВИЯ пазар - т.е. там както навсякъде ще се работи и сами ще се хранят тия които работят,а ще работят и за местната икономика при това!

 31. 31 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#19] от "bgpainter":
  На топло е по-добре. Не че там е много студено, дори обратното, тук понякога е по-студено. Там имат сериозно температурно влияние от атлантика. Абе в общи линии са южни по душа. Малко им е тъмничко, ама се свиква.

  Мисля, че бих поживял няколко години там. Само дърветата биха ми липсвали.

 32. 32 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не ми се вярва да има голям наплив от българи към Исландия. Първо е много далече, второ трябва да учиш меко казано странния им език, останал от времето на викингите. Което не е никак лесно и отнема доста време. И трето, същите стандарт и условия на живот човек може да намери и в Скандинавия. Така че, какъв е смисълът?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 33. 33 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#28:"valkiry"]МНОГО ВАЖНО - ОТВАРЯШ СИ ФИРМА ЗА СТО ЕВРО И НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАКАЧА !!!! [/quote]
  По-конкретно?

  [quote#29:"triton123"]а иначе-браво,молодци са че поне за този жест и право кротнаха и дадоха на българите! [/quote]
  Именно , а не са в ЕС.

  [quote#32:"Face the Truth"]И трето, същите стандарт и условия на живот човек може да намери и в Скандинавия.[/quote]
  Че в Швеция е много затегнат режима и да заминеш в момента е много тежко. Попрочети форумите на българите в чужбина.

 34. 34 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#33:"Finland"]Че в Швеция е много затегнат режима и да заминеш в момента е много тежко.[/quote]

  В Швеция няма никакви ограничения за българи, т.е. имаме право на престой и работа. Така че, тежко не е да заминеш, по-тежко е да останеш там. Защото за да останеш там трябва да си намериш работа, а за да си намериш работа трябва да говориш шведски.

  [quote#33:"Finland"]Попрочети форумите на българите в чужбина. [/quote]
  Абе недей да слушаш к'во говорят разни неудачници. Отиват в Швеция, пробват, и като не успеят се връщат обратно с виснал нос. Но за да оправдаят неспособността си да се устроят там, започват да говорят разни простотии от рода на: ,,к'во да правя, не става, затегнаха режима''. Всъщност какво значи това ,,затегнаха режима''? Можеш ли да ми го обясниш? Нали ги четеш форумите на българите в чужбина.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 35. 35 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#30] от "triton123":

  Е, ами щом не смяташ, че е хранене, нека си се хранят в собствената си страна - преди или след като свалят комунистите.

 36. 36 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#34] от "Face the Truth":

  Чак никакви не са, защото освен регистрация в миграционните искат и персонален номер.

  За да получиш персонален номер трябва да имаш работа (което е почти невъзможно освен ако не си IT - параграф 22), иначе ще те отрежат. Една от вратичките да го получиш е да представиш извлечение от шведска банка, че имаш на сметка 220 000 крони (около 44 000 лева), но и тогава не е особено сигурно.

 37. 37 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#36:"Finland"]За да получиш персонален номер трябва да имаш работа (което е почти невъзможно освен ако не си IT - параграф 22), иначе ще те отрежат. [/quote]

  Абе много ми е интересно откъде я имаш тая информация. Пробвал ли си сам в Швеция или се осведомяваш за положението там от форумите за българи в чужбина, предоверявайки се на ,,разбирачите'', които се изявяват там. Първо, за да получиш персонален номер трябва да подадеш молба в данъчната служба (Skatteverket), като представиш разбира се валиден паспорт. Не е задължително да имаш работа, единственото условие е да имаш адресна регистрация. Обикновено след 3-4 седмици го получаваш тоя номер. Второ, да си намериш работа в Швеция не е никак трудно, стига да говориш поне малко шведски.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 38. 38 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "Finland":
  такъв номер аз имам и карта , ако си хване6 адвокат 6те ти изкара , може за 1000 крони и фирма да си отвори6 , но да намери6 работодател е много много трудно . наи добрия вариант е да направи6 малък бизнес издаржи6 ли 12 месеца след това си ок

 39. 39 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "Face the Truth":аз живях в авеста на 200 км северно от стокхолм , тарсих работа и в стокхолм , говоря англииски , има работа по ресторанти , но за малка заплата , не е лесно в стокхолм , има много български турци и българи работят в строителството на 4астно с собствени фирми4ки , по старите имат и таксита , някои 4истят витрини , но е доста трудно в стокхолм . от 4 години съм в лондон , тук е малко по добре

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK