Ник Клег: Британското вето върху фискалните правила в ЕС е временно

Холандският министър-председател Марк Руте (вдясно), британският вицепремиер Ник Клег, еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен и естонският премиер Андрус Ансип

© Reuters

Холандският министър-председател Марк Руте (вдясно), британският вицепремиер Ник Клег, еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен и естонският премиер Андрус АнсипБританският вицепремиер и лидер на либералдемократите Ник Клег заяви, че рано или късно Лондон ще вдигне ветото върху фискалните промени в Европейския съюз, като обаче настоя Брюксел да не стига твърде далеч в реформите, предаде EUobserver.


В началото на декември Клег коментира, че е разочарован от ветото, което премиерът Дейвид Камерън наложи на решенията на Европейския съвет на 8 и 9 декември. Тогава проевропейски настроените либералдемократи, които са по-малкият коалиционен партньор в правителството на Камерън, разкритикуваха министър-председателя заради изолирането на Лондон от останалите 26 страни.


Мислим, че новият договор трябва да бъде включен във вече съществуващите европейски споразумения, за да няма два паралелни договора, които да действат отделно един от друг, посочи още вицепремиерът.
Клег отбеляза, че новото споразумение трябва да бъде ограничено до фискалните реформи, вместо да включва пренаписване на правилата на единния пазар и създаване на икономическо правителство. Ще бъде грешка да се опитваме да измислим наново или да дублираме общия пазар, изтъкна вицепремиерът.


Изказването му беше подкрепено от премиера на Холандия Марк Руте и европейския комисар по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен. Те също са на мнение, че новото споразумение трябва да бъде възможно най-ограничено.


Според Руте, ако договорът е по-ограничен, е възможно да се избегне необходимостта от референдум в Холандия. Ще направим всичко, което можем за единния пазар чрез ЕС на 27-те, отбеляза от своя страна Рен.


Същия ден Камерън коментира, че промените, предвидени в междуправителствения пакт, не са достатъчни, за да се разрешат проблемите в еврозоната. Според него липсва достатъчно конкурентност между Германия, от една страна, и някои южни държави в ЕС, от друга. Не можете да имате обща валута с такива големи различия, освен ако не се прехвърли богатство от една в друга част на Европа, допълни премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK