Брюксел завежда дело срещу Съвета на ЕС заради заплати на служители

В средата на декември Брюксел предложи съкращаване на персонала във всички институции на ЕС с 5%.

© Reuters

В средата на декември Брюксел предложи съкращаване на персонала във всички институции на ЕС с 5%.Европейската комисия ще заведе дело срещу Съвета на Европейския съюз, който отказа да приеме регламента за годишното адаптиране на възнагражденията и пенсиите на служителите на ЕС, предаде пресслужбата на институцията. Решението дойде след като Съветът, който представлява държавите членки отказа да отмени увеличение от 1.7% на заплатите на европейските служители.


Според правилника за длъжностните лица възнагражденията и пенсиите на служителите на ЕС се коригират според решенията, взети от държавите членки за заплатите на техните собствени национални служители. Когато заплатите на националните служители се увеличават или намаляват, същата промяна се прилага и за служителите на ЕС.


Този път пет от осемте държави членки, използвани при изчислението, са увеличили възнаграждението на националните си служители в номинално изражение - Белгия (3.6%), Франция и Холандия (2%), Германия и Великобритания (1,3 %). Леко намаление на заплатите има в Италия, Испания и Люксембург.
Средно това означава, че националните служители са загубили 1.8% от покупателната си способност в реално изражение. Предлага се за длъжностните лица на ЕС да се въведе точно същото намаление, независимо от тяхната месторабота.


Затова Еврокомисията предложи на Съвета същият процент на спад да се приложи за служителите на ЕС. В предложението й се съдържа и намаление от 1.8% в реално изражение, което за работещите в Брюксел, където инфлацията е 3.6%, означава номинална корекция от 1.7%.


Както Съдът на ЕС вече няколко пъти потвърди, според правилника за длъжностните лица Съветът няма свобода на преценка, а трябва да приеме стойността на корекцията, изчислена от комисията.


Според Брюксел загубата на покупателна способност на служителите на ЕС съответства на сегашното икономическо и социално положение. Всякакви допълнителни мерки, надхвърлящи тази загуба, биха били в нарушение на правилника за длъжностните лица.


Вместо това Еврокомисията предложи съкращаване на персонала във всички институции на ЕС с 5%, по-дълго работно време от 37.5 на 40 часа без заплащане и увеличаване на пенсионната възраст на 65 години. Въпреки това Съветът взе официално решение да не приеме предложението на Брюксел.Годишната корекция се изчислява всяка година от Евростат според статистически данни от държавите членки за увеличението или намалението на заплатите на техните национални държавни служители. През 2004 г. Съветът реши да се използва представителна извадка от осем държави членки - Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Холандия, Белгия и Люксембург. Следователно служителите на ЕС споделят загубите или ползите на националните служители в тези страни.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Няма да е прецедент, но и каква загуба на пари от данъкоплатците вместо да седнат на маса и да се договорят....

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Ей не могат да ги изхранят тези ЕС бюрократи ...
  т

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK