Проучване: Европейците са готови за активен живот в напреднала възраст

По средни данни според европейците започват да се възприемат като стари хора точно преди да навършат 64 години, а след навършването на 41.8 години вече не се смятат за млади.

© Красимир Юскеселиев

По средни данни според европейците започват да се възприемат като стари хора точно преди да навършат 64 години, а след навършването на 41.8 години вече не се смятат за млади.Общо 71% от европейците осъзнават, че населението на Европа застарява, но само 42% изразяват тревога от това според проучване на Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията. В България най-голям е процентът на хората, които казват, че са средно разтревожени (38%). Изследването беше направено по повод началото на 2012 г., обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.


Според повечето запитани хората над 55 години имат съществена роля във важни области за обществото. Над 60% смятат, че всеки трябва да има възможност да работи и след пенсионна възраст, а всеки трети посочва, че иска да работи по-дълго. Хората, на които предстои да се пенсионират по-скоро, са по-склонни да споделят това мнение, отколкото по-младото поколение.


В проучването на Евробарометър са изследвани пет области: общи възприятия за възрастта и възрастните хора, възрастните хора на работното място, пенсиониране и пенсии, доброволен труд и подкрепа на възрастните хора, благоприятна среда за възрастните хора.
От него става ясно, че определенията за "млад" и "стар" се различават в отделните държави. В Малта, Португалия и Швеция като млади се възприемат хората, които не са навършили 37 години, а в Кипър и Гърция за млади се смятат тези до 50-годишна възраст.


По средни данни европейците започват да се възприемат като стари хора точно преди да навършат 64 години, а след навършването на 41.8 години вече не се смятат за млади. Възприятията се различават също така според възрастта и пола на отговорилите - жените смятат, че старостта започва малко по-късно - на 65 години, а мъжете - на 62.7 години.


Само една трета от запитаните са съгласни с идеята до 2030 г. официалната пенсионна възраст да се увеличи. В България 78% са напълно несъгласни с увеличението. Има силна подкрепа (61%) за идеята, че хората трябва да могат да продължат работа, след като са достигнали официалната пенсионна възраст. Общо 53% отхвърлят идеята за въвеждането на задължителна такава.Въпреки че пенсионната възраст обикновено е 65 години, през 2009 г. хората са напускали пазара на труда средно на 61.5 години.

Общо 42% от европейците смятат, че ще бъдат в състояние да изпълняват сегашната си работа и след като навършат 65 години, а 17% допускат, че няма да могат да я вършат, докато станат на 60 години.


Една трета от анкетираните заявяват, че биха искали да продължат да работят, след като навършат пенсионна възраст, а близо две трети признават, че възможността да съчетават работа на непълно работно време с частична пенсия ги привлича повече от перспективата изцяло да се пенсионират.


Активността в напреднала възраст не е свързана само със заетостта. Всеки четвърти европеец, включително тези на възраст над 55 години, посочва, че се занимава с доброволческа работа. В страни с по-слабо развити традиции в доброволчеството по-голям процент от хората заявяват, че са помагали или оказвали подкрепа на други хора извън собственото им домакинство.


Такава помощ са оказвали 36% от интервюираните над 55 години. Общо 15% от отговорилите на възраст над 55 години се грижат за по-възрастен член на семейството, а 42% са го правили в миналото.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ''________ Общо 42% от европейците смятат, че ще бъдат в състояние да изпълняват сегашната си работа и след като навършат 65 години_______''

  A у нас 42% от 65годишните, вече няма да са м/у живите .......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Любопитно

  "Въпреки че пенсионната възраст обикновено е 65 години, през 2009 г. хората са напускали пазара на труда средно на 61.5 години." - ами тогава да СИ анкетират и да СИ вдигат възрастта за пенсиониране!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Старостта е състояние на духа.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  а в Кипър и Гърция за млади се смятат тези до 50-годишна възраст.

  До 55 се смята за млад човек в Кипър и Гърция.
  Мисля,че така е и в Малта,Италия,Испания и Португалия.
  Въпрос на манталитет но и природа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Жените започват с пластични подмладявания много преди 50-тте и да се питат за възраст е доста дискриминиращо,а за хирурзите им просто силно обидно.Освен това риба и жена нямат възраст.

 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Гневно

  от статията: Въпреки че пенсионната възраст обикновено е 65 години, през 2009 г. хората са напускали пазара на труда средно на 61.5 години.

  Значи тогава хората и политиците имат различно, ама съвсем различно понятие за това какво е да си активен и какво е да си работопоспособен!!!!!
  Но ще продължават да ни тормозят със още по-завоалирани коварни въпроси със цел да вдигнат пенсионната възраст поне на 90 години!
  И ще намерят глупендери, които да им вярват и да поддържат откровено дебилните им решения!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK