ЕС разработва обслужването "на едно гише" за трансгранично прилагане на ДДС

Спазването на множество задължения по ДДС може да бъде трудно и скъпо за дружествата.

© Асен Тонев

Спазването на множество задължения по ДДС може да бъде трудно и скъпо за дружествата.Европейската комисия в петък направи първа стъпка към обслужването на едно гише за всички услуги, предоставяни по електронен път за прилагането на данъка върху добавената стойност (ДДС), от което бизнесът ще може да се възползва от 1 януари 2015 г., предаде пресслужбата на институцията.


Развиването на бизнес в повече от една държава членка често означава отношения с няколко данъчни администрации на различни езици. Спазването на множество задължения по ДДС може да бъде трудно и скъпо за дружествата. По тази причина в началото на декември Еврокомисията обяви, че приоритет за нея ще бъде пълното обслужване на едно гише за намаляване на административната тежест.


Подходът "обслужване на едно гише" ще бъде приложен най-напред към електронната търговия, медийните и телекомуникационните услуги. В бъдеще Еврокомисията ще работи за разширяване на обслужването на едно гише, така че да обхване и други стоки и услуги, продължава съобщението.
Този тип обслужване ще позволи на предприятията да декларират и плащат ДДС в държавата членка, в която са установени, а не в страната, от която е техният клиент. Системата, прилагаща се в момента само за доставчици на електронни услуги, които не са от ЕС, е в процес на разширяване, за да обхване предприятия от ЕС и медийни и телекомуникационни услуги.


Намерението в бъдеще е обслужването на едно гише да обхване още по-голям кръг от дейности, включително доставката на стоки. Одобреното от Еврокомисията предложение е първа стъпка към мащабна работна програма. Брюксел призова всички страни от ЕС да одобрят тези мерки през 2012 г. и да осигурят пълното прилагане към 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK