Проучване: В малките предприятия се разкриват 85% от новите работни места

Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.

© Цветелина Николаева

Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.Общо 85% от нетния брой на новите работни места, създадени в Европейския съюз между 2002 и 2010 г., са разкрити в малки и средни предприятия (МСП). Това число е значително по-високо от дела на МСП в общия брой на заетите лица – 67%.


Това са основните резултати от изследването за приноса на МСП за създаването на работни места, представено от Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията. Според данните през този период нетната заетост в стопанската дейност на ЕС се е увеличила със средно 1.1 милиона нови работни места годишно.


Прирастът на заетостта в МСП възлиза на 1% годишно и е по-висок от този в големите предприятия, където е 0.5%. Единственото изключение е секторът на търговията, в който заетостта в МСП нараства с 0.7% годишно в сравнение с 2.2 на сто за големите предприятия. Това се дължи на силния растеж на големите търговски предприятия и по-специално на работещите в областта на продажбите, поддръжката и ремонта на моторни превозни средства.
Микропредприятията, които са с по-малко от 10 служители, имат най-голям дял в общия растеж на нетната заетост в стопанската дейност – 58%. На второ място са новите предприятия, създадени преди по-малко от 5 години. Над една четвърт (27%) от новите работни места са разкрити в такива фирми в областта на бизнес услугите, а най-малък е техният дял в нови предприятия в сферата на транспорта и далекосъобщенията (6%).


Последици от икономическата криза


Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията. Заради нея от 2009—2010 г. броят на работните места в МСП е намалявал средно с 2.4% годишно в сравнение с 0.95% годишно в големите предприятия.


През 2010 г. тенденциите в заетостта все още бяха отрицателни, но при провеждането на изследването очакванията за 2011 г. вече се подобряваха. Делът на предприятията, очакващи да съкратят служители през 2011 г., бе по-малък от този на фирмите, които действително бяха съкратили служители през 2010 г., се казва в проучването.


Друга отрицателна последица от кризата за предприятията е общото свиване на търсенето на техните продукти и услуги, посочено от 62% от дружествата, следвано от удължаването на сроковете за плащане от страна на клиентите (48%) и на последно място, недостигът на оборотен капитал, от който са били засегнати 31% от отговорилите.


Иновациите като начин за преодоляване на кризата


В изследването се подчертава, че иновативните МСП или дружествата, които развиват дейност в по-иновационни икономики, са били засегнати в по-малка степен от икономическата криза. Така например, докато 70% от предприятията в държави, смятани за слаби иноватори, отчитат свиване на търсенето, в държави, които са лидери в сферата на иновациите, този процент е 45%.


Качество на работните места в МСП


При изследването се прави разграничаване между два основни аспекта на качеството на работните места - качество на заетостта и качество на работата. Данните сочат, че работните места в малките предприятия се характеризират с по-ниска степен на производителност, по-ниско ниво на заплащане и по-слабо участие в синдикални организации, отколкото в големите предприятия.


Въпреки това микропредприятията посочват, че разполагат с предимство спрямо своите конкуренти при неформалните аспекти на човешките ресурси - работен климат, съвместяване на работата със семейния живот и гъвкаво работно време.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 767 Весело

  Не случайно един от постулатите на комунизма беше, че "дребната частна собственост ражда ежедневно и ежечасно капитализъм".

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А какви са данните при закриване на работните места? Аналогични...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А управлението на мутрите от ГЕРБ съсипват точно дребния и среден бизнес.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Весело

  ....работните места в малките предприятия се характеризират с по-ниска степен на производителност, по-ниско ниво на заплащане и по-слабо участие в синдикални организации.....
  ----------------------------

  Е това със синдикалните организации ми хареса!
  На трима души персонал един да спретне стачка и отидЕ производителността

 5. 5 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не знам от къде идва тази лъжлива информация,но от ден на ден хората се чудят как да вържат двата края.

  IVONIV
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  Откриха топлата вода!

  Е, няма лошо.
  Добре е да се "държи ръката на пулса", пък и да се знае точно колко е топла водата.

  Прочее ... Мухобойко, Моню и Трайчо да четат!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#3] от "jerry68":
  За какво българите да са сити ?
  Пържоли само за кучетата и ако ако може да са немски и те.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivailo sergiev":

  Тука иде реч за ЕС общо, не за нашата мила родина.
  И данните са верни.

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#1] от "bombov_ad":

  Който капитализъм ежедневно поглъща дребния и среден бизнес. И кръгът се затваря .

 10. 10 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кога ли и България ще направи крачка напред,20 години преход и и не можа да случи на управници,кой от кой по-голям разбойник или пък т.п,но пък на всичките устите им големи

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А кои са големите предприятия в България?

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santa_Claus":

  по зле

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK