Проучване: В малките предприятия се разкриват 85% от новите работни места

Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.

© Цветелина Николаева

Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията.Общо 85% от нетния брой на новите работни места, създадени в Европейския съюз между 2002 и 2010 г., са разкрити в малки и средни предприятия (МСП). Това число е значително по-високо от дела на МСП в общия брой на заетите лица – 67%.


Това са основните резултати от изследването за приноса на МСП за създаването на работни места, представено от Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията. Според данните през този период нетната заетост в стопанската дейност на ЕС се е увеличила със средно 1.1 милиона нови работни места годишно.


Прирастът на заетостта в МСП възлиза на 1% годишно и е по-висок от този в големите предприятия, където е 0.5%. Единственото изключение е секторът на търговията, в който заетостта в МСП нараства с 0.7% годишно в сравнение с 2.2 на сто за големите предприятия. Това се дължи на силния растеж на големите търговски предприятия и по-специално на работещите в областта на продажбите, поддръжката и ремонта на моторни превозни средства.
Микропредприятията, които са с по-малко от 10 служители, имат най-голям дял в общия растеж на нетната заетост в стопанската дейност – 58%. На второ място са новите предприятия, създадени преди по-малко от 5 години. Над една четвърт (27%) от новите работни места са разкрити в такива фирми в областта на бизнес услугите, а най-малък е техният дял в нови предприятия в сферата на транспорта и далекосъобщенията (6%).


Последици от икономическата криза


Според резултатите от изследването икономическата криза е оказала влияние върху предприятия от всякакъв мащаб, като особено засегнати са микропредприятията. Заради нея от 2009—2010 г. броят на работните места в МСП е намалявал средно с 2.4% годишно в сравнение с 0.95% годишно в големите предприятия.


През 2010 г. тенденциите в заетостта все още бяха отрицателни, но при провеждането на изследването очакванията за 2011 г. вече се подобряваха. Делът на предприятията, очакващи да съкратят служители през 2011 г., бе по-малък от този на фирмите, които действително бяха съкратили служители през 2010 г., се казва в проучването.


Друга отрицателна последица от кризата за предприятията е общото свиване на търсенето на техните продукти и услуги, посочено от 62% от дружествата, следвано от удължаването на сроковете за плащане от страна на клиентите (48%) и на последно място, недостигът на оборотен капитал, от който са били засегнати 31% от отговорилите.


Иновациите като начин за преодоляване на кризата


В изследването се подчертава, че иновативните МСП или дружествата, които развиват дейност в по-иновационни икономики, са били засегнати в по-малка степен от икономическата криза. Така например, докато 70% от предприятията в държави, смятани за слаби иноватори, отчитат свиване на търсенето, в държави, които са лидери в сферата на иновациите, този процент е 45%.


Качество на работните места в МСП


При изследването се прави разграничаване между два основни аспекта на качеството на работните места - качество на заетостта и качество на работата. Данните сочат, че работните места в малките предприятия се характеризират с по-ниска степен на производителност, по-ниско ниво на заплащане и по-слабо участие в синдикални организации, отколкото в големите предприятия.


Въпреки това микропредприятията посочват, че разполагат с предимство спрямо своите конкуренти при неформалните аспекти на човешките ресурси - работен климат, съвместяване на работата със семейния живот и гъвкаво работно време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK