Унгария потвърди заплахата от наказателна процедура заради спорните закони

Тибор Наврачич

© Associated Press

Тибор НаврачичУнгария потвърди, че Европейската комисия днес ще обяви започването на наказателна процедура заради спорния закон за централната банка и съдебната реформа, предаде "Ройтерс". Това действие допълнително ще създаде трудности за страната, която прави опити да получи нов заем от Международния валутен фонд и Европейския съюз.


Унгарският вицепремиер и министър на правосъдието Тибор Наврачич заяви, че очаква Европейската комисия да започне процедура по банковия закон, пенсионната възраст на съдиите и прокурорите и органът за защита на данните. Той е разговарял по въпроса с еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, но все още не е видял официалните документи.


"В момента по проблемите със закона за централната банка и за защитата на данните сме близо до евентуално намиране на решение в близко бъдеще... ако целта е допълнително засилване на независимостта на ръководителя на органа за защита на данните, със сигурност не съм срещу това", подчерта Наврачич.
Той настоя, че въпросите, които засягат пенсионната възраст на съдии и прокурори обаче ще бъдат сериозно дебатирани. Министърът не даде сигнал Унгария да подготвя предложение в последната минута, което да спре действията на Еврокомисията.


Будапеща вече получи предупреждение от Европейската комисия за наказателна процедура, тъй като Унгария не може да овладее бюджетния си дефицит. На 24 януари по време на Съвета на ЕС министрите на финансите от своя страна ще решат дали по тази причина да блокират регионалните фондове, предвидени за държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK